Valmet ulos salkusta

Metson osittaisjakautumisen seurauksena saimme Nordnetin eksperttisalkkuun kuluvan vuoden alussa 360 Valmetin osaketta. Vanha tunnettu pörssiyhtiö nousi näin kuolleista, tosin täysin uusissa kuosissa. Uusi Valmet keskittyy tarjoamaan laitteita ja kunnossapitopalveluja metsäteollisuudelle. Koska ala kasvaa hitaasti, oli oletettavissa, että Valmetin osake hinnoiteltaisiin lähinnä arvo-osakkeena. Eksperttisalkkua silmällä pitäen Valmetin osakepositio oli kuitenkin liian pieni, joten vaihtoehdoiksi jäi joko kasvattaa osakkeiden määrää tai luopua niistä. Olemme tänään turvautuneet jälkimmäiseen vaihtoehtoon, kun osakkeet on myyty 8,15 euron kappalehintaan. Päätös ei ollut vaikea, sillä mielestämme osakkeen arvostus ei puolla sen käsittelemistä arvosijoituksena.

Neljä kuukautta kestäneen pörssitaipaleensa aikana Valmetin kurssikehitys on ollut erittäin hyvä. Tammikuun aikana osakkeen hinta pyöri 6,5 euron molemmin puolin. Maaliskuussa siirryttiin seitsemän euron paremmalle puolelle ja huhtikuussa melkein kaikki kaupat on tehty yli kahdeksan euron hinnalla. Kurssikehitys on myös ollut hämmästyttävän vakaa; Valmetin kurssi on osoittautunut varsin vastustuskykyiseksi heikkoina pörssipäivinä. Myönteinen kurssikehitys on jatkunut vaikka vuoden 2013 pro forma –tulos oli heikko ja keväällä jaettu 0,15 euron osinko selvä pettymys. Osinkotuotto jäi näin arvosijoittajan kannalta täysin epätyydyttävälle kahden prosentin tasolle.

Vuoden alkukuukausina yhtiö on saanut kiitettävästi uusia tilauksia, mikä selittää ainakin osan osakkeen vahvasta kysynnästä. Tästä huolimatta tänään julkistettu tammi-maaliskuun osavuosikatsaus kertoo sekä liikevaihdon tuntuvasta laskusta että heikosta tuloksesta. Hyvän tilauskertymän ansiosta tilanne varmasti kohentuu merkittävästi loppuvuoteen mentäessä. Uskomme, että tulos koko vuodelta 2014 tulee olemaan selkeästi parempi kuin edellisen vuoden tulos. Tästä huolimatta osake näyttää kalliilta, sillä P/E-luku jäänee nykykurssilla edelleen liian korkeaksi. Emme myöskään usko, että yhtiö pystyy kasvattamaan osinkoaan niin voimakkaasti, että osinkotuotto nousisi houkuttelevalle tasolle. Kun emme ymmärrä, miksi sijoittajat ovat valmiit maksamaan näin kovan hinnan Valmetin osakkeista, ainoa järkevä johtopäätös on osakkeista luopuminen.

Myynnin jälkeen meillä on tavallista enemmän käteisvaroja eksperttisalkussa. Tarkoitus on tehdä täydentäviä osakeostoja lähiaikoina. Venäjän ulkopolitiikka on muuttunut niin aggressiiviseksi ja ennalta arvaamattomaksi, ettei se voi olla jättämättä jälkiä maanosamme taloudelliseen ja geopoliittiseen kehitykseen. Näin ollen synkkiä pörssipäiviä lienee tulossa jatkossakin, mikä tarjonnee ostotilaisuuksia hyvähermoisille sijoittajille.

Omistamme myös henkilökohtaisesti Valmetin osakkeita.

Kim Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
18.10.2016 14:35

“Valmetin kudokset-liiketoimintayksikön Juankosken tuotantoyksikössä on aloitettu 18.10.2016 yhteistoimintaneuvottelut mahdollisista lomautuksista. Neuvottelut aloitetaan valmistuskapasiteetin sopeuttamiseksi vastaamaan kysynnän tilapäistä heikentymistä. Sopeuttamistoimenpiteiden arvioidaan toteutuvan alle 90 päivää kestävinä lomautuksina marraskuusta 2016 alkaen. ”

Olisiko aika myydä?