Vanhentuvasta ihmiskunnasta syntyy uusia sijoitusmahdollisuuksia

Vuoteen 2030 mennessä ihmisiä on miljardi enemmän kuin tänään. Näistä lähes puolet, eli 390 miljoonaa on eläkeläisiä. Ihmiset kaikkialla elävät pidempään ja hankkivat vähemmän lapsia. Tämä on luonnollisesti uhka varsinkin kalliille, maahanmuuttajia huolimattomille  hyvinvointivaltioille – mutta mahdollisuus terveysteknologialle.

Terveydenhuollon kulutus ajoittuu vanhuuteen. Yli 85-vuotiaat kuluttavat terveydenhuoltoa tuplasti enemmän kuin 65–84-vuotiaat. Nämä puolestaan kuluttavat kaksi kertaa enemmän kuin 45–64-vuotiaat. Vuoteen 2040 mennessä yli 65-vuotiaita on tuplasti enemmän kuin tänään, yhteensä 1,3 miljardia.

Kehittyneissä maissa 65-vuotiaita ja sitä vanhempia on ensimmäistä kertaa enemmän kuin 15-vuotiaita ja sitä nuorempia. Vuoteen 2020 mennessä yli 60-vuotiaiden ostovoima kasvaa 15 biljoonaan dollariin, kun sama luku kymmenen vuotta aikaisemmin (2010) oli 8 biljoonaa (yksi biljoona = miljoona miljoonaa tai tuhat miljardia).

Ilmiötä käsittelevissä tutkimuksissa kaksi asiaa pistää silmään. Ensimmäinen  on vanhusten määrän kasvu varsinkin kehittyvissä maissa. Toinen on vanhusten ostovoima. Yli puolet varallisuudesta ja kulutuksesta on nimenomaan suurten ikäluokkien hyppysissä. Vanhukset määrittelevätkin (esimerkiksi Y-sukupolveen nähden) käytännössä mitkä toimialat tulevaisuudessa menestyvät ja mitkä eivät.

Hoitokodit, sairaalatoiminta, kotipalvelut, lääkkeet ja rahoitusala ovat voittavia toimialoja, kun taas autot, vaatetus, ravintolat, koulutus ja vuokrakodit häviäviä toimialoja. Näillä trendeillä on kuitenkin eripituiset elinkaaret ja niitä on siksi vaikea hyödyntää. Varmin tapa hyötyä vanhentuvasta ihmiskunnasta on tehdä sijoituksia Terveydenhuoltoalaan ja sitä palvelevaan teknologiaan.

Lyhyemmän aikavälin tilaisuuksia tarjoavat lääkeala ja bioteknologia. Varsinkin syöpään, Parkinsonin tautiin ja dementiaan liittyvät lääkekehitysprojektit voivat tuottaa hyviä tuloksia. Vanhuksille suunnatut älypuhelin applikaatiot ja huolenpitoon tähtäävä teknologia on toinen sara, jossa voidaan nähdä läpimurtoja lähiaikoina. Kolmas on vanhuksia palveleva robotiikka, jossa yhdistyy kaksi megatrendiä: robotiikka ja väestön ikääntyminen.

Täältä löydät erilaisia aiheeseen liittyviä sijoituskohteita.

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Adobe Stock.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita.

Lähteet:

PWC: Demographic and social change

Forbes: How To Make Money From The Global Aging Megatrend

PGIM: Investment Implications of an Aging World

Martin Paasi
Martin Paasi
Talousasiantuntija

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
3 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
27.01.2018 14:20

Samaa mieltä. ETF-ostot on nyt niin epämääräisessä tilassa, että oikean kohteen löytäminen on vaivalloista. Health on itselläni etsinnässä. Useita yhtiöitä on jo, mutta etf sopisi mainiosti salkkuun; kunhan löydän sen, tai joku muu!

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
27.01.2018 14:30

Hups. Linkin takana olikin jo ehdokkaita. Kiitos.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
02.02.2018 18:39

Ja mielenkiinnolla odotan, miten alas vajoaa, kun myyntilaidat ovat suuret viikosta toiseen (siis kaksi ylimmäistä etf).