Varo Sanoman osakkeen P/E-ansaa!

Mediakonserni Sanoman osake maksaa enää vain kolmasosan tammikuun 2011 alussa noteeratusta 17,50 EUR kurssitasosta. Yhtiö noteerataan parhaillaan alle viiden P/E-luvulla, jos tunnusluvun laskennassa sijoitetaan osakekohtaiseksi tulokseksi edellisten kolmen tilikauden keskimääräinen nettotulos. Factsetin kokoaman konsensusennusteen mukaan Sanoma tekee tänä vuonna 0,60 EUR osakekohtaisen tuloksen, jolla laskettuna osakkeen P/E-luku asettuu alle kymmeneen myös yksittäisen tilikauden tarkastelulla. Onko osake ostamisen arvoinen?

Olen käsitellyt Sanomaa blogissa muutaman kerran aiemminkin, kenties kattavimmin reilut kaksi vuotta sitten arvaillessani toissakesän tulosvaroittajia. Tuolloin olin alkuvuonna 2011 myynyt viimeiset Sanoma-osakkeeni hintatasoon 16,30 EUR (myyntiohjelmasta tämän merkinnän kommenteissa) ja muuttanut näkemykseni yhtiötä sekä sen uutta johtoa kohtaan selvän pessimistiseksi. Kesäkuussa 2011 Sanoman osakkeella käytiin kauppaa noin 13 EUR hintatasoon, jolloin kommentoin tässä blogimerkinnässä seuraavasti:

”Joka tapauksessa rahoitusleveroinnin kallistuminen, liikearvon alaskirjaukset ja tuloskehityksen jatkuva heikkous voivat ajaa [Sanoman] kurssin vaikka viiteen euroon.”

Tänään, noin kaksi vuotta viitattua merkintää myöhemmin, Sanoman osaketta vaihdetaan hintatasoon 5,82 EUR. On siis aika palata yhtiöön ja sen lähitulevaisuuteen. Tässä merkinnässä en kuitenkaan tavoittele kattavan yritysanalyysin tekemistä, vaan hyödynnän Sanomassa jo pari vuotta jatkunutta ”voittojen kotiutusta” malliesimerkkinä siitä, miten yksittäisen tunnusluvun, tässä tapauksessa P/E-indikaattorin, seuraaminen voi johtaa sijoittajan harhaan.

Tarkastelin pörssinoteeratun osakkeen tulosperusteista arvostamista edellisen kerran tulostuottoa (E/P) käsitelleessä blogimerkinnässä toukokuun alussa. Tällä kertaa sovellan esittämääni teoriaa käytäntöön Helsingin pörssissä noteeratun mediayhtiö Sanoman esimerkin kautta.

Lyhyt kertaus on jo merkinnän alkutahdeissa opintojen äiti: P/E-luku kertoo sijoittajalle, kuinka monessa vuodessa pörssiyhtiö maksaa osakkeen nykyhinnan takaisin liiketoimintansa nettotuloksen kautta. Tässä yhteydessä melko suoraviivaisena oletuksena on se, että yhtiön nettotulos säilyy täysin muuttumattomana tulevina vuosina.

Tunnuslukuun sisältyvien oletusten vuoksi P/E-luku on parhaimmillaankin vain suuntaa antava. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että laskentakaava ei ota lainkaan kantaa yhtiön tuloksen muutosvauhtiin, tai edes tulosmuutoksen suuntaan. Myöskään yhtiön velkaantuneisuuteen P/E-luku ei ota kantaa lainkaan. Kokonaisuutta tarkastellen P/E-tunnusluvun arvo kuvaa siis staattisesti vain yksittäistä ajanhetkeä, joka ei säily kovinkaan todennäköisesti muuttumattomana ikuisuuteen.

Olen korostanut aiemmissa blogimerkinnöissä, että sijoitan P/E-luvun laskukaavassa mielelläni tuloksen (E) paikalle yhtiön keskimääräistä tulosta kuvaavan lukuarvon. Näin toimimalla sijoittaja pystyy tasaamaan erilaisten suhdannevaiheiden vaikutuksia osakkeen arvonmäärityksessä. Mediayhtiö Sanoman osalta keskimääräisen osakekohtaisen tuloksen ohella on kuitenkin hyvin olennaista tarkastella myös tulosmuutoksen suuntaa kuvaavaa tunnuslukua.

Kahden eri tunnusluvun yhdistäminen pohjautuu keskeisesti siihen, että P/E-luku ei ota huomioon yhtiön tuloksen kasvutrendiä tai jatkuvaa taantumista. Tässä yhteydessä on koittanut aika listata Sanoman osalta muutaman viime vuoden osakekohtaiset tulokset ja seurata tuloskertymän muutostrendiä sekä suunnan että voimakkuuden osalta.

Sanoma on tuottanut vuosina 2010–2012 seuraavat osakekohtaiset tulokset tilikausittain:

2010 1,84 EUR
2011 0,79 EUR
2012 0,88 EUR
Keskimäärin 2010 – 2012: 1,17 EUR

Vuonna 2010 Sanoma ansaitsi liiketoiminnastaan osaketta kohden yli kaksi kertaa enemmän kuin viime tilikaudella vuonna 2012. Mediayhtiön tuloskunnon alamäki on ollut jyrkkä: tarkasteltavalla ajanjaksolla Sanoman osakekohtainen tulos on romahtanut kahdessa vuodessa -52,2 prosenttia.

Jos tulosmuutoksen trendin oletetaan jatkuvan kuluvan tilikauden 2013 ja seuraavan tilikauden 2014 aikana keskimäärin samanlaisena, on Sanoman täyden tilikauden osakekohtainen tulos jo ensi vuonna vain 0,42 EUR. Jonkinlaista konkretiaa laskelmaan tuo se, että Sanomalla on jo tilillään myös kuluvalta tilikaudelta päivämäärällä 22.3.2013 annettu negatiivinen tulosvaroitus, joten trendin jatkumisen todennäköisyys on mielestäni lähempänä sataa kuin nollaa prosenttia.

Tänään Sanoman osake maksaa jo kertaalleen mainitun 5,82 EUR kappaleelta. Jos edellä esitetty laskevan tuloskehityksen skenaario toteutuisi, kohoaisi Sanoman P/E-luku nykyhetken hankintahinnalle laskettuna jo tasolle 14. Se olisi uskoakseni aivan liian korkea taso hitaan kasvunäkymän omaavan toimialan yhtiölle, jonka tulos pysyttelisi roimassa laskutrendissä. Heikossa skenaariossa Sanoman osake putoaisi kalliolta lähikuukausina ja –vuosina, mikä perustuisi P/E-luvun sopeutumiseen.

Matalalennon jatkuessa alhainen P/E-luku olisi mielestäni erityisesti Sanoman tapauksessa täysin perusteltu, koska yhtiö on varsin velkainen ja taserakenteeltaan merkittävästi liikearvoa sisältävä. Osakkeen korkea tasearvo suhteessa hintaan eli alhainen P/BV-luku pitää pintansa tasan niin kauan, kun yhtiön johto onnistuu välttelemään vääjäämättömiä alaskirjauksia, joita uskon tulevan vielä lisää kuluvan vuoden maaliskuussa julkaistujen jatkeeksi. Pessimistisessä skenaariossa sijoittaja voi heiluttaa hyvästit myös viimeksi maksetulle 0,60 EUR osakekohtaiselle osingolle, koska yhtiö ei välttämättä edes ansaitse kyseistä määrää nettotulosta seuraavien 12 kuukauden aikana. Pörssiyhtiön on vaikea jakaa pidemmän päälle enempää kuin sillä on jaettavaa.

Kolikon kääntöpuolelta katsoen Sanoman osake on toisaalta mahdollista nähdä halpana, jos yhtiön tuloskehitys olisi jo saavuttanut pohjakosketuksensa. Tässä skenaariossa nykyhintaan osakkeitaan ostava sijoittaja nauttisi mitä todennäköisimmin lähivuosina noin 10 prosentin osinkotuotosta omalle hankintahinnalleen. Skenaarioon liittyvänä optiona sijoittajalle tarjoutuisi myös mahdollisuus osakkeen tukevaan kurssinousuun, jos yhtiö kykenisi ansaitsemaan markkinoiden luottamuksen takaisin tasaantuvalla tuloskehityksellä. Esimerkiksi reilun 100 prosentin kurssinousun jälkeen yhtiö maksaisi edelleen yli 5 prosentin efektiivistä osinkotuottoa viime kevään voitonjaosta laskettuna.

Henkilökohtaisesti en jaksa nähdä Sanoman kääntymistä kestävälle nousu-uralle liiketaloudellisen menestyksen osalta. Uuden median tarjoama kilpailuhaaste on valtaisa Sanoman päätoimialoilla: televisiossa haastajia ovat HBO:n, Netflixin ja Youtuben kaltaiset sisällöntuottajat, painettu media kohtaa haasteen internetissä ja tableteissa. Myöskään mediakonsernin nykyisen yritysjohdon track recordista ei ole toistaiseksi jäänyt mitään kerrottavaa jälkipolville, joten menestyvältä sijoittajalta vaadittava luottamus laivan kapteenia kohtaan lepää pitkälti uskon ja toivon varassa.

Mielestäni Sanoma ei ole huono eikä hyvä, vaan keskinkertainen yhtiö. Henkilökohtaisesti ostan mieluummin laatuyhtiötä kohtuuhintaan kuin keskinkertaista pörssiyhtiötä hetkellisesti halvalta näyttävään hintaan. Sijoitustoiminnassa on uskoakseni tärkeintä jo muutaman vuoden tähtäimellä se, että yhtiön liiketaloudellinen kehitys on nousujohteista. Sanoman osalta tosielämän bisnesten trendi on valitettavasti hyvin huolestuttava nyt ja lähitulevaisuudessa. Näen Sanoman nykyisen tuloskunnon laadultaan pettävänä: osakkeen halpuus voi osoittautua silmänlumeeksi sijoittajan pudotessa P/E-ansaan laskevan tulosuran vanavedessä.

Kirjoittajan toisen sijoituskirjan Hajauta tai hajoa (311 s.) ennakkomyynti on alkanut!

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja ei omista Sanoman osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju). Kuvamateriaalin lähde kauppalehti.fi.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
6 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
25.06.2013 02:54

Erinomainen kirjoitus! Yksi pieni tarkennus: youtube ja netflix eivät ole varsinaisesti sisällöntuottajia, vaan sisällön jakelijoita. Ja oikeastaan siihen kiteytyy Sanoman ja perinteisen median ongelma. Mediabisneksessä ei sisällöntuottaja ole enää kuningas, vaan se joka jakelee/etsii/koostaa/tallentaa sisällön tehokkaasti asiakkaalle, niin että syntyy lisäarvoa.

Nimetön
Nimetön
25.06.2013 18:36

Kiitos Jukka hyvästä blogista ja erinomaisesta kirjasta. Oletko seurannut Atriaa sijoitusmielessä? Kohtuu defensiivinen ja osinkohistoria ok. Myös käännettä parempaan nähtävissä.

Nimetön
Nimetön
25.06.2013 19:37

Kalle: En ole henkilökohtaisesti ollut koskaan kiinnostunut Atriasta. Suoralta kädeltä voisin eritellä kiinnostuksen puuttumisen omistajarakenteeseen, vahvaan raaka-aineiden hintariippuvuuteen, “keskinkertaiseen” yritysjohtoon, syklin yli alhaiseen oman pääoman tuottoon ja kilpailuedun puuttumiseen tai ainakin sen vaikeaan hahmottamiseen. Joskus tutustuin varsin tarkasti HKScaniin, joten osa kommentistani saattaa juontaa juurensa alitajuisesti myös näistä lähteistä. Atrian tapauksessa Venäjä-korttikaan ei vaikuta erityisen kiinnostavalta, vaikka siellä suunnalla taitaa pahin ollakin jo takanapäin.

Nimetön
Nimetön
25.06.2013 19:39

Jack: Kiitos tarkennuksesta. Samaan teemaan voisi lisätä sen, että uuden median nousukkaat ovat mielestäni äärimmäisen ketteriä luomaan nopeasti mielenkiintoisia, koukuttavia ja helposti ostettavia palveluita. Esimerkiksi itse hyödynnän lähes päivittäin molempia mainittuja viihdyttävän sisällön jakelijoita.

Nimetön
Nimetön
26.06.2013 10:06

Kiitokset jälleen kerran hyvästä kirjoituksesta! Mikä onkaan tuloksen kasvun ja P/E-luvun välinen suhde jotta sijoitus olisi mielestäsi houkutteleva ostokohde? Pystytkö johtamaan kaavan tuolle tai osaatko antaa nyrkkisäännön?

Nimetön
Nimetön
04.07.2013 00:02

Samppa: Pyrin kirjoittamaan tästä lähiaikoina tarkemmin erillisessä merkinnässä. Nyrkkisääntönä on toki se, että mitä alhaisempi on osakkeen P/E, sitä vähemmän tuloskasvua yhtiön tarvitsee saavuttaa tuottaakseen hyviä sijoitustuottoja. Esimerkkinä voin heittää, että P/E 10 tasolla noteerattavan yhtiön säilyttäessä vallitsevan tulostasoltaan myös seuraavat 10 vuotta vakiona, voi sijoittaja odottaa osakkeesta noin 10 prosentin vuosituottoa. Tähän voi sitten pyrkiä sovittamaan tuloksen kasvutekijää tai muokata lähtötilanteen P/E-lukua.