Siirry pääsisältöön

Victoria’s Secret Suomeen – millainen sijoituskohde yhtiö on?

Victoria’s Secret on tullut Suomeen. Forumin kauppakeskukseen Helsingissä avautuu loka-marraskuussa ketjun uusi liike. New Yorkin osakemarkkinoilla noteerataan vähittäiskaupan monialayhtiö L Brands (kaupankäyntitunnus LB), jonka lippulaivabrändinä Victoria’s Secret tunnetaan. Esittelen tässä merkinnässä vuonna 1963 perustetun kuluttajatuotekonsernin pääpiirteittäin.

Victoria’s Secretin omistava L Brands ja sen osake ovat olleet viime vuosina suoranaisia menestystarinoita. Vuonna 2014 L Brands saavutti jo 11,5 miljardin dollarin myynnin. Työntekijöitä konsernin liiketoimintaketjussa on jo yli 80 000.

L Brandsilla on kaikkiaan viisi tuotemerkkiä, joilla on yhteensä 2 900 myymälää. Niistä valtaosa sijaitsee Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Yksistään alusvaatebrändillä on Pohjois-Amerikassa yhteensä 1 140 liikettä. Niiden liikevaihto oli kuluvan vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana 1,2 miljardia. Victoria’s Secretin ohella L Brandsin muita tavaramerkkejä ovat Bath & Body Works, Pink, La Senza ja Henri Bendel.

Franchise-myymälöitä konsernilla on noin 600 maailmanlaajuisesti. Euroopassa myymälöitä on tästä vain noin kymmenesosa. Nyt konsepti on kuitenkin alkanut laajentua voimakkaammin kansainvälisesti ja myös hyvin kannattavasti. Tämä on johtanut osakekurssin 80 prosentin nousuun vuoden 2014 alusta sekä osakekohtaisen osingon moninkertaistumiseen 2010-luvulla.

L Brandsin kasvun keihäänkärki on edelleen Suomeenkin rantautuva Victoria’s Secret. Käyttökokemusta allekirjoittaneelta ei löydy, mutta näppituntumalta tuotteet vaikuttavat laadukkailta. Luonnollisesti kannattavuusmarginaalien säilyttäminen vaatii onnistunutta markkinointia jatkossakin, sillä teknologisesti lienee vaikeaa saavuttaa näissä tuoteryhmissä kestävää kilpailuetumatkaa.

Toistaiseksi markkinointi on toiminut. Yhtiö on todisteellisesti ollut alusvaatekonseptinsa kanssa viime vuosien harvoja selkeitä menestyjiä kaupan alalla globaalisti. Moni yhtiö on kamppaillut syvissä vaikeuksissa joko kuluttajien ostovoiman rapautumisen, halpaketjujen iskemän hinta-aseen tai nettikauppamurroksen vuoksi.

Liiketaloudellinen menestys näkyy myös osakekurssissa

L Brandsin osake noteerataan tänään kaikkien aikojen ennätystasolleen. Kappalehinta on tällä hetkellä 97 dollaria osakkeelta. Kuluvan vuoden alusta hinta on kohonnut 12 prosenttia. Esimerkiksi Yhdysvaltain yleistä kurssikehitystä kuvaava S&P 500 -indeksi on nyt 2 prosenttia miinuksella vuoden alusta, joten L Brandsin suhteellinen kehitys on ollut erinomaista. Suotuisaa kurssikehitystä ovat tukeneet muun muassa osavuosikatsausten tulosylitykset ja sitä kautta kohonneet analyytikoiden tavoitehinnat.

Kuten mainittua, L Brandsillä on Victoria’s Secretin ohella myös muita tunnettuja tavaramerkkejä. Näistä erityisen hyvin menestyväksi voidaan lukujen valossa katsoa Bath & Body Works. Molemmat mainitut brändit ovat saaneet maailmanlaajuisesti positiivisen vastaanoton, joten hyvässä skenaariossa yhtiön kasvu voi jatkua kansainvälistymisen kautta vielä kauas nykyhetkestä.

Nordnetin suomalaisten asiakkaiden keskuudessa L Brandsin osakkeita löytyy jo useista eri salkuista. Huomionarvoista onkin tässä viitekehyksessä, että kauneudenhoitoon, kosmetiikkaan tai kodinhoitoon fokusoitunutta yhtiötä ei Helsingin pörssistä löydy lainkaan. Fiskarsin puutarhasaksilla en lähtisi tälle sektorille. Näin ollen suomalainen piensijoittaja joutuu avartamaan katsettaan ulkomaille.

Kotimarkkinoiden heikosta yhtiövalikoimasta huolimatta suomalaiset piensijoittajat omistavat näitä toimialoja jo nyt maailmalta merkittäviä määriä.

Esimerkiksi Procter & Gamble (mm. Always, Tampax ja Pantene) on tänään 7:nneksi omistetuin yhdysvaltalaisosake Nordnetin kautta osakekauppaa käyvien suomalaisten piensijoittajien keskuudessa.

Myös saksalaisia Beiersdorfia (mm. Eucerin, Nivea, Labello ja Hansaplast) ja Henkeliä (mm. Dial, Persil, Schwarzkopf) löytyy useista salkuista.

Pariisista omistetaan L´Orealin (mm. Diesel, Garnier, Lancome, Maybelline, Yves Saint Laurent ja Biotherm) osakkeita.

Keskiomistukset näissä yhtiöissä vaihtelevat 1800–3000 euron välissä.

Tunnustettua laatua ja vuolasta omistajapolitiikkaa

Vuonna 2013 Fortune-lehti rankkasi L Brandsin suosituimmaksi vähittäiskaupan erikoisliikkeeksi. Tämä palkinto taitaa liittyä asiakkaiden taholta tulevaan suosioon, mutta luonnollisesti kassakoneen iloinen laulattaminen on johtanut myös omistajien kukkaronnyörien uusimiseen osinkohanojen avauduttua ammolleen.

Viimeisten viiden vuoden aikana L Brands on palauttanut yhteensä reilut 7,2 miljardia dollaria omistajilleen voitonjakona. Käytännössä yhtiö on harjoittanut sekä avokätistä osingonjakoa (käteisenä 5,1 miljardia dollaria) että omien osakkeiden takaisinostoja (reilut 2,1 miljardia dollaria). Näistä laskettu osinkotuotto on kohonnut korkeaksi, ja lisäksi pitkäjänteinen sijoittaja on saanut nauttia alkuperäiseen hankintahintaansa nähden tuntuvasta osinkokasvusta – samalla toki myös roimasta kurssinoususta.

Päällisin puolin L Brandsin nykyhetken 2,1 prosentin efektiivinen osinkotuotto ei päätä huimaa. Siksi sijoittajan onkin huomattava, että perusosinkonsa lisäksi yhtiöllä on ollut tapana maksaa myös lisäosinkoja enemmän ja vähemmän säännönmukaisesti.

2010-luvulla L Brands on jakanut lisäosinkoa kokonaiset kahdeksan kertaa. Näissä se on maksanut yhteensä 14 dollaria omistajille, mikä vastaa tuottona liki 15 prosenttia osakkeen nykyisestä markkina-arvosta. Ja nämä ovat siis tulleet tuottoina trendinomaisesti kasvaneiden perusosinkojen (ja kurssinousun) päälle.

Kuluvan vuoden aikana L Brands on ehtinyt jakaa jo 2 dollaria osaketta kohden lisäosinkoa. Tämä ohella yhtiö kohotti neljästi vuodessa maksettavan kvartaalikohtaisen perusosinkonsa 0,34 dollarista 0,50 dollariin – kokonaiset 47 prosenttia.

Kertomalla kvartaaliosingon neljällä saa sijoittaja kuluvana vuonna yhteensä toisetkin kaksi euroa perusosinkoina, mikä kohottaa vuoden 2015 kokonaisosingon jopa 4,00 dollariin osakkeelta. Tämän päivän 97 dollarin osakekurssille tuotto on vuoden alusta osakkeensa omistaneelle noin 4,1 prosenttia, mitä voidaan pitää erinomaisena.

Pitkäjänteinen track record osingonjaon kasvusta

Kvartaalitason osingon huima kasvuvauhti on tällä hetkellä historiallista keskiarvoaan selvästi korkeampi, mutta vakuuttavaa luettavaa on L Brandsin voitonjaon track record muutoinkin. Viimeisten viiden vuoden aikana yhtiön osakekohtainen osinko on kasvanut vuodessa keskimäärin 17,8 prosenttia, ja viimeisten 10 vuoden aikana keskimäärin 12,8 prosenttia. Nämä ovat täyden tilikauden toteutuneita kasvulukuja, jotka eivät huomioi vielä osinkokasvua kuluvana vuonna.

Pitkän tähtäimen sijoittajan kannalta yhtiön houkuttelevuutta lisää se, että Victoria’s Secretin osalta kansainvälistyminen on vasta toden teolla aloitettu. Tästä osoituksena Suomikin saa vasta ensimmäisen kunnon kivijalkaliikkeensä. Kasvualustaa on näin ollen moniksi vuosiksi eteenpäin, mikäli yhtiö onnistuu laajentumisensa toteuttamisessa.

Osakekohtaisen osingonjaon kasvunäkymän osalta kansainvälinen kasvustrategia on myös siinä mielessä huojentava tieto, että osingon kasvu ei nojaa yksistään olemassa olevien ”vanhojen” myymälöiden vertailukelpoiseen myynnin kasvattamiseen edellisvuosista.

Oman alansa kannattavinta kärkeä

L Brands on toimialansa kannattavimpia, jos ei jopa kannattavin toimija. Sen liikevoittomarginaali on operatiivisesti jopa 17 prosenttia. Esimerkiksi GAP:lla vastaava on 13 prosenttia, Macy’sillä ja Nordstromillä 10 prosenttia ja Kohl’silla 9 prosenttia.

Kaupan alan jättiläinen Walmart yltää vajaaseen 6 prosenttiin, siinä missä astetta pienempi Target ylittää nipin napin 6 prosenttia. Kauppaketju Costco on takonut noin 3 prosentin liikevoittomarginaalia.

Mikäli L Brands kykenee säilyttämään kansainvälistymisessään jo saavutetun kannattavuustason, on osingonjaon kasvulla merkittävät kasvunäkymät kauas tulevaisuuteen. Ja koska osake on pitkässä juoksussa tulevien osinkojensa arvoinen, on myös sijoittajan pääomavoittojen kertymisellä hyvät edellytykset. Asian kääntäen korkea lähtötason kannattavuus muodostaa luonnollisesti myös riskin: mikäli voittomarginaalit supistuvat, on sijoittajilla aihetta pettymykseen.

Arvostuskertoimet heijastelevat premium-brändiä

L Brandsin osake hinnoitellaan tällä hetkellä 25,1 kertaa liiketoiminnan vuositulokseen nähden (p/e-luku). Tänään osakkeen yksikköhinta on 97 dollaria, ja viime vuonna yhtiö ansaitsi 3,86 dollaria per osake.

Liikevaihtoon nähden osakkeen hinta (p/s-luku) on 2,4-kertainen. Kassavirtaan nähden osake maksaa 17-kertaisesti. Ja kuten todettua, efektiivinen osinkotuotto ilman lisäosinkoja jää hieman reiluun 2 prosenttiin.

Nämä ovat hinnoittelukertoimia, jotka viestittävät sijoittajien kasvuodotuksista yhtiölle.

Suotuisan kurssikehityksen jatkamiseksi yhtiö ei saa poiketa kannattavalta uraltaan, tai muutoin kurssilaskua vauhdittaa paitsi yhtiön reaalinen kutistuminen, myös arvostustason sulaminen. Luonnollisesti on olemassa myös mahdollisuus optimistiseen skenaarioon, jossa yhtiö takoo itsensä nykyistäkin suuremmaksi ja kannattavammaksi.

Viimeisten viiden vuoden aikana L Brands on kasvattanut osakekohtaista tulostaan keskimäärin 20,6 prosenttia vuodessa. Käytännössä tahti merkitsee tulostason kaksinkertaistumista noin 3,5 vuoden välein.

Liikevaihtoaan (eli myyntiään) L Brands on kasvattanut viimeisten viiden vuoden aikana keskimäärin lähes 6 prosenttia vuositasolla.

Osake nyt kaikkien aikojen huipussaan

Viimeisten 52 viikon aikana L Brandsin osakkeella on käyty kauppaa hintahaitarissa 63–98 dollaria. Tänään osakkeen yksikköhinta on 97 dollaria.

L Brands kurssikäyrä

L Brandsin kurssikehitys viime vuosina ($ per osake)

Yhtiön koko osakekannan markkina-arvoksi muodostuu nykykurssilla noin 28 miljardia dollaria. Vuodessa osake on kohonnut reilut 50 prosenttia. Tämän päälle kärsivällinen sijoittaja on saanut perusosinkoja ja lisäosingon. Nykyhetkellä mukaan hyppäävä sijoittaja pääsee erinomaisen laadukkaan liiketoiminnan ja kannattavan kasvun kyytiin, mutta merkittävänä riskinä hän kantaa osakkeeseen jo sisään ladattuja odotuksia tulevaisuuteen, sekä kasvun jatkumisen että loistokannattavuuden säilymisen osalta.

SIJOITUSKIRJAT OVAT NYT ALENNUKSESSA (hinnat sis. postituksen ja ALV:n):

Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen 14,90 euroa (norm. 19,90 euroa). 

Hajauta tai hajoa 19,90 euroa (norm. 25,00 euroa).

Molemmat kirjat pakettihintaan 29,90 euroa (norm. 39,90 euroa)

>> Sijoituskirjojen tilauslomakkeelle

Tarjoushinnat koskevat automaattisesti kaikkia uusia tilauksia. Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä.

Kirjoittaja lähipiireineen ei omista tekstissä mainittujen yhtiöiden osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: cattias.photos / Foter / CC BY-NC-ND

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
3 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
12.10.2015 10:15

http://www.fiskarsgroup.com/
Vihjaus Firkarssin puutarhasaksista johtaa harhaan. Kannattaa tutkia tuota hienoa brändiä tarkemmin.

Nimetön
Nimetön
12.10.2015 08:17

Mielenkiintoista! Pitää tosissaan miettiä mennäkö Forumiin ostoksille vai ostaisko niilläkin rahoilla tätä osaketta.

Nimetön
Nimetön
11.10.2015 11:26

Marginaalit ovat kunnossa L Brandsilla, mutta liikevaihdon kasvu ollut viimeiset 5v todella aneemista ja balance sheet näyttää pelkkää velkaa. Itse pysyn H&M:ssä.