Siirry pääsisältöön

Venäjän ruplan romahduksesta ja öljyn hintakehityksestä

Maailmanmarkkinoilla raakaöljyn hinta on laskenut dollarimääräisesti 30 prosenttia juhannuksen jälkeen. Seurauksena öljynsä vientituloista riippuvaisen Venäjän talous on osoittanut hyytymisen merkkejä. Tarkastelen tässä merkinnässä lyhyesti öljyn hintakehityksen ja Venäjän ruplan kohtalonyhteyttä.

Joskus yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Siksi esitän seuraavassa RUB/USD-valuuttasuhteen ja öljyn dollaripohjaisen tynnyrihinnan suhteellista kehityskaarta viimeisten kuuden kuukauden ajalta.

Venajan rupla ja Crude Oil 6 kuukautta

RUB/USD ja Crude Oil viimeiset 6 kuukautta (soveltaen Yahoo Financen datasta)

Edeltävää grafiikkaa lienee viisainta tulkita siten, että öljyn tynnyrihinnan lasku on johtanut ruplan kurssiromahdukseen. Sattumaa tai ei, öljyn tynnyrihinnan putoamisen kulmakerroin on jyrkentynyt samassa tahdissa Itä-Ukrainan maaperälle vyöryneiden panssareiden määrän kanssa.

Saatamme parhaillaan todistaa kaikessa hiljaisuudessa toteutettavaa Venäjä-pakotetta. Tällä viittaan esimerkiksi siihen, että Yhdysvallat tuotti viime viikolla öljyä enemmän kuin kertaakaan sitten 1980-luvun.

En pitäisi ihmeenä, vaikka Ukrainan kriisin jatkuessa Yhdysvallat liittolaisineen jatkaisivat öljyn tuottamista nykyisillä tuotantomäärillä, tai jopa niitä kasvattaen. Tarkoituksena olisi tietenkin vaikuttaa öljyn hintakehitykseen sekä välillisesti Venäjän valtiontalouteen budjetin ja ruplan romahtamisen kautta.

SIJOITUSKIRJAT NYT ALENNETUIN HINNOIN!

Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen 14,90 euroa (norm. 19,90 euroa).

Hajauta tai hajoa 19,90 euroa (norm. 25,00 euroa).

Molemmat kirjat pakettihintaan 29,90 euroa (norm. 39,90 euroa).

Siirry tilauslomakkeelle

Jos haluat signeerauksen tai omistuskirjoituksen, mainitsethan siitä tilauslomakkeen viestikentässä. Kirjat postitetaan kampanja-aikana kahden arkipäivän sisällä tilauksesta. Pakettitilauksessa kirjat voidaan pyydettäessä postittaa myös eri toimitusosoitteisiin (lasku voi mennä tarvittaessa kolmanteen).

Tarjoushinnat koskevat automaattisesti kaikkia uusia tilauksia loppuvuoden 2014 ajan.

Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: wili_hybrid / Foter / CC BY-NC

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
6 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
14.11.2014 23:09

Viitteitä öljyn hinnan manipuloinnista antaa Saudi-Arabia, joka on pumpannut öljyä markkinoille myös laskeneiden hintojen aikana. Kuulisin mielelläni arviosi öljyn hinnan vaikutuksesta Nokian Renkaisiin. Raaka-aineen hinnan lasku vs. hiljentyvät markkinat. Onko ao. osakkeen hinnan lasku sittenkin täysin perusteltu?

Nimetön
Nimetön
14.11.2014 23:17

Ymmärrän, että OPEC-maat, joiden öljy-yhtiöt ovat valtio-omisteisia, voisivat alkaa dumppaamaan öljyä markkinoille poliittisin perustein. Yhdysvallat on kyllä täysin eri juttu (tekstissä viitataan Yhdysvaltain öljytuotannon kasvuun). Heidän öljytuotantonsa on kymmenien keskisuurten – täysin yksityisten – tuottajien käsissä. Vaikea uskoa, että nämä yhtiöt liittoutuisivat taisteluun Putinia vastaan jättäen omien osakkeenomistajiensa edut huomioimatta.

Sattumaa tai ei, öljyn hinta lähti laskuun kun Libya alkoi saada tuotantoaan ylös ja lähestyy nyt miljoonan barrelin päivätuotannon rajaa.

Nimetön
Nimetön
15.11.2014 01:18

Mun yksinkertaisen logiikan mukaan jonkun viennistä riippuvaisen valtion valuutan arvo korreloi ennemmin tai myöhemmin sen BKT:n kehityksen kanssa. Toisin sanoen, käsittääkseni Venäjän BKT:n arvo perustuu pitkälti öljyn/kaasun tuotantomäärään ja hintatasoon maailmalla, mitkä puolestaan vaikuttavat ruplan arvoon. Käsitykseni mukaan öljyn hintataso maailmalla määräytyy pitkälti kysynnän ja tarjonnan perusteella, ainakin pitkällä aikavälillä.

Tarkoitan, että ei välttämättä kannata liikaa pähkäillä sattumia tai peräti salaliittoteorioita. Saattaahan olla niinkin, että se näkymätön käsi, markkinamekanismi yhä toimii … Oksaharjumme esittämän graafin mukaisesti.

Nimetön
Nimetön
15.11.2014 10:36

Sattumalta törmäsin tällaiseen yli 7 kk vanhaan (propaganda)uutiseen. Pravda tiesi jo silloin että 85 dollaria tynnyriltä riittää saudeille. Mitään rakentavaa ei kuitenkaan ole tehty (Ukrainassa), päinvastoin. http://english.pravda.ru/world/asia/03-04-2014/127254-saudi_arabia_russia_obama-0/

Nimetön
Nimetön
15.11.2014 17:53

Moi jukka,

Miten sinä näet näitten öljyyhtiöiden kurssien suuntia Esim.

Seadrill:n

Nimetön
Nimetön
16.11.2014 18:48

Salaliittoteorioiksi leimaaminen on vähän hätäistä ja kuulostaa sellaiselta muka-rationaalisen asiantuntijan kommentilta. Ei olisi ensimmäinen kerta, kun öljyntuottajat käyttävät tuotantokapasiteettiaan maailmanpolitiikan välineenä. Niin on tapahtunut useita kertoja ennenkin, ja tulee tapahtumaan myös tulevaisuudessa.

Iso kysymys on toki, että miksi Saudi Arabia ei leikkaa tuotantoaan nykyisessä hintaympäristössä? Omia budjettiin liittyviä syitä olla leikkaamatta ei ole. Toisaalta on arveltu, että Yhdysvallat on saanut taivuteltua SA:n yhteistyöhön ja rankaisemaan Venäjää. Toisaalta taas Yhdysvaltojen oma uusi kapasiteetti uhkaa SA:aa, joka saattaakin parhaillaan tukistaa amerikkalaisia nousukkaita, joiden uusi kapasiteetti painuu pinnan alle nykyhinnoilla.

Mene ja tiedä, ehkä OPEC:n kuukauden vaihteessa pitämän kokouksen jälkeen olemme viisaampia.