Vaurastuminen alkaa tosiasioiden myöntämisellä

Vaurastumista verrataan usein talon rakentamiseen. Rakentaessasi taloa sinun on ehdottomasti tunnettava tietyt lainalaisuudet, jotka maailmassa vallitsevat. Ellet tunne fysiikan lakeja, rakentamisesta ei tule mitään. Ellet esimerkiksi ymmärrä, että painovoima vetää esineitä kohti maan pintaa, et saa koskaan edes ensimmäistä hirttä mökistäsi pystyyn.

Fysiikan lait ovat onneksi ainakin jossain määrin meille kaikille tuttuja, vähintään oman kokemuksemme kautta. Siksi talon rakentaminen on useimmille helpompaa kuin varallisuuden rakentaminen. Monien ihmisten järjetöntä käyttäytymistä seuratessa tuntuu siltä, että rahaan ja vaurastumiseen liittyvät lait ovat vain harvojen tiedossa. Rahaan liittyvien faktojen olemassa olon ymmärtäminen ja myöntäminen ovat kuitenkin edellytys vaurastumiselle. Aivan samalla tavalla kuin fysiikan lakien tuntemus on edellytys talon rakentamiselle.

Tämän kerran kirjoituksessa astutaan vaurastumisen psykologian maailmaan, pois kylmistä numeroista, joiden pohjalle kirjoitukseni ovat useimmiten rakentuneet. Väitän, että vaurastumisessa 80 % on psykologiaa ja vain 20 % sijoitusstrategioita ja matematiikkaa. Jos olet jo luonut itsellesi kohtuullisen määrän varallisuutta, saatat pitää tätä itsestään selvänä. Tosiasia kuitenkin on, että useimmille vaurastumisen psykologian perusteisiin liittyvät kysymykset ovat vieraita. Siksi esittelen nyt kaksi mielestäni tärkeintä vaurastumiseen liittyvää lakia. Fysiikassa vallitsevien Newtonin lakien tapaan kutsun lakeja vaurastumisen ensimmäiseksi ja toiseksi laiksi.

 

Vaurastumisen ensimmäinen laki: Rahan laki

Luet parhaillaan rahaan, sijoittamiseen ja vaurastumiseen liittyvää blogia, mutta oletko koskaan miettinyt tarkemmin mitä raha itse asiassa on. Jos haluat vaurastua, sinun on oltava täysin rehellinen sen suhteen mitä raha on. Ajattele rahaa kuten äsken mainittua painovoimaa. Painovoima on absoluuttinen laki. Se on olemassa riippumatta siitä mitä tunnet sitä kohtaan tai tiedostatko ylipäätään sen olemassa olon. Voit esittää painovoiman laista niin monta mielipidettä kuin haluat, mutta onko niillä mitään merkitystä siinä vaiheessa kun roikut kuilun reunalla.

Kun alan puhua sijoittamisesta ja vaurastumisesta ”kadunmiehen” kanssa, kuulen tyypillisesti seuraavanlaisia kommentteja: ”minulla ei koskaan tule olemaan rahaa kun olen vain duunari”, ”ei sijoittaminen ole minua varten”, ”vain rikkaat sijoittavat” tai ”vaurauksien tavoittelu ei ole oikein”. Tällaiset kommentit kertovat siitä, ettei tavallisille ihmisille ole koskaan opetettu mitä raha on. Raha ei todellisuudessa välitä pätkääkään siitä kuka olet. Oletko rikas vai köyhä. Oletko yritysjohtaja vai rakennusmies. Asutko Espoossa vai Lohjalla. Pidätkö vaurauksien tavoittelua hyvänä vai pahana asiana. Oletko mies vai nainen. Oletko rahoituksen professori vai taidemaalari. Näillä asioilla ei ole mitään merkitystä. Raha on neutraali. Sillä ei ole tunteita. Se menee sinne, missä sen on paras olla. Raha tulee taskuusi, jos sen on parempi olla siellä kuin naapurin taskussa. Raha tulee taidemaalarin taskuun, jos sen on parempi olla siellä kuin professorin taskussa. Mikä sitten on paras paikka rahalle?

Kapitalismin hienous piilee siinä, että raha etsii aina parasta eli tuottoisinta paikkaa, riippumatta siitä kuka tämän paikan sille tarjoaa. Kun opit tunnistamaan tällaiset paikat ja tarjoamaan rahalle väylän kauttasi näihin paikkoihin, tulet rikkaaksi. Tämä on rahan laki sijoittamisessa yhtä lailla kuin painovoiman laki fysiikassa. Välititpä siitä tai et, se on olemassa. Jokainen ihminen on oppinut hyödyntämään painovoiman lakia, mutta vain harva osaa hyödyntää rahan lakia. Toivon, että blogini on opettanut ja tulee jatkossakin opettamaan sinulle sen miten voit käyttää rahan lakia vaurauden luomisessa.

 

Vaurastumisen toinen laki: Rikkauden laki

Vaurastumisen toisesta laista, jonka olemassa oloa ei ymmärretä tai ei haluta ymmärtää, käytän nimitystä rikkauden laki. Tämän lain kieltäminen tai unohtaminen on aiheuttanut ihmisille enemmän harmia kuin minkään muun rahaan liittyvän lain. Kysymys on yksinkertaisesti siitä, että ihmiset kuvittelevat, luulevat tai uskottelevat itselleen olevansa rikkaampia kuin he todellisuudessa ovat. Rikkauden laki kuitenkin sanoo, että tällainen toiminta johtaa ennemmin täi myöhemmin henkilökohtaiseen konkurssiin. Jos pidät yllä elintasoa, mikä on korkeampi kuin mihin tulosi ja varallisuutesi pidemmällä aikavälillä tosiasiassa riittävät, ajat itseäsi todella pahoihin vaikeuksiin.

Rikkauden laki kuuluu seuraavasti: Kun kotitaloutesi (perheesi) vuositulot ovat alle 50 000 euroa, joudut kamppailemaan. Kun perheesi tekee 50 000 – 150 000 euroa vuodessa, sinulla on kaikki mitä tarvitset ja vähän mitä haluat. Mutta vasta kun ansaitset puolisosi kanssa yli 150 000 euroa, perheesi elämä on taloudellisesti kunnossa. Voit asua hienossa talossa arvostetulla asuinalueella, ajaa tyylikkäillä autoilla, käydä ulkona syömässä useampana päivänä viikossa ja matkustella silloin tällöin. 150 000 eurolla vuodessa voit elää rikasta ja täyttä elämää.

Rikkauden laki on fakta, mikä monen on vaikea hyväksyä. 100 000 euroa vuodessa tienaavat perheet, kuvittelevat olevansa rikkaita ja elävät elämää, joka rikkauden lain mukaan ei ole mahdollista. Tällaiset ihmiset ostavat hienon asunnon, upeita autoja, veneen sekä kesämökin ja päivittävät tämän ”omaisuutensa” entistä hienommaksi aina pienenkin palkankorotuksen jälkeen uskotellen itselleen olevansa taas vähän rikkaampia. Aluksi kaikki sujuu hienosti ja elämä on kuin miljonäärillä. Muutaman vuoden kuluttua rikkauden laki kuitenkin muistuttaa olemassaolostaan ja tällaisen elämänlaadun ylläpitäminen osoittautuu mahdottomaksi. Edessä on viimeistään tässä vaiheessa (ellei jo aikaisemmin) lainaneuvottelut pankin kanssa ja hirttosilmukka kaulan ympärillä kiristyy.

Yksi rikkauden lakiin liittyvä mielenkiintoinen tosiasia on elämänlaadun (tai onnellisuuden) staattisuus 150 000 euron ja miljoonan euron vuosiansioiden välillä. Toisin sanoen elämänlaatusi ei juuri muutu miksikään, vaikka perheesi tulot olisivat 200 000, 300 000 tai 400 000 euroa. Mikään ei muutu, kunnes kotitaloutesi ansaitsee miljoona euroa vuodessa. Kun perheesi tulot ovat vähintään miljoona euroa vuodessa, voit käyttää rahaa ajattelematta, etkä tarvitse budjettia. Voit elää tuhlailevasti ja ostaa mitä mieleen tulee.

Luit aivan oikein. Vasta miljoonatulot mahdollistavat ”tuhlailevan” elämäntyylin. Tähän asti jokaisen tulisi kirjata ylös jokainen käytetty sentti ja pitää budjettia. Valitettavasti rikkauden lakia ei ole meille kenellekään opetettu koulun penkillä. Tästä syystä useat satojen tuhansien vuosiansioista koko elämänsä nauttineet kuolevat yhtä köyhinä kuin ovat syntyneetkin.

Vaikka yli miljoona euroa vuodessa parantaa elämänlaatuasi, se ei takaa, että eläisit taloudellisesti turvatusti loppuelämäsi ajan. Se tekee säästämisestä ainoastaan helpompaa, sillä vaikka eläisit täysin ilman kontrollia ja käyttäisit kulutukseen tasan miljoonan joka vuosi, voit laittaa säästöön miljoonan yli menevän osan ansioistasi. Jos siis kykenet saamaan ansiotulosi päälle miljoonan, tulet nopeasti rikkaaksi, mutta vain säästämällä. Mutta älä ole huolissasi ellei tulosi ylitä miljoonaa. Voit silti tulla rikkaaksi ihan samalla tavalla. Säästämällä.

Rikkauden lain ymmärtäneet ihmiset eivät ”elä yli varojensa”. He säästävät tulojensa ja elintasonsa mukaisten menojen yli jäävän osuuden. Näin ollen heidän varallisuutensa alkaa kasvaa.

 

Ensimmäinen laki + Toinen laki = Taloudellisen menestyksen perusta

Kun huomioit elämässäsi sekä rahan että rikkauden lain, sinulla tulee olemaan sekä ”ylimääräistä” rahaa että älyä etsiä tälle rahalle tuottavia kohteita. Kyse on siis nimenomaan lakien huomioimisesta käytännössä eli lakeja on noudatettava. Niiden ymmärtäminen ei pelkästään riitä. Sinulla on oltava riittävän kova halu lakien noudattamiseen. Painovoiman lakia noudatetaan, koska ihmisillä on halu elää. Rahan ja rikkauden lakia noudattavat vain ihmiset, joilla on riittävän suuri halu rikastua.

Voit onnitella itseäsi! Koska olet näillä sivuilla ja luet tätä blogia, sinulla on halua rikastua. Ja jo pelkästään se on puoli voittoa matkalla kohti vaurauksia. Jos olet jo saavuttanut kaikki taloudelliset tavoitteesi, ihaileva hatun nostoni siitä. Jos taas rakennusprojektisi on vasta alkumetreillä ja mietit onko sinusta siihen, voin vakuuttaa, että tosiasiat myöntämällä ja sinnikkäästi yrittämällä kaikki on mahdollista. Itse ainakin jatkan matkaani luottavaisesti eteenpäin pitäen vaurastumisen lait kirkkaana mielessä.

 

________

Sijoitusneuvonta on luvanvaraista toimintaa. Tässä blogissa esitetyt ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Kukaan ei voi antaa oikeita neuvoja tuntematta sijoittajan taloudellista tilannetta, sijoitushorisonttia, riskinsietokykyä tai muita hänen sijoitussuunnitelmansa yksityiskohtia. Pelkästään blogin välityksellä ei ole myöskään mahdollista käsitellä sijoituskohteita sillä tarkkuudella kuin jokaisen sijoittajan tulisi tehdä ennen sijoituspäätöksen tekoa.

 

Kuvalähde: www.vivrele.net

Random Walker
Random Walker
Yksityissijoittaja ja sijoitusbloggaaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
13 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
19.03.2013 12:39

Haluaisin rikastua, jotta minun ei tarvitsisi tehdä työtä vaan voisin keskittyä käyttämään elämäni mielekkäiden asioiden tekemiseen. Kuinka tämä onnistuu?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
19.03.2013 13:41

Kiitos kysymyksestä Jantteri! Koska en ole varallisuusvalmentaja tai sijoitusneuvoja enkä tunne sinua, en valitettavasti voi enkä osaa antaa vastausta siihen kuinka juuri sinä rikastuisit. Jos olet seurannut blogiani, tiedät sentään sen millä keinoin minä aion siinä onnistua. Lisäksi tiedät sen, ettei rikastumiseen ole oikotietä. Mutta jos kulutat vähemmän kuin ansaitset ja sijoitat ”ylijäämän” tuottavasti (olipa kyse sitten osakkeista tai omien yritysten perustamisesta), rikastut aivan varmasti ennemmin tai myöhemmin. Valitettavasti vain pieni osa ihmisistä todella ymmärtää esimerkiksi korkoa korolle -efektin vaikutuksen. Jos et ole aikaisemmin lukenut kirjoituksiani, kannattaa aloittaa vaikkapa tästä:

http://randomwalker.blogit.kauppalehti.fi/blog/13451/miljonaariksi-maailman-suurimman-matemaattisen-keksinnon-avulla

R.W.

Nimetön
Nimetön
19.03.2013 14:25

Muuten olen aika lailla samaa mieltä tästä kirjoituksesta, mutta täyttä elämää voi elää aika pienilläkin rahasummilla kunhan tekee sitä mitä haluaa. Ilman rahaa tämä tuskin on mahdollista, mutta pienillä summillakin voi pärjätä. Täysi elämä ei sitten ole rikkaiden elämää, mutta se onkin sitten jo toinen asia. Valitettavasti tässä kirjoituksessa mainitut tosiasiat ovat vaikeita hyväksyä ihmisille, koska se vaatii aika lailla suuren muutoksen omassa ajattelussaan ja siksi mm. lauantai-illan lottoarvonta on saanut niin suuren suosion, kun varsinkin suomessa se on lähestulkoon ainut hyväksytty tapa vaurastua.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
24.03.2013 14:50

Kiitos kommentista TT! Kirjoitukseni luonnollisesti yleistää ja yksinkertaistaa asioita, jotta pääviesti tulisi helposti esille. Se on lukijan syytä ymmärtää. Olen samaa mieltä siitä, että monille pienetkin tulot riittävät antoisaan elämään. Vastaavasti toiset haluavat enemmän. Kysymys siitä, mikä on riittävästi, on aina yksilöllinen kysymys. Esittämäni luvut kuvaavat vain ihmisten keskimääräisiä näkemyksiä riittävistä ansioista. Näitä asioitahan on tutkittu paljon haastatteluin. Olen myös täsmälleen samaa mieltä siitä, että Suomessa vaurastumisen tavoittelua, muuten kuin lottoamalla, pidetään jotenkin vääränä. Tämä on johtanut myös siihen, ettei raha-asioista uskalleta puhua niiden oikeilla nimillä. Tämä taas lisää epämääräisyyttä ja epätietoisuutta ja estää ihmisiä vaurastumasta, vaikka se loppujen lopuksi… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
16.05.2014 16:10

There comes my first question from mehdi: Are you livnig in Iran if no:you must pay a visit and see what’s happening over there and compare it with some developed and rich countries, it’s just a mater of math: 2+2=4! they don’t even appreciate the youth, the energy they have, the values they’re representing and so on. the poor is sinking, and there’s no social net to save him. I hear the sound of let the bastard die, let him die alone from above .if yes:you must pay a visit to a rich and developed country to see what’s really… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
20.03.2013 11:22

Aika yksinkertaistettu teksti. Mielestäni rikastumiseen vaaditaan paljon muutakin kuin vain näiden kahden “lain” ymmärtäminen ellei ansiotulot ole huomattavasti keskitasoa korkeammat. Ei saa pelätä köyhyyttä tai riskiä. Kaikki pelot ovat mielentiloja, jotka ruokkivat negatiivisia ajatuksia ja näin ollen hidastavat henkilökohtaisen talouden kehitystä. Pitää osata hallita omat ajatukset ja oma käytös. Pitää ajatella sijoitusmahdollisuuksia isosti ja ottaa isoja riskejä. Ei saa ajatella “Minulla ei ole varaa ostaa tuota sijoitusta.” vaan sen sijaan ajatella “Miten minulla on varaa ostaa tuo sijoitus?”. Suomalaiselle ihmiselle tämän kaltainen ajattelu on vaikeaa, koska moni suomalainen on tavallaan opetettu ajattelemaan hyvin ahdasmielisesti ja toisinajattelijat pelkäävät mitä muut sanovat.… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
24.03.2013 14:54

Kiitos kommentista Tommi!

Kirjoitus on tarkoituksella yksinkertaistettu. Nämä kaksi mainitsemaani lakia luovat vaurastumisen perustan, mutta eivät tietenkään pelkästään riitä.

Mielestäni vauraus ja rikkaus ovat todella paljon muutakin kuin rahaa, mutta raha on liian tärkeä osa rikasta elämää, jotta sen voisi unohtaa. Minulle rikas elämä on sitä, että voin tehdä niitä asioita, joista pidän eniten, esimerkiksi viettää enemmän aikaa ystävien ja läheisten kanssa tai omien harrastusten parissa. Rahaa tarvitaan hankkimaan aikaa näihin tärkeisiin asioihin, ei tavaroiden ja ”omaisuuden” haalimiseen. Mittaan rikasta elämää siis pikemminkin ajassa kuin rahassa tai tavaroiden ja omaisuuden määrässä.

R.W.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
29.03.2013 20:36

Olen samaa mieltä siitä, että rikasta elämää ei mitata rahassa. Joku rahallinen päämäärä tulisi kuitenkin olla. Mikä on se summa, jonka jälkeen voit sanoa itsellesi, että teit sen? Ja minkä jälkeen voit lopettaa pörssikurssien tai asuntomarkkinoiden jatkuvat seuraamisen? Milloin rahasi riittävät siihen elämään johon pyrit?

Kukaan ei juokse täyttä maratonia jos tiedossa ei olisi se, että tietyn rajan jälkeen saat pysähtyä. Päämäärä on laskettava heti alkumetreillä, muuten motivaatio ei riitä tarpeeksi pitkälle. Mikä siis on sinun rajasi?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
05.04.2013 15:59

Hyviä jatkokysymyksiä, Tommi. Luultavasti en tule koskaan lopettamaan pörssikurssien seuraamista, koska sijoittaminen on minulle mieluisa harrastus. Jos en pitäisi sijoittamisesta ja yritysten tutkimisesta, pistäisin rahani vain indeksirahastoihin ja sulkisin silmäni ja korvani talousuutisilta. Minulle matka on siis jopa tärkeämpi kuin päämäärä. Me kaikki alan harrastajat olemme mielestäni hyvin onnekkaassa asemassa, sillä meille on suotu kiinnostus sijoittamista kohtaan. Useimmat harrastuksethan muodostavat kustannuserän omaan henkilökohtaiseen tuloslaskelmaamme, sijoittaminen sitä vastoin on poikkeuksellisesti tuottoisa harrastus. Vaikka kyse on minulle mukavasta ajanvietteestä, ei homma tietenkään olisi yhtä mielenkiintoista ilman tavoitteellisuutta ja mahdollisuutta vaurastua. Sijoittamisesta erityisen kiinnostavaa tekee se, että näet oman menestyksesi päivittäin. Välitavoitteiden saavuttaminen… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
11.04.2013 18:38

Moi

Tuohon Kauppalehdessä kirjoittamaasi blogiin viitaten, miten olet suunnitelmissasi ottanut inflaation huomioon? Tavoitteletko 12 % reaalituottoa ja puoli miljoonaa inflaatiokorjattuna?

Puoli miljoonaa omaisuutta, siitä 12 % tuotosta pääomaverot pois, niin minkä verran ajattelet sijoittaa uudelleen, ettei reaaliomaisuus kuihdu pikkuhiljaa ja kohta pääomantuoton ostovoima on liian heikko “hyvään elämään”?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
24.04.2013 19:16

Kiitos kommentista ja kysymyksistä Rolle! Tavoittelen sijoituksilleni 12 % nominaalista vuosituottoa eli reaalisesti 9 %, jos ajattelemme inflaation olevan pitkällä aikavälillä 3 % vuodessa. Olen laskenut tämän tarkoittavan omalla kohdallani sitä, että 500 kEUR vastaa enää noin 420 kEUR nykyrahassa mitattuna siinä vaiheessa, kun tarkoitukseni on käyttää pääomaa elämiseen. Tämä alkaa mielestäni olla minimipääomavaatimus ihanteellista elämää varten, sillä verojen jälkeen tuottoa kertyy nykyrahassa mitattuna ”vain” noin 3000 EUR per kuukausi, vaikka todellinen nettotuotto on 3500 EUR per kuukausi. Tämä tietysti vaatii, että kykenen ylläpitämään keskimäärin 12 % vuotuista tuottotasoa. Inflaation vaikutus on joka tapauksessa merkittävä, joten se on ehdottomasti huomioitava.… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
20.03.2013 13:22

Kuulostaa rahaan ja rikkauteen vinksahtaneelta. Rikkauksiako täällä vain pitäisi tavoitella mahtavimpana päämääränä. Yhtä lailla elämässä kannattaisi pitää vähintäänkin yhtä kirkkaana mielessä monia muitakin lakeja. Vain näin voi saavuttaa jotakin vähintäänkin yhtä tärkeää elämän muillakin osa-alueilla. Todellisuudessa “köyhä” voi usein olla “rikasta” vauraampi monessa muussa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
24.03.2013 14:56

Kiitos kommentista ja kohteliaisuudesta Te!

Se, että kirjoitan sijoitusblogissa vaurastumisen laeista, ei tarkoita sitä, että väheksyisin elämän muita lakeja. Myöskään se, että kuvaan sijoitusblogissa taloudellisia päämääriäni, ei tarkoita sitä, ettei minulla olisi elämässä muita paljon tärkeämpiä päämääriä. Jos pitäisin kuntoilublogia, kirjoittaisin varmasti tosiasiasta, että syömällä enemmän kuin kuluttaa liikunnalla, ihminen lihoo. Kuntoilublogissa kertoisin varmasti myös omista liikunnallisista tavoitteistani. Yhteen aiheeseen keskittyvän blogin antama kuva sen kirjoittajasta on luonnollisesti aika yksipuolinen ja siksi vääristynyt.

Kannattaa olla vähän ”vinksahtanut” (eli suhtautua intohimoisesti) moneen eri asiaan elämässä. Silloin elämä on mielekästä ja yleensä sitä kautta voi saavuttaakin jotain.

R.W.