Siirry pääsisältöön

Valtio markkinoi suomalaiset köyhiksi

Taustaa

“Kansainvälisen selvityksen mukaan suomalaiset käyttävät asukasta kohti rahapeleihin rahaa kolmanneksi eniten maailmassa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi jo vuonna 2015, että Suomessa on rahapeliongelmista kärsiviä peräti 124 000”, Kauppalehti 6.9.2018.

“Tutkimusten mukaan pelaaminen keskittyy voimakkaasti vähiten koulutettuun ja köyhimpään kansanosaan. Ne, jotka pelaavat, pelaavat paljon. Viisi prosenttia suomalaisista käyttää puolet rahapelaamisen koko maassa käytetystä rahasta”, Helsingin Sanomat 3.9.2018. “Suomessa nämä suurpelaajat käyttävät peleihin keskimäärin 5 000 euroa vuodessa”, Helsingin Sanomat 27.7.2018.

“Poliisihallitus on puuttunut moneen kertaan Veikkauksen markkinointiin. Rahapeliyhtiötä on ojennettu jo yhteensä kuusi kertaa”, Iltalehti 19.5.2018. “Veikkaus rikkoi taas lakia – johto puhuu puuta heinää, poliitikot eivät ota vastuuta”, Suomen Kuvalehti 14.10.2017. “Tutkija Veikkauksen toiminnasta: Valtio edistänyt rahapelaamista – mainonta pitäisi kieltää”, MTV Huomenta Suomi 5.9.2018.

Laki

“Yhtiön [Veikkaus Oy:n] tehtävänä on harjoittaa rahapelitoimintaa siten, että rahapeleihin osallistuvien oikeusturva taataan, väärinkäytökset ja rikokset pyritään estämään sekä pelaamisesta aiheutuvia taloudellisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja ehkäistään ja vähennetään”Arpajaislaki 3 luku, Rahapelitoiminta 12 § (21.12.2016/1286).

“Veikkaus Oy saa markkinoida rahapelejä ja yhtiötä, jos markkinointi ei edistä taloudellisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja aiheuttavaa pelaamista ja jos markkinoinnilla ohjataan rahapelikysyntää tämän lain nojalla harjoitettavaan rahapelitoimintaan”, Arpajaislaki 3 luku, Rahapelitoiminta 14 b § (21.12.2016/1286).

Kommentti

Valtion omistama monopoli Veikkaus Oy puolustaa markkinointiaan viittaamalla edellä esitetyn lakipykälän 14 b § kohtaan, jossa todetaan, että markkinoinnilla saa ohjata rahapelikysyntää [ulkomaisilta kilpailijoilta] Veikkauksen piiriin. Sama lakipykälä kuitenkin ehdollistaa tällaisen markkinoinnin sille, ettei markkinointi “edistä taloudellisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja”.

Suomalaisia köyhdyttävät rahapelit toivat Veikkaukselle 1,8 miljardia euroa vuonna 2017. Veikkauksen rahapelimarkkinointi luonnollisesti kasvattaa tätä lukua, sekä suomalaisten köyhtymistä. Markkinointi toimii, muuten siihen tuskin palaisi 450 miljardia dollaria maailmanlaajuisesti, ja Veikkaukselta 60 miljoonaa euroa vuodessa. Tällä logiikalla on selvää, että suomalaiset köyhtyisivät vähemmän, jos rahapelejä ei markkinoitaisi.

Rahapelien tuotoilla rahoitetaan Suomessa muun muassa kansalaisjärjestöjä, tutkimusta ja kulttuuria. Se on hienoa asia. Haittoja synnyttäviä rahapelejä ei kuitenkaan voi markkinoida silläkään perusteella. Siinä tapauksessa se puoltaisi myös tupakan, laillisten huumeiden ja alkoholin markkinoinnin sallimista, kunhan osa tuotoista menee hyväntekeväisyyteen.

Mikäli yllämainitut suomalaiset suurpelaajat sijoittaisivat tuon 5 000 euroa kustannustehokkaisiin osakesijoitusvaihtoehtoihin, heillä olisi keskimäärin noin 200 000 euron omaisuus 20 vuoden kuluttua. Suurin osa suomalaisista ei tätä tiedä. Rahapelien sijaan olisi yhteiskunnallisesti tarkoituksenmukaista markkinoida pitkäjänteistä ja kustannustehokasta osakesäästämistä.

Sillä suomalainen voittaa aina.

Aiheesta lisää

Katso: Veikkauksen varatoimitusjohtaja vieraana by #rahapodi jakso 94

Katso: Veikkaus ja peliriippuvuuden anatomia by #rahapodi jakso 92

Kuuntele: Veikkaus ja kadonneen rahavuoren metsästys by #rahapodi jakso 38

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
5 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
07.09.2018 09:50

Tuo 124 000 peliriippuvaista ei varmasti edes pidä paikkaansa. Luku on paljon suurempi, on puhuttu 200 000 mutta pitää muistaa että peliriippuvuuden pystyy pitämään hyvin helposti piilossa, paremmin kuin alkoholismin. Loistava otsikko, toivotaan että muu media herää ja poliisihallitus jatkaa Veikkauksen painostamista. Kannattaisi mainita sellainen nyanssi että itä-naapurissa uhkapelaaminen kiellettiin kokonaan, pelit siirrettiin marketeista kasinoille jne. Johtunee siitä että siellä yksi päättäjä saa päätöksiä nopeammin kuin sata omaa-asiaa ajavaa julkkista täällä suomessa.

Nimetön
Nimetön
07.09.2018 13:33

Erinomainen kirjoitus!

Nimetön
Nimetön
08.09.2018 09:58

Jos rahapelit kielletään, lottokansa etsii sirkushuvinsa muualta kuten viinasta ja huumeista. Kieltoa parempi olisikin pelirahalle säädettävä maksu, jossa jokaisesta pelatusta eurosta talletetaan esim 10 senttiä pelaajaa varten perustettavalle tilille. Tilin varat sijoitettaisiin tuottavasti ja tuotto olisi tilinomistajan käytettävissä. Pääomaa kuitenkaan ei saisi tililtä ulos ennenkuin esim 10 vuoden kulutua. Jokainen pelaaja saisi siis pelaamisen kylkiäisenä itselleen pakollisen “pelisalkun”. Parantumattomasta pelihimosta saataisiin ohjattattua edes 10% pelaajaa henkilökohtaisesti hyödyttävään tarkoitukseen. Mikään ei tietysti estäisi pelaamasta aikanaan niitäkin rahoja, mutta äärimmäiselle typeryydelle eivät jumalatkaan mahda mitään. Byrokratia ja kulut eivät olisi ongelma. Pankit nimittäin kilpailisivat tällaisista tileistä, koska niiden paisumista ja siten hallintomaksujen… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
10.09.2018 09:15

Mielestäni Veikkaus pysyköön sinä monopolina kun se on, mutta ainainen rahapelien markkinointi saisi loppua (yllä mainituista ja ilmikäyvistä syistä).

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
12.09.2018 22:46

Samaa mieltä mainostamisesta. Lisäksi kolikkopelit tulisi kieltää ja vähentää muutenkin tarjontaa ja pelipisteitä. Tavoitteena tulee olla vähentää kaikkea pelaamista, myös ulkomaalaisten firmojen. Ei tarvita siis myöskään mitään vapauttamista vaan Veikkaus jatkakoon monopolina mutta vastuullisesti. Mistä rahat jos veikkauksen tulot tippuu? No kaikilta veronmaksajilta. Nyt vain pieni osa rahoittaa häviöillään sinänsä hyviä avustus kohteita.