Veikkaus vie

Kauppiaat saavat Veikkaukselta sitä isommat provisiot, mitä enemmän pelikoneisiin hävitään (Suomen Kuvalehti 28.3.2019).

Veikkaus haluaakin kasvattaa rahapelaajien tappioita sadoilla miljoonilla. ”Parhaat asiakkaat” häviävät keskimäärin 700 e/kk (Kauppalehti 9.2.2019).

Arpajaislaki kuitenkin velvoittaa Veikkauksen vähentämään ja jopa ehkäisemään taloudellisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja.

Sen sijaan Veikkaus kasvattaa bisnestään markkinoimalla tuotteitaan isolla rahalla. Niin, että suomalaiset pelaisivat aina vain enemmän uhkapelejä.

Valtio markkinoi suomalaiset köyhiksi

Markkinointi toimii, muuten Veikkaus tuskin polttaisi siihen noin 50 miljoonaa euroa vuodessa (Veikkauksen kotisivut).

Lisäksi myyntiä edistetään 158,3 miljoonalla eurolla liiketoimintakumppaneille maksetuilla sijoituspaikkamaksuilla sekä myyntipalkkioilla (Veikkauksen vuosikertomus 2018).

Yli 200 miljoonalla eurolla ostetun näkyvyyden lisäksi on myös huomioitava huolellisesti ihmisten arkeen sijoitetut 20 000 pelikonetta ja median “kuka-osti-viimeisimmän-miljoona-arvan-mistäkin-toimipisteestä” -jutut.

Tämän jälkimmäisen näkyvyyden markkina-arvo on todennäköisesti Veikkauksen rahalla ostettua markkinointia arvokkaampi.

Veikkauksen puolustus

Veikkaus puolustaa markkinointiaan sillä, että tarkoituksena on ohjata rahapelikysyntää [ulkomaisilta kilpailijoilta] Veikkauksen piiriin (#rahapodi jakso 94 – Veikkauksen varatoimitusjohtaja vieraana).

Veikkaus kuitenkin esimerkiksi toteutti Iltalehdessä vuonna 2018 sisältömarkkinoinnin kokonaisuuden, jonka avulla haluttiin herättää erityisesti nuorempien kiinnostusta Lottoa kohtaan (Almamedia).

Kuka on vastuussa Veikkauksen tekemisistä?

Poliisi onkin puuttunut Veikkauksen markkinointiin useamman kerran, viime vuonna taas alaikäisiin kohdistuvan mainonnan takia. Ilman vaikutusta.

Veikkauksen hallintoneuvostossa puolestaan istuu Veikkaukselta rahaa saavia, jotka tuskin harmittelevat kasvavien avustustensa määrää.

Näin ollen valtioneuvoston asettama rahapeliasioiden neuvottelukunta on ainoa taho joka voi puuttua Vekkauksen tekemisiin. Neuvottelukunnan jäsenet menevät uusiksi nyt vaalien jälkeen (10.4.2019).

Ketä kiinnostaa?

Miksi sitten Nordnetilta riippumattomana mediahenkilönä urputan Veikkauksesta aika ajoin? Mitä se minulle kuuluu miten ihmiset kuluttavat rahansa? Ovatko rahapelit todellakin se yhteiskunnan vihollien numero 1?

Ehkä eivät. Mutta valtion vuosia jatkuneen, yli 200 miljoonan euron voimin toteutettu propagandakampanja suututtaa. Pelaamisesta syntyy haittaa. Juuri siksi arpajaislaki on tehty määrittämään haitat ehkäistäväksi. Tätä varten arpajaislaissa on Veikkaukselle määritetty monopoliasema.

Tällä hetkellä kuitenkin puolet Veikkauksen liikevaihdosta tulee kaikista köyhimmiltä suomalaisilta (Helsingin Sanomat 3.9.2018). Lisäksi Suomalaiset olisivat merkittävästi varakkaampia, jos edes puolet pelirahoista olisi sijoitettu oikeaoppisesti ja kustannustehokkaasti osakemarkkinoille.

Asenteet pitkäjänteistä osakesäästämistä kohtaan – ja kansankapitalismiin ylipäätään ovat kuitenkin kielteisiä. Äkkirikastuminen lottoamalla on sen sijaan täysin hyväksyttyä. Suomalaiset pelaavatkin rahapelejä enemmän kuin sijoittavat (MustRead 8.3.2019)

Veikkauksen yhteiskunnallinen kustannus

Mikäli Veikkauksen kolmen miljardin liikevaihdosta puolet laitettaisiin vuosittain osakemarkkinoille 7 prosentin keskimääräisellä vuotuisella reaalituotolla, kasvaisi summa 30 vuodessa noin 145 miljardiin.

Luit oikein. Sillä maksaisi esimerkiksi Suomen valtionvelan pois korkoineen.

Lisäksi Veikkauksen pelimainonnan 200 miljoonan arvoisella vuosittaisella valistuskampanjalla saisi kymmenessä vuodessa varmasti suomalaisissa asenteissa ihmeitä aikaan.

Vaurastuminen ei ole vaikeaa. Se vaatii perusasioiden ymmärtämistä ja varsinkin pitkäjänteisyyttä. Veikkauksen haitallista markkinointia voisi käyttää hyvään.

Sillä voisi esimerkiksi myös opettaa, että lapsille säästäminen kannattaa.

Aiheesta lisää:

Valtio markkinoi suomalaiset köyhiksi, Miten säästää käytännössä?, Maksa vähemmän niin saat enemmän, Maailman parhaat ETF rahastot?, Parempaa tuottoa.

veikkauksen sijaan miljonääriksi

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
3 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
10.04.2019 16:19

Hyvä kirjoitus. Itse luulen, että monet rahapelaajat pelaisivat silti mieluummin lottoa ja pelikoneita osakepelin sijaan, vaikka nämä teesit naulaisi kaikkien pelaajien kotioveen. Ehkä pelimarkkinan “avaaminen” korjaisi ainakin osan nykyisen Veikkauksen ilmiselvistä paradokseista.

Nimetön
Nimetön
22.04.2019 18:16

Ainakin tähän liittyen on olemassa kansalaisaloite.

“Rahapeliautomaatit poistettava kaupoista, kioskeilta, ravintoloista ja huoltoasemilta”
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3933

Nimetön
Nimetön
06.05.2019 19:39

Se on totta, että eniten rahapelejä pelaavat ovat pienituloisia ja varsinkin eläkeläiset seisovat päivä toisensa jälkeen ruokakaupoissa työntämässä valtavia summia pelikoneisiin. Tämä on tullut todistettua: heti, kun eläkkeet kilahtavat tilille, ajetaan renkaat vinkuen lähi S-markettiin ja valitaan se kirkkain ja hienoin pelikone ja vingutetaan korttia 100 euron arvosta saman tien. Jos hävitään, työnnetään koneeseen lisää rahaa, kunnes rahat loppuvat. Sitten ajetaan kotiin naama happamana katsomaan Emmerdalea, kun mikään ei enää huvita. Miten ihmiset saadaan pelaamaan vähemmän, kun pelikoneista on tullut houkuttelevimpia ja tasaisin väliajoin niihin julkaistaan uusia pelejä, jotka koukuttavat ihmisiä jo pelikoneen ylänäytön mainoksilla. Pelikoneet ovat nykypäivänä hypnoottisen kiinnostavia:… Lue lisää >>