Veroja maksamallakin voi voittaa

Postiluukusta tipahti veroehdotus. Palautuksia saaneen kannattaa onnitella itseään riskittömästä sijoituksesta. Verottaja maksaa jäännösverosta pankkeihin verrattuna kilpailukykyistä korkoa.

Suomen Pankki julkaisi aprillipäivänä tiedotteen, joka ei ollut mikään aprillipila. Suomen Pankin mukaan suomalaiset pankit maksoivat kotitalouksien talletuksille helmikuussa keskimäärin 0,89 prosenttia vuosikorkoa.

Jos tilillä on tuhat euroa, korkoa summalle kertyy 8,9 euroa. Tosin summasta vähennetään 28 prosenttia lähdeveroa, joten todellinen keskimääräinen vuosituotto on 6,4 euroa.

Kannattaa huomata, että kyse on keskimääräisestä vuosikorosta, eli korot vaihtelevat tilisopimusten mukaan. Jos rahat ovat määräaikaisella säästötilillä, eikä niihin koske säästöaikana, korko on yleensä keskimääräistä korkeampi.

Käyttelytileillä, eli tileillä, joilta saa nostaa rahaa niin paljon kuin sinne laittaakin, korko on yleensä 0-0,5 prosentin luokkaa. Jos siis käyttelytililtä on luvassa 0,5 prosenttia korkoa tuolle tonnille, tuottoa saa viisi euroa. Tosin verojen jälkeen käteen jää 3,6 euroa.

Todelliseen korkoon vaikuttaa myös se, lasketaanko korko kuukauden alimman saldon mukaan vai jokaisen päivän saldolle erikseen. Jos tilillä on melkein koko ajan tuo tuhat euroa, mutta kerran kuukaudessa tili tyhjenee, korkokin on nolla.

Jos rahaa kuitenkin haluaa säästää talteen vaivattomasti, riskittömästi ja vähän kerrallaan, kannattaa kääntyä verottajan puoleen.

Tänä vuonna verottaja maksaa 0,5 prosentin korkoa sille summalle, joka ylittää varsinaisen ennakonpidätyksen. Jos viime vuonna maksoi tuhat euroa ylimääräistä veroa, sen saa tämän vuoden joulukuussa takaisin viiden euron ”bonuksen” kanssa.

Veronmaksussa on monta hyvää puolta. Ensinnäkin siinä voi tuntea itsensä kunnon kansalaiseksi. Toiseksi saa mielenrauhaa siitä, kun ei joudu jännittämään yllätysmätkyjä. Kolmanneksi ylimääräinen raha lämmittää aina, silloinkin kun se on itse ansaittua.

Jäännösvero maksetaan tilille sopivasti ennen joulua. Jos ja kun työnantaja ei tänäkään vuonna anna joulubonusta, itse voi antaa itselleen kivan joululahjan. Jos taas haluaa ostella lahjoja muille, sekin on helpompaa ylimääräisen joulurahan turvin.

Verottajan luona ei myöskään tarvitsee maksaa säästöistä euron-parin kuukausittaisia tilihoitokuluja, jotka vievät tilisijoittajan pahasti miinukselle. Jos siis miettii mahdollisimman vähäriskistä ja kulutonta säästösijoitusta, tämän helpompaa, riskittömimpää ja varmempaa ei voi löytää.

”Verosijoituksen” tekeminenkin on pankkitilin avaamista helpompaa. Riittää, että klikkaa osoitteeseen www.vero.fi/verokortti.

Sinne vain tarvittavat tiedot ja lippu turvattuihin tuottoihin kolahtaa postiluukusta seuraavassa päiväkannossa.

 

/Ninni Myllyoja

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

TomaHawk14 Huhtikuu, 2011

“Tänä vuonna verottaja maksaa 0,5 prosentin korkoa sille summalle, joka ylittää varsinaisen ennakonpidätyksen. Jos viime vuonna maksoi tuhat euroa ylimääräistä veroa, sen saa tämän vuoden joulukuussa takaisin viiden euron ”bonuksen” kanssa.”

http://tilastokeskus.fi/til/khi/2011/01/khi_2011_01_2011-02-18_tie_001_fi.html
“Inflaatio tammikuussa 3,0 prosenttia”

Kokeile huvin vuoksi myöskin laskea mikä reaalituotto on tuolle huimalle 0,5% korolle jos inflaatio on 3,0% (puhumattakaan oikeista kuluttajahintojen muutoksista). Onpahan bonuksia luvassa.

Itse katson asiaa kyllä toisesta näkökulmasta. Valtio saa veronmaksajilta “bonuksen” eli korotonta luottoa käyttöönsä noin vuodeksi. On sitten eri asia mikäli pikavippiä tulisi lainata eteenpäin Kreikkaan tai Irlantiin.

Mihail14 Huhtikuu, 2011Eikös mätkyille saa vielä paremman tuoton? Sain kaksi tonnia mätkyjä verovuodelta 2010. Mätkyjen viimeisen erän eräpäivä on vuoden 2012 joulukussa. Ymmärtääkseni saan näin kolme vuotta enemmän aikaa käyttää omat kaksi tonniani parhaalla mahdollisella tavalla, jos huomioidaan vuodet 2010, 2011 ja 2012. Osakemarkkinoilta on melko helppoa saada sijoitukselleen viiden prosentin tuotto pelkästään osinkotuloina, jolloin korkoa korolle vaikutuksen ansiosta olen kahdella tonnilla tienannut reilu 300 euroa löysää?

Keep it simple, S.14 Huhtikuu, 2011Bloggaaja on oikeassa, että iso osa (oma mutuarvio 95 %:a) veronmaksajista kokee saavansa jotain bonusta, jos veronpalautusta kolahtaa tilille mätkyjen sijaan. Tällöin kyse on vain siitä, miten ihmisen sen kokevat.

TomaHawk on täysin oikeassa siinä, että todellinen voittaja on verottaja, joka on saa joka vuosi lähes korotonta ja kulutonta lainaa.

Mielestäni tällä blogikirjoituksella ei ole kuitenkaan mitään todellista tekemistä sijoittamisen, säästämisen tai muunkaan taloudellisen hyödyn tavoittelun kanssa. Anti on lähinnä yleissivistävää, kun kaiken artikkelissa todetun verokikkailun (tai tilikikkailun) mahdollinen hyöty lasketaan useimmilla ehkä kympeissä.

Suosittelen kaikkia keskittymään kysymyksiin, joiden vaikutukset omaan talouteen lasketaan sadoissa ja mieluiten jopa tuhansissa euroissa. Näpertelyllä ei todellisia tuloksia saada.

Toivon myös bloggaajan keskittyvän jatkossa vähän merkityksellisimpiin kysymyksiin.

jjouk14 Huhtikuu, 2011Olihan tämä juttu sarkasmia?

Todellisuus on nimittäin sellainen, että veronpalautussijoittajat jonottavat taas ensi joulun alla pankkiautomaateista seteleitä niin että joistakin laatikoista loppuvat jopa kaksikymppiset kesken, aivan kuten ennen joulua 2010. Sen jälkeen ne ajavat taksilla Stockmannin kellon alta rautatieasemalle pikkujouluissa “kun tuli ne veronpalautuksetkin”.

Kunnon kansalaisen tulisi pikemminkin ottaa korotonta velkaa valtiolta maksamalla liian vähän veroja ennakkoon ja lisäksi olla kiinnostunut siitä, mihin ne verorahat käytetään.

Jåå-å14 Huhtikuu, 2011Tämän kirjoitus kannattaa laittaa maksulliseksi. Yksi euro olisi varmaan oiva taso tästä viisaudesta. Se, jolle tästä olisi hyötyä, maksaa tuon vaihdantavälineen summan epäilemättä. Nordnet, jonka ainoa tarkoitus on tuottaa, tekee sitä mitä se tekee.

Iceman15 Huhtikuu, 2011Se ei tee ihmisestä yhtään parempaa kansalaista, että antaa valtiolle vuodeksi käytännössä ilmaista lainaa. Ja tuollaisessa kädestä suuhun elämisen mallissa ei ole mitään ihailtavaa, että kun tulee veronpalautukset, niin kuukausi eletään vähän railakkaammin. Ja todellinen tunari on se, joka ei löydä rahalle käyttötiliä tuottavampaa kohdetta. Sijoittajalle veromätkyt ovat parasta mahdollista lainaa. Se on ainoa laina, josta ei tarvitse maksaa korkoa.

TomaHawk15 Huhtikuu, 2011Toivon myöskin että tämä todella oli sarkasmia. Perus laskutoimet menivät kyllä oikein, mutta juttu on kyllä niin kaukana sijoitustoiminnasta kuin olla ja voi. Mikäli blogin tarkoitus on käsitellä sijoittamista niin yhdyn kyllä ‘Keep it simple, S’ kommenteihin, kirjoittaja voi todellakin pyrkiä keskittymään oleelliseen ja jättää tällaiset pennin viilaukset väliin.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit