Vestasilla valoa tunnelin päässä

Salkkuyhtiömme Vestas Wind julkisti keskiviikkona hieman odotuksia paremman Q2 raportin. Vaikka yhtiön liiketulos olikin jälleen tappiolla, on markkinoilla nähtävissä pieniä elpymisen merkkejä, yhtiön kustannussäästöohjelma etenee ja yhtiö nosti loppuvuoden ohjeistustaan kassavirran osalta.

Yhtiö ilmoitti myös samalla vaihtavansa toimitusjohtajaansa, kun yhtiötä lähes 10 vuotta luotsannut Ditlev Engel sai siirtyä syrjään ja tilalle palkattiin Anders Runevad, joka vastasi aiemmin Ericssonin Pohjois-Euroopan toiminnoista. Markkinat ottivat tiedon toimitusjohtajan vaihdoksesta riemulla vastaan ja osake päätti keskiviikkona yli 5 %:n nousuun. Myös me suhtaudumme vaihdokseen positiivisesti, sillä Engelin aikakaudella yhtiössä tehtiin merkittäviä strategisia virheitä ja lähes 10 vuoden toimitusjohtajakausi on mielestämme jo liian pitkä.

Teimme Vestas-sijoituksemme kanssa alun perin merkittäviä virheitä. Yliarvioimme yhtiön kilpailukyvyn ja tulospotentiaalin todella rajusti ja lisäksi aliarvioimme toimialan poliittiset riskit. Tästä syystä olemme saaneet kestää osakkeen todella rajua volatiliteettia omistuksemme aikana. Ostaessamme Vestasin osakkeita ensi kertaa hieman yli 2 vuotta sitten oli sen osakekurssi noin 160 DKK:n tasolla. Tämän jälkeen kurssi laski käytännössä yhtä soittoa 12 kuukautta putkeen ja kävi alimmillaan vuosi sitten kesällä noin 25 DKK:ssa. Tämän jälkeen kurssi on yli nelinkertaistunut nykyiselle 110 kruunun tasolle. Ostimme osakkeita myös noin 60 kruunun tuntumassa ja näin ollen positiomme keskihinnaksi muodostui noin 85 DKK. Myimme hieman alle puolet Vestas positiostamme noin kuukausi sitten hintaan 113 DKK, kun halusimme vähentää syklisten osakkeiden painoarvoa salkussamme ja Vestas mielestämme enää niitä laadullisia kriitereitä, joita salkkuyhtiöltämme vaadimme.

Vestasin osakkeen tulevaisuuden potentiaalia on tällä hetkellä poikkeuksellisen vaikea arvioida, sillä sen pitkän aikavälin tuloskunto on hämärän peitossa. Asiaa voidaan lähestyä yhtiön omien taloudellisten tavoitteiden kautta. Vestas itse tavoittelee korkeaa yksinumeroista liikevoittomarginaalia. Jos sovellamme esimerkiksi 8 %:n liikevoittomarginaalia yhtiön nykyiseen noin 5,5 miljardin euron liikevaihtoon saamme liikevoitoksi 440 MEUR. Kun otamme tästä pois korot ja verot saadaan nettotulokseksi noin 250 MEUR. Tämä suhteutettuna yhtiön nykyiseen markkina-arvoon (noin 3,3 miljardia euroa) saadaan P/E luvuksi noin 13x. Mielestämme lukua ei voida pitää houkuttelevana, varsinkaan kun muistetaan se, että yhtiö ei tule saavuttamaan 8 %:n liikevoittomarginaalia kuin aikaisintaan 2015. Konsensus on yhtiön suhteen huomattavasti pessimistisempi ja vuosien 2014 ja 2015 P/E-kertoimet ovat 20x ja 15x tuntumassa.

Näin ollen onkin selvää, että nykyistä korkeampi kurssitaso vaatii taakseen tuulivoimalamarkkinoiden kasvua. Markkinan tulevaisuuden kasvua on vaikea hahmottaa, sillä se on pitkälti riippuvainen poliittisesta päätöksenteosta. Länsimaiden krooniset velkaongelmat huomioiden on vaikea nähdä alan merkittävää kasvua länsimarkkinoilla ainakaan lähivuosien aikana.Kaikesta tästä huolimatta tulemme kuitenkin pitämään Vestasin osakkeet ainakin toistaiseksi salkussamme. Uskomme markkinoiden suhtautuvan uuteen toimitusjohtajaan erittäin positiivisesti ja odotamme häneltä nopeita toimia sekä strategiapäivitystä loppuvuoden aikana. Tämä yhdessä tuulivoimalamarkkinoilla vallitsevan positiivisen vireen kanssa saattaa hyvinkin tarjota osakkeelle positiivista tukea loppuvuoden aikana.

Emme omista osakkeita Vestasissa.

-Inderes

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit