Siirry pääsisältöön

Vastuullisuus yhdistää Vuoden Sijoittaja- ja Sijoitusteko-voittajia

Syyskuun 19. Finlandia-talolla järjestetyssä Sijoittaja 2019 -tapahtumassa jaettiin viime vuoden tapaan Vuoden Sijoittaja -palkinto. Kyseessä oli äänestys, jossa kaikilla Kauppalehden ja Arvopaperin lukijoilla sekä muilla sijoittajilla oli mahdollisuus ehdottaa sopivia henkilöitä ehdolle ja tuomaristo valitsi finalistit näiden perusteella. Lisäksi tänä vuonna uutena kategoriana etsittiin Vuoden Sijoitustekoa.

Kaikki finalistit julkistettiin jo ennen kesää, joten äänestysaika oli tänä vuonna erityisen pitkä. Viime vuonna äänestyksessä annettiin 1 300 yksilöityä ääntä. Tänä vuonna äänimäärä oli lähes nelinkertainen.

Vuoden Sijoittaja -finalistit jakavat avoimesti sijoituksensa

Ensi kertaa vuonna 2018 Vuoden Sijoittaja -kilpailu järjestettiin, koska Nordnetissä haluttiin nostaa esiin niitä yksityissijoittajia, jotka ovat omalla toiminnallaan edistäneet suomalaista sijoituskeskustelua, omistajuutta ja kansankapitalismia.

Tänä vuonna finaaliin löysivät ehdotusten perusteella seuraavat sijoittajat, jotka omalla esimerkillään madaltavat sijoittamisen aloittamisen kynnystä, nostavat esiin mielenkiintoisia sijoituskohteita ja jakavat avoimesti muille sen, miten itse tekevät kauppaa, jopa päivittäin.

  • sijoittaja ja sijoituskirjailija sekä ahkera sijoituskeskustelija Merja Mähkä
  • yksityissijoittaja ja yrittäjä, Twitterissä nimellä @DayTraderSuomi esiintyvä Mikko Mäkinen
  • sijoitusalan konkari Ilkka Parviainen, joka aloitti sijoittamisen jo 80-luvulla
  • himoshoppaajasta sijoittajaksi siirtynyt Johanna Pöysti, joka on perustanut Massimuijat-yhteisön
  • sijoituskirjailija, bloggaaja (juliaihminen) ja podcasteja tekevä Julia Thurén
  • Osakekeisari, joka on sijoittamisesta ja taloudesta kiinnostunut duunari, ja jakaa aktiivisesti omia näkemyksiään Twitterissä sekä blogissa
  • sijoitusbloggari Rikhard Wacker, joka kirjoittaa Inssin osingot -sijoitusblogia

Viime vuonna Vuoden Sijoittaja 2018 -voitto meni Sijoitustieto-sivuston kolumnistille, laajasti seuratulle yksityissijoittajalle ja pokeriammattilaiselle Aki Pyysingille, joka sai 35 % yksilöidyistä äänistä. Pyysing on sijoittanut spekulatiivisesti osakkeisiin 30 vuotta ja hän kirjoittaa seuraamistaan pörssiyhtiöistä välillä jopa piikikkäästi ja kärjistävästi, mutta hänen argumentointinsa on johdonmukaista.

Tänä vuonna voittaja sai yli 50 % yksilöidyistä äänistä. Voitto meni yksityissijoittajalle, joka tekeekäytännön taloudellista käännytystyötä lähipiirissään sekä omassa verkostossaan, jossa hänellä on tuhansia seuraajia. Hän on toimittaja ja bloggaaja, joka puhuu taloudesta häpeilemättä, hauskasti ja oivaltavasti. Vuoden sijoittaja 2019 -äänestyksen voittajaksi julistettiin Julia Thurén.

Vuoden Sijoitusteko -finalistit edistävät nuorten taloustaitoja ja haastavat normeja

Tänä vuonna kilpailua uudistettiin niin, että sijoittajat saivat ehdottaa ja äänestää myös Vuoden Sijoitustekoa. Finaalijoukossa korostui nuorten taloustaitojen parantaminen, sillä neljä finalistia olivat:

  • Mimmit sijoittaa -yhteisö, joka alkoi blogista ja on kasvanut vuodessa liki 20 000 henkilön verkostoksi, suosituiksi sijoitustapahtumiksi ja podcastiksi.
  • Vuonna 2017 perustettu Nuoret Osakesäästäjät, joka edistää kaikkien nuorten talousosaamista ja vaurastumista koulutuksesta ja varallisuustasosta riippumatta.
  • Pörssisäätiön kouluttamat 15–19-vuotiaat Pörssilähettiläät, jotka kertovat yläkouluissa 9.-luokkalaisille oman talouden hallinnasta, säästämisestä, sijoittamisesta ja pörssin toiminnasta.
  • Inderesin ROAST-konsepti, jossa sijoittajat pääsevät haastamaan pörssiyritysten johdon live-lähetyksessä.

Tässä sarjassa voittaja sai yli 70 % annetuista yksilöidyistä äänistä, mikä on mieletön saavutus.

Näiden mimmien järjestämiin sijoitustapahtumiin jonotetaan viikkotolkulla ja heidän tavoitteenaan on kasvattaa etenkin nuorten naissijoittajien määrää Helsingin pörssissä.

Mimmit Sijoittaa -yhteisön takaa löytyy Pia-Maria Nickström ja Hanna Tikander, jotka omalla esimerkillään saavat aloittelijat innostumaan ja kokeneemmat oppimaan lisää.

Vastuullinen sijoittaminen siivitti Thurénin ja Mimmit voittoon

Olen seurannut näitä molempia tämän vuoden voittajia ja heillä on paljon yhteistä. Kuten Aki Pyysing sanoi osuvasti Finlandia-talon palkintojenjakotilaisuudessa, setämiesmäinen kuva sijoittamisesta on vihdoin väistymässä. Yksi yhteinen aihe, jonka sekä Julia Thurén ja Mimmit nostavat usein esiin kirjoituksissaan ja esiintymisissään, on vastuullinen sijoittaminen.

Tämän aiheen tärkeys on varmasti yksi syy, miksi juuri heidät äänestettiin voittoon. Viime kesänä tekemässämme tutkimuksessa 57 % sijoittajista piti sijoituspäätöksissä ympäristöön ja yhteiskunnalliseen kestävyyteen liittyviä kysymyksiä jonkin verran tai erittäin tärkeinä (naisista 66 % ja miehistä 51 %).

Mimmien Pia-Maria Nickströmin mukaan vastuullisuus on etenkin nuorille supertärkeää niin kuluttamisessa kuin sijoittamisessakin. Tutkimuksemme mukaan 30 % vastanneista sijoittajista oli sijoittanut yritykseen tai muuhun sijoituskohteeseen erityisesti siksi, että se on vastuullinen valinta – 18–22-vuotiaista jopa 43 %.

Thurénille sijoitusten vastuullisuus on tullut vuosien myötä koko ajan keskeisemmäksi. Hän valitsee sijoituskohteensa pääasiassa rahastoista, jotka ovat saaneet tunnustuksen vastuullisista sijoituksistaan, mutta tekee aika ajoin myös sijoituksia suoraan osakkeisiin.

Nickström nosti esiin lyhyessä keskustelussamme sen, että sijoittaminen vastuullisesti ei ole vielä kovin helppoa, vaikkakin työkaluja osakkeiden ja rahastojen valintaan jo jonkin verran on saatavilla. Sama pätee hänen mukaansa myös vaikkapa vastuulliseen kuluttamiseen: on vaikeaa noudattaa 100 %:sti vastuullisia kulutuspäätöksiä. Päätös oikeaan suuntaan kuitenkin riittää, totesivat molemmat voittajat!

Onnea vielä Vuoden Sijoittaja 2019 Julia Thurén ja Vuoden Sijoitusteko 2019 Mimmit sijoittaa (Pia-Maria Nickström ja Hanna Tikander).

Tallenteen Vuoden Sijoittaja- ja Vuoden Sijoitusteko 2019 -palkitsemistilaisuudesta voit katsoa täältä voittajien haastatteluiden kera.

Tutustu myös Nordnetin vastuullisen sijoittamisen sivustoon ja työkaluihin.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit