Vakituinen vai vapaa-ajan asunto

Vakituiseen asuntoon liittyy veroetuja, joita vapaa-ajan asunnosta ei saa. Korkovähennys, myyntivoiton verovapaus ja ensiasunnon veroedut koskevat vain vakituista asuntoa.

Vakituisen asunnon hankintaan otetun lainan korosta saa vähentää 80 % vuoden 2013 verotuksessa. Ensiasunnon hankintalainan korkojen perusteella saa korotetun alijäämähyvityksen. Vakituisen asunnon luovutusvoitto on verovapaa kahden vuoden yhtäjaksoisen asumisen jälkeen. Lisäksi 18-40 vuotias ensiasunnon ostaja välttää varainsiirtoveron.

 

Kerran hankittu verovapaus pysyy

Luovutusvoiton verovapaus ei edellytä, että vakituinen asuminen olisi tapahtunut välittömästi ennen myyntiä. Tuhansien eurojen kysymys voikin olla, onko asunto joskus ollut omistajan vakituisena asuntona. Asiasta on monesti taitettu peistä verottajan kanssa korkeinta hallinto-oikeutta myöten.

Käytännössä asuminen selvitetään ensisijaisesti väestökirjanpidon mukaan. Jos henkilö on perheineen henkikirjoitettuna johonkin asuntoon eikä hänellä ole muita asuntoja käytettävissään, asia on selvä. Henkikirjoitus ei kuitenkaan yksin ratkaise luovutusvoiton verovapautta.  Asunto voi olla omana vakituisena asuntona myös tilanteessa, jossa väestökirjan mukainen asuminen on jossakin muualla. Esimerkiksi viikot toisella paikkakunnalla asustava perheenisä voi olla kirjoilla perheensä asuinkunnassa sijaitsevassa asunnossa. Tällaisessa tilanteessa molemmat asunnot ovat vakituisia asuntoja. Työasunnossa pitää asua – pelkkä yöpyminen ei siihen välttämättä riitä.

Yhä useammin vapaa-ajan asuntoa vaaditaan pidettäväksi vakituisena asuntona. Verotuskäytännössä riita on ratkaistu tosiasiallisen käytön mukaan. Vaikka vakituinen asuminen olisi kaavamääräyksen vastaista, voidaan asuntoa pitää vakinaisena asuntona. Ihan mikä tahansa majapaikka ei täytä asunnon kriteereitä. Esimerkiksi liikehuoneiston osakkeiden myynti ei ollut verovapaata pelkästään sillä, että omistaja oli ilmoittanut kyseisen huoneiston vakituiseksi asunnokseen väestötietorekisteriin. Huoneistoa ei ollut mitenkään muutettu asuintilana käytettäväksi.

Asumisen pysyvyys ratkaisee

Kun vapaa-ajan asunto on normaali omakotitalo ja veronmaksajalla on käytettävissään myös kaupunkiasunto, varsinainen asunto on se, jossa asuminen on pysyvämpää. Viime kädessä asian ratkaisu voi perustua sanomalehden tilausosoitteeseen, jätehuoltosopimukseen, naapurin todistukseen tai pankkikortin käyttöpaikkoihin.

Vaikka vanhempien on tuettava lastensa tarpeellista koulutusta vielä lasten täytettyä 18 vuotta, ei opiskelevan lapsen käytössä oleva asunto opiskelupaikkakunnalla ole perheen käytössä enää lapsen tultua täysi-ikäiseksi. Vierekkäiset huoneistot voivat olla molemmat vakituisia asuntoja, jos pystyy osoittamaan, että niitä käytetään yhdessä.

Koska vapaa-ajan asunnot ovat yhä paremmin varusteltuja ja niiden tosiasiallinen käyttö on ympärivuotista, voitaneen ennustaa tulkintariitojen lisääntyvän. Jos haluaa varmistaa verokohtelun, kannattaa miettiä pysyvää muuttoa maalle kahdeksi vuodeksi. Jotta asia olisi selvä, on kaupunkiasunto syytä pistää siksi ajaksi vuokralle ja mieluiten vieraalle.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
28.05.2013 21:53

Miten siinä tapauksessa, jos ostaa vapaa-ajanasunnon vakituiseen käyttöön ja ensiasunnoksi? Alue on kaavoitettu loma-asuntoalueeksi.

Nimetön
Nimetön
23.07.2015 18:03

En nyt löytänyt aiheeseen suoraan liittyvää blogi-merkintää, mutta asiantuntijan mielipidettä kaivataan. Olen työelämän syrjässä kiinni ja kohtuullisilla tuloilla varustettu nuori mies ja minulla on suoria osakesijoituksia, mutta haluaisin ostaa asunnon ja ilmeisesti järkevintä olisi avata ASP-tili.

ASP-tilistä saa todella hyvää korkoa http://asptili.fi/#asptili-lisakorko (ainakin markkinatilanteeseen nähden), joten pitäisikö minun pysäyttää osakesäästäminen ja keskittää kaikki voimat ASP-säästämiseen???