Varo tekaistuja indeksejä!

Nykyään melkein kaikki osaavat lukea, mutta vain harvat osaavat ajatella.

Kardinaali Alfredo Ottaviani (1890-1979)

 

Etf:ien suosio on valtava ja tunkua alalle riittää. Uusien etf-toimijoiden kanssa on oltava tarkkana, sillä sijoittajien suosion kalastelu saa jatkuvasti uusia muotoja. Indeksitehtailu on yksi keino erottua joukosta.

Etf-talojen perimmäinen ongelma on kivikova kilpailu. Uuden tuotteen lentoonlähtö vaatii erinomaisen sijoitusidean (jotain uutta ja ihmeellistä) tai äärimmäisen kustannustehokkaan ratkaisun. Jälkimmäinen vaihtoehto edellyttää hallinnoitavan varallisuusmassan suurta kokoa, joten se keino on uusien pelureiden ulottumattomissa.

Innovatiiviset tuotekehittelijät ovat huomanneet jo vuosia sitten, kuinka tuotteen suosio riippuu siitä, miten sen pohjalla oleva indeksi on pärjännyt. Tästä ajatuksesta on lyhyt matka kuningasideaan: Sovitaan yhteistyökumppanin kanssa indeksirakentamisesta, jolle back-testing-metodilla luodaan uskottava historia. Sitten löydään kättä päälle yksinoikeudesta markkinoita kyseistä indeksiä jäljittelevää etf:ää. Lopuksi vain kovaa markkinointia ja se on siinä!

Vai onko?

Rahastoyhtiö Vanguardin tutkijat havaitsivat, että yli puolet uusista indekseistä on lanseerattu alle puoli vuotta ennen niitä seuraavien etf:ien julkaisua. Puolet näistä indeksiuntuvikoista käyttää back-testing-metodia uskottavuutensa lisäämiseksi. Tunnettua on, että historiallista datamyllyä pyörittämällä löytyy ” laajat markkinat voittavia” etf-ideoita yllin kyllin. Kyse on vain oikean aikajakson ja sopivien yhtiöiden poiminnasta.

Vanguardin tutkijat ottivat luupin alle 370 edellämainitulla tavalla rakennettua  indeksiä, ja tutkivat niitä vuosilta 2000-2011. Tulos vahvisti sen, minkä jo arvaattekin: 87 prosenttia untuvikkoindekseistä hakkasi laajan Yhdysvaltojen osakkeita kuvaavan indeksin tuoton silloin kun back testing-metodi oli käytössä. Vain 51 prosenttia indekseistä voitti laajan vertailuindeksin sen jälkeen, kun indeksin arvonlaskenta oli todellista.

Sijoittajan kannalta indeksitehtailun lopputulos vastaa siis kolikonheiton tarkkuustasolla tapahtuvaa toimintaa kahdella merkittävällä poikkeuksella varustettuna:

  1. Kolikonheitto (siis arvaus) säästää aikaa.
  2. Kolikonheitto on kustannustehokkaampi toimintatapa, sillä uusia indeksejä seuraavien etf:ien hallinnointi-ja säilytyspalkkiot ovat 2-3 kertaa korkeammat kuin perinteisissä, jo paikkansa vakiinnuttaneissa tuotteissa.

Petre Pomell, www.valistunutsijoittaja.com

 

/Petre Pomell

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit