Velkakirjat – vaihtoehto osakkeille?

Vaikeina aikoina voi tuntua siltä, että osakkeet heiluvat enemmän kuin mitä monen sijoittajan riskinsietokyky kestää. Tällöin velkakirjat voivat tuntua mielenkiintoiselta vaihtoehdolta. Velkakirjamarkkinat eivät valitettavasti ole yhtä läpinäkyvät kuin osakemarkkinat. Jokainen sijoittaja voi tarkastaa Nordean osakekurssin. Sama ei onnistu velkakirjojen kohdalla ja niiden hinnat vaihtelevat sen mukaan kuinka hyvä asiakas on ja miltä pankilta kysyy hintaa. Piensijoittajat saavat lähestulkoon aina huonomman kurssin kuin suursijoittajat. Tästä syystä korkorahasto on yleensä helpoin vaihtoehto piensijoittajille.

Velkakirjojen hinnoittelumekanismi saattaa aluksi tuntua nurinkuriselta, koska lainan arvo laskee, kun korot nousevat ja nousee, kun korot laskevat. Selitys on kuitenkin erittäin looginen. Useimpien velkakirjojen korko on kiinteä ja kun velkakirjat erääntyvät, saa sijoittaja koron lisäksi velkapääoman takaisin. Toisin sanoen sijoittaja saa takaisin ennalta päätetyn summan. Jos korot nousevat, täytyy lainan hinnan laskea siten, että summa jonka sijoittaja saa lainan erääntyessä vastaa hintaa ja korkeampaa korkoa. Vastaavasti lainan hinta nousee korkojen laskiessa.

Matalariskisten valtionlainojen tuotot ovat erittäin matalia ja tämän takia moni sijoittaja katsoo mieluummin yrityslainoja. Yrityslainojen tuotot ovat kuitenkin hämmästyttävän lähellä valtionlainojen tuottoja. Finanssikriisin ensimmäisen näytöksen aikana tilanne oli päinvastainen. Tarjolla oli monia korkeatuottoisia yrityslainoja, joiden tuotto-riskisuhde oli hyvä. Esimerkiksi tänä päivänä Fortumin kahden vuoden kuluttua erääntyvän lainan tuotto on alle kaksi prosenttia. Monen suomalaisen yhtiön lainan tuotto liikkuu 3-4 prosentin tienoilla. Tämä on yllättävän matala taso, jos sitä verrataan osakkeiden osinkotuottoon. Kevään osingoilla osinkotuotto liikkuu keskimäärin kuuden prosentin paikkeilla. Lisäksi osakkeenomistajilla on kurssinousupotentiaali, mitä velkojilla ei ole.

Markkinatilanne on vääristänyt riskin hinnoittelun. Sijoittajat ovat aivan liian hysteerisiä lainojen riskeistä. Tämän takia mielenkiintoisimmat lainat löytyvät meidän mielestämme korkean riskin omaavista lainoista. Esimerkiksi yksivuotisen Kreikan valtionlainan tuotto on 120 prosenttia. Luottoriski on käsinkosketeltava ja siksi lainat sopivat parhaiten hyvin hajautettuun salkkuun sekä sijoittajille joilla on hyvät hermot. Lainat on hinnoiteltu kuitenkin siten, että lainapääoma puoliintuu. Todennäköisin skenaario on mielestämme, että Kreikka saa uuden tukipaketin IMF:ltä ja euromailta samalla kun lainapääomaa kirjataan alas 21 prosenttia. Alaskirjaus on vapaaehtoinen, mutta jos sijoittaja hyväksyy sen, on tuotto yhä lähemmäs 70 prosenttia yksivuotiselle lainalle.

Korot ovat matalalla tasolla ja suuret korkomuutokset voivat tapahtua ainoastaan yhteen suuntaan, mikä aiheuttaa velkojille pääomatappioita. Emme odota, että korot lähtisivät nousuun vielä pitkään aikaan velkakriisin ja todennäköisesti heikkenevän taloudellisen tilanteen takia. Riskin hinnoittelu on vääristynyt ja matalariskiset velkakirjat kilpailevat samalla viivalla osakesijoitusten kanssa. Korkeariskiset velkakirjat on sen sijaan hinnoiteltu siten, että riski toteutuu. Tästä syystä mielenkiintoisimmat korkosijoitukset löytyvät näiden joukosta.

Tom Lindström

 

Kommentteja vanhasta Nordnet Blogista:

Tarjoaako Nordnet mahdollisuutta sijoittaa näihin korkeariskisiin lainoihin?

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit