Vaurastuminen on rikkaiden yksinoikeus

Microsoft excel antaisi tästä otsikosta kehäviittausvaroituksen. Mutta me suomalaiset ajattelemme silti kärjistäen juuri näin: vaurastuminen on rikkaiden yksinoikeus. Eli kehällä ollaan eikä tälle kehälle voi päästä kuin vahingossa.

Olen tänään suhteellisen suorasanainen ja se johtuu siitä, että taustalla on vuosien saarnatyöni keskituloisen vaurastumismahdollisuuksien puolestapuhujana. Olen asiaa vääntänyt, kääntänyt ja vielä yrittänyt päälle oman esimerkin kautta todeksi osoittaa, mutta ei. Kehäviittausvaroitustani ei kuule kukaan.

Puretaan tätä kryptistä umpisolmua hiukan auki antamalla vastaväite otsikolle: jokainen keskituloinen voi vaurastua. On yhtä kuin: jokainen tämän päivän keskituloinen voi olla myös huomisen rikas. Nyt ei väännetä rikkaan ja köyhän määritelmää tämän pidemmälle, mutta heitetään perään väite siitä, että jokainen suomalainen keskituloinen voi aloittaessaan uraansa käytännössä valita, että hän on parhaan kymmenenneksen joukossa (10%) nettovarallisuudella mitaten päättäessään uraansa. Tai vaikkapa parhaan neljänneksen (25%) joukossa jo ennen 40 ikävuotta. Roiskin numeroita ja prosentteja tässä kohtaa hatusta, mutta uskon voivani halukkaille tuonkin todistaa luvuilla, jos joku haluaa haastaa.

Miksi niin harva keskituloinen haluaa vaurastua?

Eihän kukaan tietenkään oikeasti halua vaurastua. Ääneen tätä ei ainakaan kannata sanoa. Joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa. Mutta jos nyt puhdistetaan omat defenssimme pois, niin uskoakseni aika moni meistä lopulta haluaisi vaurastua. Tämän myöntäminen (haluan vaurastua) voi olla jo hyvä alku, koska sen jälkeen voimme jatkaa edelleen: kuinka se sitten tehdään?

Tulkitsen keskimääräisen asiantilan kuitenkin olevan niin, että tässä maassa joko ei haluta vaurastua tai sitten tästä asiasta ei saa edelleenkään puhua ääneen. Ei kun hetkinen: tässä maassa ei uskalleta vaurastua. Ei kun vielä kerran: tässä maassa ei uskota, että jokaisella on siihen mahdollisuus. Meillä kun edelleenkin on esimerkiksi sellaisia uskomuksia, että esimerkiksi nettotuloilla olisi jokin korrelaatio vaurastumisen kanssa. Siitä saa helpon tekosyyn: ei minulla ole mahdollisuuksia, ansaitsen liian vähän. Harrastatko kuukausisäästämistä? 50 € per kk on liikaa, tähän ei ole varaa? Laskitko paljonko kulutit kahviloihin viime kuussa?

Yhtäältä meillä tunnutaan edelleen myös uskovan, että rikkaiksi ”synnytään” ja ”vaurastumisen” takana on vain hyvää onnea; perintöjä, lottovoittoja ja muita sattuman kauppoja. Samalla kun yksilö uskoo näin, hän toisaalta valitsee sen, että ”minulla ei ole omilla valinnoillani mahdollisuutta vaikuttaa omaan tulevaisuuteeni”. Tämä minua harmittaa eniten: ketään Tukholman maratonin 100 parhaan joukkoon kiipeävää ei pidetä ”nousukkaana”, ”kultalusikka suussa syntyneenä”, ”tuurilla menestyneenä” – ja silti lähes jokainen oman vaurautensa ”kädet savessa” työstänyt kohtaa juuri tällaista höpöpuhetta, vaikka vaurastuminen onkin juuri samankaltainen prosessi kuin maratonkunnon hankkiminen: sarja oikeita toistoja arjessa.

Jokainen 50 ikävuoteen mennessä vaurastunut, on tehnyt suunnilleen samantyyppisen sarjan fiksuja valintoja arjessa kuin minkä jokainen fyysisesti hyväkuntoinen viisikymppinen on aikanaan tehnyt. Ja vielä vahvennettuna jokainen 35 ikävuoteen mennessä vaurastunut, on tehnyt suunnilleen samantyyppisen sarjan fiksuja valintoja kuin minkä jokainen huippu-urheilija on tehnyt. Vaurastumisen vauhti ja halutun vaurauden taso ovat nimittäin täysin omia valintojamme – execution tapahtuu perässä arjessa. Joten jokaisella keskituloisella suomalaisella on mahdollisuus vaurastua. Tämän toistaminen on alkanut suoraan sanottuna kyllästyttää minua, kuten tekstini harvinaisen kireästä yleistunnelmasta ja loputtomasta toistosta voit päätellä 

Poimintoja Facebook-tililtäni 7.3.2012

Haastan usein ystäviäni – heitäkin kun joitakin näiden intohimoisen yrittämisen vuosien jälkeen vielä on – Facebookissa kyseenalaistamaan ajatuksiani, sparraamaan ideoita jne. Toki 99% statuspäivityksistäni on pelkkää ”roskaa” (lätkää, leffoja, sienestystä, rakentamista, kalastusta). Tänään kuitenkin heitin pitkästä aikaa oheisen statuspäivityksen (suora lainaus):

”Mitäpä täällä ollaan mieltä ajatuksesta, jossa Balancionin ympärille rakennettaisiin “Vaurastumisen ABC” -tyyppistä valmennusta. Tällöin rakentuisi polku, jolle olisi kartta ja kompassi (palvelumme), päälle opeteltaisiin vielä suunnistamaan. Itse keskittyisimme “työkalukehitykseen” ja yhteistyössä olisivat esim. riippumattomat varainhoidon palvelutahot? Asiaa olen toki pohtinut vuodesta 2008, mutta nyt ajatus tällaisesta kiehtoo. Sana on vapaa ja parhaista ajatuksista palkitaan vähintäänkin tykkäämisin ;)”

Juurikin nämä alla olevat vastaukset kysymykseeni saivat minut kirjoittamaan tämän blogitekstin (nimet muutettu). Kommentoin tekstejä tähän kootusti.

Aki: ”Säästämisessä on kyseessä aina päätös yli ajan – törsätäkö rahat tänään vai säästääkö huomiselle. Vaurastumisesta ja säästämisestä tulee mielikuva, että voit sitten vanhana ajaa kivalla autolla, kun itse olet jo kurttuinen ukko.”

Jussi: Tässä ajan kuva tiivistettynä: kulutetaan nyt kaikki mitä tienataan ja päällekin, annetaan seuraavien sukupolvien maksaa. Toisaalta ajatellaan, että taloudellisesti terveen elämäntavan olisi oltava ikävää sentin venyttelyä, vaikka usein taloudellisesti epätasapainoinen elämäntapa juuri pakottaa ihmisen lopulta sentinvenyttelyyn. Samoin vaurastuminen on mahdollista tehdä paljon nopeammin kuin mitä ”kurttuinen ukko” -vertaus antaisi ymmärtää. Tällä kommentaattorilla oli pilke silmäkulmassa, mutta silti.. Kirjoitinkin aikanaan, että säästämisen hyveestä on tullut aikamme pahe ja holtittomasta kuluttamisesta aikamme hyve.

Simo: ”Jonkun pankin selvityksen mukaan suurimmalla osalla kotitalouksia ei jää yli 100EUR kuussa säästöön pahan päivän varalle. Joku työkalu auttamaan “näin teet säästöohjelman” voisi auttaa. Parhaimmillaan se jopa analysoisi käyttäjän rahankäytön pohjalta sopivan summan. Sovellus voisi myös tunnistaa kiinteät menot, jotta kuluttaja oppii näkemään mihin rahaa menee joka kuukausi. Niistä näkee paremmin meno- ja tulotasapainon kuin yksittäisistä menoista.”

Jussi: tästä tuli ensimmäisenä mieleen, että ihan hyvin saarnaamiseni ja palvelumme viraalimarkkinointi on uponnut, kun minun omalla seinälläni kerrotaan, millainen palvelu olisi kiva – kun juuri näitä asioita jo teemme 😉 Tuo kohta ”suurimmalla osalla kotitalouksia ei jää yli 100…”: juuri näin, eihän sitä jää nykyisellään ja sama ilmiö pätee kaikissa tuloluokissa. Eli nettomenot optimoidaan samalle linjalle nettotulojen kanssa riippumatta tuloluokasta. Juuri siksi heitän usein ilmoille kysymyksen ”miksi et voisi valita 4 000 € nettoansiotasoa, mutta silti 2 000 €:n nettomenotason? Kuka tämän kieltää?” Näin yksinkertaisella matematiikalla voisit säästää/investoida/sijoittaa – tai mitä ikinä termiä halutaankin käyttää – 2 000 € kuukaudessa. Mutta ei – me valitsemme aina juuri sen menotason, joka on turvallisesti tulotasomme rinnalla. Sanon suoraan: me ihmiset olemme tyhmiä. Ja minun historiani alleviivaa tätä typeryyttä eli sanoin tuon kommentin lämmöllä.

Lopuksi tiivistäen ydinsanomani tänään, Urho Kekkosen viisas lause: ”Kaikki syyt, jotka estävät meitä liikkumasta, ovat tekosyitä”. Vaurastumisen maailmassa toistaisin saman: ”Kaikki syyt, jotka estävät meitä vaurastumasta, ovat tekosyitä”.

Olipa taasen vapauttavaa ja terapeuttista.

Kiitos ja anteeksi 😉

Jussi Muurikainen
perustaja/toimitusjohtaja
Balancion Oy

www.balancion.com
050-567 3100
jussi.muurikainen@balancion.com

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Koeramies7 Maaliskuu, 2012

Hienoa tekstiä. Jengi ei vaan halua tai tahdo. Lisää tämmöisiä tekstejä kiitos!! Koulussa pitäisi opettaa tämmöisiä asioita niin ehkä ihan jokaisesta ei tulisi persaukisia…

Jussi Muurikanen7 Maaliskuu, 2012Koeramies,

Kiitos. Uskoakseni jengi ei vaan hahmota. Juuri siksi rakastan työtäni.

Mielellään jatkan haastamista kanssasi ;)

Jussi Muurikainen

Jeppe7 Maaliskuu, 2012Heitit Jussi loistavan vertauksen …Urho Kekkosen viisas lause: ”Kaikki syyt, jotka estävät meitä liikkumasta, ovat tekosyitä”. Vaurastumisen maailmassa toistaisin saman: ”Kaikki syyt, jotka estävät meitä vaurastumasta, ovat tekosyitä”.

Tulen käyttämään varmasti sitä itsekin jatkossa, kun kuulen vastaavia selityksiä.

Olen kuullut liian usein omastakin suusta tekosyitä, miksen muka kerkeisi urheilla. Kaikki on lopulta vain asenteesta kiinni. Sama pätee säästämiseen.

Pikavipit pitäis kieltää lailla ja tuoda oman talouden hallintaa jo mukaan ala-asteen opiskeluun, sillä minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa…

Jussi Muurikanen8 Maaliskuu, 2012Kiitos Jeppe!

Luulotaito meitä vaivaa, mutta se on siitä loistava sairaus, että siihen on lääke: peili, tosiasioiden tutkiminen ja itsekriittinen tutkiskelu ;)

t. Jussi Muurikainen

PS. Samaa mieltä, taloustaidon tulisi olla pakollinen oppiaine peruskoulusta lukioon saakka. Olisi oppiaine, josta olisi jokaiselle kansalaiselle koko elämän mitassa erittäin paljon konkreettista hyötyä.

Jani11 Maaliskuu, 2012Täytyy kommentoida ainoastaan että todella hyvä kirjoitus Jussi!

Lisäksi olen täysin samaa mieltä taloustiedon/taidon opettamisesta jo peruskoulusta.

Veronica16 Maaliskuu, 2012Kirjoitit Jussi ”miksi et voisi valita 4 000 € nettoansiotasoa, mutta silti 2 000 €:n nettomenotason?”
Itse uskon vanhaan sanontaan ” ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot”. Ja tietysti ne säästyneet varat pitää fiksusti sijoittaa. Mutta Suomen kansa haluaa vaurastua kertaheitolla- lottoamalla.

Jussi Muurikanen16 Maaliskuu, 2012Hei Veronica!

Janillekin alkuun heti kiitokset. Tuntuu hyvältä, jos täältä löytyy fiksuja lukijoita, kuten näyttää…

On totta tuo vertaus lottoamiseen. Mietin, että koko suomalaisen startup-yrittämisen seed -vaiheen rahoituksen haasteet voitaisiin unohtaa, jos me suomalaiset “sijoittaisimme” viikoittain suomalaisiin yrityksiin saman verran kuin lottoon. Muistaakseni nimittäin lottoamme jopa kymmeniä miljoonia euroja viikossa. Tämähän tekisi melkein miljardin vuodessa. Joku voi tarkistaa faktaluvut jostakin…

Hyvää viikonloppua kaikille!

 

/Jussi Muurikainen

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit