Verotuksen maksimointia

Veronsaajien eli valtion, kunnan ja seurakunnan etua veroasioissa valvoo Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö, tuttavallisesti VOV. Se on osa Verohallintoa, mutta toiminnassaan riippumaton.

Oikeudenvalvontayksikkö voi hakea muutosta yksittäisiin verotuspäätöksiin ja verovelvollisen hakiessa muutosta omaan verotukseensa, toimii oikeudenvalvontayksikkö veronmaksajan vastapuolena.

Veronmaksajan silmissä Verottaja on yksi ja sama viranomainen. Tuntuu oudolta, että sama viranomainen tekee päätöksen ja sitten voi valittaa siitä. Se, että valituksen tekee eri käytävällä majaileva virkamies kuulostaa veronmaksajasta vain byrokraattiselta viisastelulta. Verottaja mikä verottaja.

Nykyiseen tapaan organisoitu veronsaajien edunvalvonta aiheuttaa paljon harmia veronmaksajille. Viranomaisen mahdollisuus valittaa kerran tehdystä verotuspäätöksestä saa aikaan epävarmuutta.

Erityisesti ennakkoratkaisuista valittaminen sotii koko ennakkoratkaisujärjestelmää vastaan.

Arvonlisäverotukseen annetulla ennakkoratkaisulla ei ole mitään käytännön arvoa, jos veronsaajat valittavat siitä. Vaikka ennakkoratkaisusta tehty valitus pitäisi ratkaista hallintotuomioistuimessa kiireellisesti, kestää asian käsittely nopeimmillaankin liian kauan. Kenen etua palvelee tällainen yritystoiminnan haittaaminen? Eikö hallinnon pitäisi suosia veronmaksajia, jotka oma-aloitteisesti haluavat varmistaa toimivansa oikein?

Veronsaajien oikeudenvalvontayksikön puolustajat vetoavat siihen, että yksikön tekemien valitusten ansiosta moniin tulkintakysymyksiin on saatu korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu ja siten oikeudellinen varmuus on lisääntynyt. Väite pitää osittain paikkaansa mutta tällaisen oikeusvarmuuden hankkimisesta maksetaan yrityksissä liian kova hinta. Esimerkiksi Keskusverolautakunnan ennakkoratkaisu on ihan tarpeeksi arvovaltainen ratkaisu. Sen pitäisi riittää hallinnolle.

Veronsaajien oikeudenvalvontayksikköä puolustetaan väittämällä, että verotuksessa on kyse kahden etutahon eli veronmaksajien ja veronsaajien välissä toimivasta puolueettomasta verohallinnosta ja valitusaseissa puolueettomista hallinto-oikeuksista.

Väite pitikin paikkansa vielä 1980-luvun alussa, jolloin ainakin muodollinen verotusvalta oli kunnallisilla verolautakunnilla. Nykyisessä virkamiesverotuksessa vastakkain ovat valtion viranomainen; Verohallinto ja veronmaksaja. Kaksi asianosaista on löydettävissä vain kuntien ja seurakuntien roolissa verotuksessa. Ilmeisesti perustuslaki edellyttää, että kunnan on voitava valittaa sen verotuloihin vaikuttavista valtion viranomaisen päätöksistä.

Ei ole tarkoituksenmukaista, että Verohallinnon yksi osasto haastaa järjestelmällisesti Verohallinnon valittamalla päätöksistä, jotka ovat Verohallinnon ohjeiden ja kannanottojen mukaisia.

Arkikokemuksen mukaan verohallinnon virkamiehet osaavat verottaa ihan riittävän tiukasti. Sen lisäksi ei tarvita enää maksimaalisen verotuksen varmistavaa yksikköä. Virheiden korjaamista varten on sitten olemassa ihan oma järjestelmänsä.

Jos Veronsaajien oikeudenvalvontayksikköä ei voida kokonaan lopettaa, pitäisi ainakin eniten vahinkoa aiheuttavaa toimintaa hillitä.

Ehdotukseni on, että Veronsaajien oikeudenvalvontayksikön muutoksenhakuoikeus poistetaan kaikista muista verolajeista, paitsi henkilöiden tuloverotuksesta ja kiinteistöverotuksesta. Jos ehdotukseni tuntuu liian radikaalilta, niin muutoksenhakuoikeus tulisi poistaa ainakin arvonlisäveroa koskevien ennakkoratkaisujen osalta.

Kuva: Istockphoto.com

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit