Valtava piensijoittajien myyntiaalto Nokian Renkaissa

Viime vuonna ilmanpaineistaan päässeen Nokian Renkaiden osake on ollut alkuvuoden 2015 kiistaton tähtiosake. Yhtiöllä on kasassa kurssinousua reilussa kuukaudessa jo yli 30 prosenttia. Joulukuun 2014 pohjalukemista nousua on kertynyt jopa 40 prosenttia. Eilen Nokian Renkaat julkaisi viime vuoden tilinpäätöksensä ja osinkoehdotuksensa tulevalle keväälle. Yleisöstä kuului helpotuksen huokauksia, ja rengasvalmistajan osake nousi yli 11 prosenttia. Tarkastelen tässä merkinnässä lyhyesti piensijoittajien reaktioita tilinpäätösraporttiin.

Nokian Renkaat kohosi viime vuonna kansanosakkeiden raskaaseen sarjaan. Vielä ennen Krimin miehitystä osake oli Nordnetin suomalaisten asiakkaiden keskuudessa vasta 17:nneksi omistetuin osake. Tässä listauksessa omistetuimmat asetetaan järjestykseen sillä perusteella, kuinka monessa salkussa on vähintään yksi kohdeyhtiön osake.

Vuoden 2014 loppuun mennessä Nokian Renkaat oli kirinyt ennennäkemättömästi saman listauksen neljänneksi. Huomionarvoista on, että kaikista Nokian Renkaiden osakkeenomistajista oli Nordnetin asiakkaana viime vuoden lopussa eri salkuilla mitattuna jopa useampi kuin joka neljäs. Tätä taustaa vasten on mahdollista todeta, että yksistään eilinen kurssinousu toi Nordnetin suomalaisille asiakkaille euroissa mitattuna pitkälle kahdeksannumeroisen päivätilin.

Tukeva päivänousu sai aikaan valtavan piensijoittajien myyntiaallon

Yli 11 prosentin kurssinousu sai piensijoittajat keventämään omistustaan Nokian Renkaissa laajalla rintamalla. Nordnet Suomessa osake menetti päivän aikana kolmenumeroisen määrän osakkeenomistajia, säilyen silti edelleen neljänneksi omistetuimpana osakkeena valtakunnallisesti.

Kuvaavaa eilisen myyntipiikille on, että kaikesta Nordnetin kautta päivän aikana toteutuneesta osakekaupasta jopa 24,1 prosenttia kohdistui eri salkuilla mitattuna Nokian Renkaisiin. Osake oli Nordnetissä päivän vaihdetuin osake, jonka kauppamäärät olivat eri salkuilla mitattuna kolminkertaiset suhteessa ikisuosikki Nokiaan.

Nordnetin kautta eilen toteutuneiden Nokian Renkaiden osakekauppojen yleistrendi kiteytyy päivän aikana osaketta ostaneiden ja myyneiden eri salkkujen lukumäärien vertailussa. Nokian Renkaiden osaketta myyneitä salkkuja oli yli viisinkertainen määrä verrattuna osaketta eilen ostaneisiin.

Kenties shokeeraavin tunnusluku löytyy salkkujen sijaan kuitenkin euromääräisistä nettomyynneistä, jotka ylsivät Nordnetissä eilen Nokian Renkaiden kohdalla jopa 7,8 miljoonaan euroon. Tunnusluku on laskettu vähentämällä päivän sisällä piensijoittajien kaikista Nokian Renkaiden euromääräisistä osakeostoista kaikki euromääräiset osakemyynnit. Toisin sanoen suomalaiset piensijoittajat kotiuttivat päivätuottoja sankoin joukoin, keventäen samalla välillisesti Venäjä-riskiään.

Osinkotason säilyttäminen on omiaan tukemaan osakekurssia

Nokian Renkaiden hallitus ehdotti yhtiökokoukselle, että vuosiosinkoa jaetaan jo kolmannen kerran peräkkäin 1,45 euroa osaketta kohden. Eilisen kurssinousun jälkeenkin tämä tarjoaa uudelle sijoitukselle yhä 5,5 prosentin efektiivisen tuoton. Se on toimialansa kannattavimmalle, nettovelattoman taseen omaavalle markkinajohtajayhtiölle erittäin korkea taso sijoituksen pohjatuotoksi.

Vuonna 2014 Nokian Renkaat teki osakekohtaista tulosta 1,56 euroa. Siihen suhteutettuna ehdotettu 1,45 euron osakekohtainen osinko vastaa 93 prosenttia. Pitkän aikavälin omistajan näkökulmasta on erittäin huojentavaa, että myös Nokian Renkaiden antama alkaneen tilikauden 2015 tulosennuste näyttää siltä, että yhtiö ansaitsee suotuisassa skenaariossa tänäkin vuonna nykyistä osinkotasoaan enemmän nettotulosta, mikä mahdollistaa vähintään nykyisen osinkotason säilyttämisen jatkossa.

Markkinaosuudet kasvuun ”pankkitoiminnalla” ja huipputuotteilla

Nokian Renkailla oli viime tilikauden lopussa nettokassa, mitä ilmentää keskeisissä tunnusluvuissa negatiivinen gearing (-13,6 prosenttia). Yhtiön tase on siten timanttia, mikä mahdollistaa esimerkiksi Venäjän-yksikössä jakelukanavan tukemisen tarvittaessa.

Rahoituksellinen liikkumavara on yksi avain markkinaosuuksien voittamiseen tänä vuonna supistuvilla itämarkkinoilla, missä takuulla nähdään kilpailevien rengaskauppiaiden konkursseja. Nokian Renkailla itse tuotteet näyttävät olevan erittäin kilpailukykyisessä iskussa, sillä viime syksynä yhtiön talvirenkaat saavuttivat yli 40 testivoittoa. Tämä on elintärkeää, koska lopputuotteista maksavat asiakkaat ovat tuloslaskelmassa ainoa merkittävästi rahaa talon sisään tuova erä – muut rivit ovat kustannuksia.

Vahvan taseen kohdalla on silti huomioitava totuuden nimissä, ettei Nokian Renkaat ole vielä maksanut verottajalle menneiden vuosien siirtohinnoitteluun vedoten perittäväksi esitettyä summaa, joka on yhtiön toimesta riitautettu.

Mikäli tämä vekseli kolahtaa maksuun asti, osuu rasite yhtiön kassaan, muttei kuitenkaan vahvaa kokonaisuutta tai osingonmaksukykyä horjuttavalla tavalla. Toisaalta “vapauttava päätös” olisi omiaan kaatamaan lisää bensaa kurssinousun liekkeihin, joskin sen kassavaikutus itse yhtiössä olisi maltillisempi edeltävään viitaten.

Takaisin selvään kasvuun jo ensi vuonna?

Nokian Renkaat ohjeisti eilen, että alkaneen tilikauden 2015 alku on varsin haasteellinen. Siitä huolimatta koko tilikauden osalta yhtiö ennakoi, että sen myynti ja tulos laskevat vain ”hieman vuoteen 2014 verrattuna”. Käytännössä tämä tarkoittanee perusskenaariossa noin viiden prosentin laskua.

Samalla tämä tarkoittanee, että heikon alkuvuoden jälkeen Nokian Renkaat kääntynee operatiivisesti kasvu-uralle jo muutaman kuukauden kuluttua, viimeistään kesällä. Parhaassa tapauksessa tämä tarkoittaa sitä, että yhtiön liukuva 12 kuukauden tulos saavuttaa pohjansa jo seuraavalla vuosineljänneksellä. Arvio sisältää tietysti merkittävän epävarmuuden geopoliittisen tilanteen eskaloitumisesta, mutta yhtiön antama perusviesti on erittäin rohkaiseva.

Nyt jäitä hattuun – myyntipaniikkiin ei aihetta?

Nokian Renkaat oli eilen koko Helsingin pörssin selvästi vaihdetuin yksittäinen osake. Se oli myös suurten yhtiöiden kategorian vahvin kurssinousija. Kun piensijoittajat kevensivät ahtopaineella omistuksiaan, olivat suuret instituutiot pääosin ostolaidalla.

Yleisen elämänkokemuksen mukaan tulosuutisten jälkeen suurella vaihdolla suureen nousuun suursijoittajien toimesta suoritettu ostohanke on usein ennakoinut nousutrendin jatkumista. Ottaen huomioon myös osakkeen tuntuvan lyhyeksimyyntimäärän, voi kurssitaso palautua positiivisessa skenaariossa suorastaan lennokkaasti, jos shorttiveljeksille tulee hätä käteen.

Henkilökohtaisesti olen kassavirtani sallimissa rajoissa ostanut lisää Nokian Renkaiden osakkeita viimeisten 15 kuukauden aikana. Matkan varrella on tarvinnut palautella mieleen ikiviisautta: “price is what you pay, value is what you get”. Viimeisimmän Nokian Renkaiden ostoeräni suoritin reilu kolme viikkoa sitten 20,30 euron osakekohtaiseen hintaan. Osakkeen viime viikkojen tukevan kurssinousun jälkeenkin olen edelleen ehdottomasti lähempänä ostolaitaa.

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 233 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja lähipiireineen omistaa kirjoitushetkellä Nokian Renkaiden osakkeita. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: otherthings / Foter / CC BY-NC-SA

Jukka Oksaharju
Jukka Oksaharju
Osakestrategi, Nordnet Suomi

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
7 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
06.02.2015 11:51

NRE:n konsernitaseen puolella on Ulkomaisiin yksiköihin liittyvät muuntoerot -202,1 miljoonaa euroa, joka laskee tilikauden laajan tuloksen käytännössä nollaan. Voisitko valoittaa mitä nämä muuntoerot ovat ja miten niihin pitää suhtautua sijoituspäätöksen teossa?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
06.02.2015 14:01

Konsernitilinpäätöksen yleisohjeesta: “Ulkomaisten tytäryritysten oman pääoman muuntamisessa syntyvää kurssieroa nimitetään muuntoeroksi. Hankinta-ajankohdan mukaisen oman pääoman osalta syntyy valuuttakurssin muuttuessa muuntoeroa hankinta-ajankohdasta lähtien. Hankinta-ajankohdan jälkeen kertyneelle omalle pääomalle syntyy muuntoeroa siitä tilinpäätöksestä lähtien, johon se ensimmäisen kerran sisältyy. Muuntoero tulee esille sisäisen omistuksen eliminoinnin yhteydessä, kun tytäryrityksen avaavan taseen oma pääoma on muuttunut valuuttakurssin muutoksen johdosta. Muuntoeroa syntyy myös ulkomaisten tytäryritysten taseisiin sisältyvien toisten ulkomaisten tytäryhtiöiden osakkeiden eliminoinnissa, mutta siinäkin on kysymys tytäryhtiöiden oman pääoman muuntoeroista. Muuntoerot merkitään konsernin omaan pääomaan. Omaan pääomaan kertynyt muuntoero realisoituu ja kirjataan tuloslaskelmaan tuotoksi tai kuluksi silloin, kun * tytär- tai osakkuusyritys myydään osittain tai… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
07.02.2015 13:13

Eli tässä tapauksessa NRE:llä on omaisuutta ruplissa, kun ruplan arvo laskee niin tuon omaisuuden arvon lasku näkyy muuntoeroissa.
Se miten se vaikuttaa riippuu tässä tapauksessa siitä missä venäjällä tehdyt renkaat myydään. Siltä osin kun myynti tapahtuu venäjällä niin niistä saa vähemmän rahaa kuin ennen, ja tuo kannattaa laskea ihan oikeaksi tappioksi. Siltä osin kun renkaita viedään venäjältä muualle niin tuotot pysyvät ennallaan ja kulut pienenevät, jolloin tuo parantaa tulosta.

Nimetön
Nimetön
06.02.2015 14:15

Muuntoerot muodostuvat pääosin siitä, että vuoden alun (31.12.2013) ulkomaisten tytäryhtiöiden oma pääoma muunnetaan konsernitaseessa euroiksi 31.12.2014 rupla/euro kurssilla. Viime tilinpäätöksessä tuo samainen oma pääoma muunnettiin euroiksi silloisella kurssilla. Kurssimuutoksesta muodostuva erotus kirjataan laajan tuloksen kautta oman pääoman muuntoeroihin. Kirjauksella ei ole minkäänlaista kassavirtavaikutusta. Toivottavasti tämä selkeytti asiaa edes hieman.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
06.02.2015 15:16

Kiitos selkeästä vastauksesta! Jos vielä väännettäisiin rautalangasta… 🙂 Venäjän tytäryhtiön omaan pääomaan sisältyy käsittääkseni mm. Venäjän liiketoiminnan liikevoitto ja tehdasomistukset. Onko liikevoitto aina pakko kirjata tilinpäätöshetken vaihtokurssilla? Siis tähän muuntoeroon ei sisältyisi riskiä siitä, että Venäjällä makaavat rahavarat olisi yliarvostettu, vaan muuntoero koskisi lähinnä reaaliomaisuuden arvon muutosta.

Nimetön
Nimetön
06.02.2015 14:46

Siis jengi myy, kun saa parin prosentin päivänousun? Po. taktiikalla ei kovin pitkälle pötkitä.

Nimetön
Nimetön
20.02.2015 04:56

Yhden kaatumisen ttkliikaala 7:33 mike4li oikein muistan OHS 10 kg tanko kun fileet, kainalot ja olkape4e4t kiersi kuka minnekinsumo 25 kg ja olikin kiva uus liike, otti kaikkii kehon osiin Kaupassa piti ke4yde4 te4n je4lkeen ja vaapuin kuin ankka, hieman jalatkin soseena, mut selke4 ei oo ene4e4 niin kipee4 kuin ennen reenie4!!