Valoa kohti

Pörssiviisaat sanovat vuoden vaihteen olevan parasta aikaa salkun siivoukseen. Jouluna kyytiä saavat ne osakkeet, joihin sijoittajan usko on hiipunut. Heille perusteeksi riittää se, että vuoden myyntitappiot ehtii vähentää voitoista.

Itse en joulukuussa salkkuuni koske, eikä se johdu pelkästään siitä, että silloin on muutakin tekemistä. Syy on selkeä: minisijoittelijana vältän tappioita.

Minulle parasta aikaa on kevät. Valitsen salkkuuni vahvoina pitämiäni yrityksiä yhdellä kriteerillä: paljonko ne maksavat osinkoa.

Sijoitustaktiikallani on nimikin. Se on ”Valoa kohti”.

Kun työpäivän jälkeen neljän-viiden aikaan juoksen tarhaan hakemaan lapsia, huomaan, että taivaanranta ei ole enää ihan niin sysimusta kuin jouluna.

Sijoittajana minusta tuntuu samalta: ihan kuin valoa hiipisi salkkuunikin. Enkä nyt tarkoita niin sanottua tammi-ilmiötä, eli uskomusta, että pörssikurssit nousevat aina tammikuussa. (Näinhän ei viime vuosina ole edes tapahtunut.)

Muut saavat tammikuussa aloittaa hiipuneen jumppaharrastuksensa, minä innostun taas sijoittamisesta. Odotan yritysten tilinpäätöstietoja, eli loppulaskelmaa edellisestä vuodesta. Liikevaihtoa ja -voittoa tärkeämpi luku on kuitenkin osinkoehdotus.

Kun tilinpäätöksiä ja osinkoehdotuksia sitten helmikuussa julkaistaan, keskitän huomioni yhtiökokouksiin. Jos jotakin osaketta aikoo hankkia, taktiikkani mukaan se pitää tehdä ennen yhtiökokousta. Kokouksen jälkeen osingoille ei enää ehdi.

Yhtiökokousta seuraavaa pörssipäivää kutsutaan irtoamispäiväksi. Silloin yrityksen kurssi yleensä laskee osingon verran, mutta tämä on kokemukseni mukaan hämmästyttävän väliaikaista.

Osingon täsmäytyspäivänä, noin kolmantena pankkipäivänä, osingot kirjautuvat arvo-osuustilille. Sijoittajalle tällä ei ole byrokratiaa suurempaa merkitystä. Tärkeämpää on tietää, että käyttörahaksi omalle tilille osingot siirtyvät parin viikon kuluttua yhtiökokouksesta.

Osinkosesonki alkaa helmikuun lopussa hiihtolomien aikaan, on kiihkeimmillään maalis-huhtikuussa ja hiljenee vapun jälkeen. Noina kuukausina suomalaiset pörssiyhtiöt tilittävät omistajilleen osan voitoistaan. Viime vuonna osinkopotti oli 7,5 miljardia. Tästä vuodesta ennustetaan vähintään yhtä tuottoisaa.

Minusta osingot ovat ihanan yksinkertaisia. Raha siirtyy automaattisesti tilille, eikä veroista tarvitse murehtia vuoden lopussa, kuten osakevoitoissa. Itse verotuskin on ainakin toistaiseksi myyntivoittoja kevyempää.

Omalla kohdallani Valoa kohti -taktiikka on toiminut loistavasti. Kannattaa kuitenkin muistaa sijoittajan perusmantra: mennyt ei ole tae tulevasta. Se mikä sopii minulle, ei sovi sinulle.

Samoihin aikoihin kun Nokian osinko viime vuonna vapun jälkeen irtosi, maahan saapui ennätyksellinen helleaalto. Tilastollisesti on epätodennäköistä, että tänä vuonna olisi yhtä lämmintä, mutta yksi asia on varma: aurinko on työpäivän päätteeksi korkealla.

 

/Ninni Myllyoja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit