Siirry pääsisältöön

Vahvistuva dollari ja siihen liittyvät riskit

Vahvistuva dollari on näillä näkymin yksi kuluvan vuoden alkupuoliskon pääteemoista. Taalan vahvistuminen saa aikaan monenlaista myllerrystä, sillä onhan kyseessä maailman reservivaluutta, jolla hinnoitellaan kaikki tärkeimmät raaka-aineet.

Kokonaiskuva on lyhyesti sanottuna seuraavanlainen: EKP on aloittamassa QE-ohjelmaansa, Japani jatkaa omaansa, riskinottohalukkuus markkinoilla on laskemassa kun taas samanaikaisesti yleisenä turvasatamana pidetty USA ainakin puhuu korkojen nostosta. Nämä tekijät ovat jo vahvistaneet dollaria muita päävaluuttoja vastaan. Tähän mennessä nähty vahvistuminen saattaa olla kuitenkin vasta alkusoittoa dollarin nousulle. Tähän kaikkeen liittyy monia riskejä, jotka olisi mielestäni tärkeä ottaa huomioon sijoituksia mietittäessä. Käyn seuraavassa läpi joitain näistä riskeistä.

Jos uskot dollarin vahvistumiseen, vältä kehittyviä markkinoita

Kehittyvät markkinat ovat vaarallinen paikka pitää rahojaan dollarin vahvistuessa. Länsimaisen sijoittajan silmissä kaikki vähänkin eksoottisemmat markkinat – olipa kyseessä sitten Latinalainen Amerikka, Afrikka tai Aasia – luetaan usein mentaalisesti samaan korkeariskisten sijoitusten kategoriaan. Kun länsimaisen sijoittajan riskinottohalukkuus katoaa, pakenee raha kaikista tai lähes kaikista näistä markkinoista riippumatta siitä, onko näillä mailla todellisuudessa mitään tekemistä keskenään. Aasian talouskriisi 90-luvulla levisi Kaakkois-Aasiasta aina Etelä-Koreaan asti ilman mitään rationaalista syytä, Meksikon “tequila” kriisi sai aikaan markkinaturbulenssia paitsi miltei kaikkialla Latinalaisen Amerikan maissa myös Filippiineillä (sattumaa tai ei, kaikkien maiden valuuttojen nimi on peso). Kyse on loppukädessä ennemminkin psykologisista tekijöistä kuin reaalitalouden fundamenteista.

Tässä kolme tärkeintä syytä miksi kehittyviä markkinoita kannattaa mielestäni varoa juuri nyt:

1) Dollari carry trade voi purkautua tuhoisasti

FEDin vuosia jatkunut QE-politiikka sai aikaan valtavan spekulatiivisen rahavirran USA:sta kehittyville markkinoille. Dollarilainoja sai halvalla ja samanaikaisesti heikentyvä valuuttakurssi houkutteli sijoittamaan suuria määriä varoja korkeatuottoisille markkinoille. Nyt tämä trendi on nyt kääntymässä ja dollarit palaamassa kertarykäyksellä takaisin kotiinsa. riskinä on, että tämä johtaa kehittyvien markkinoiden valuuttojen romahtamiseen. Tilastoja carry traden mittaluokasta on vaikea löytää, mutta ottaen huomioon FED:n QE:n mittaluokan, voidaan melkoisella varmuudella puhua valtavista dollarivirroista, jotka nyt kääntyvät takaisin. Itse en olisi kovin yllättynyt jos näkisimme 90-luvun Aasian talouskriisin kaltaisen tragedian kuluvan vuoden aikana. Tämänkaltainen “kuuma raha” voi saada kokonaisia kansantalouksia kuilun partaalle.

2) Kehittyvien maiden pörssiyrityksillä on paljon dollarimääräisiä lainoja, joiden hoito käy todella haastavaksi

Tästä on jo muodostunut niin suuri riski, että jopa maailman keskuspankkien kattojärjestö BIS on varoittanut asiasta. Näiden dollarimääräisten lainojen uudelleenrahoittaminen voi käydä mahdottomaksi jos dollari nousee liikaa. Edessä voi olla maksuhäiriöiden aalto.

3) monet kehittyvistä maista ovat raaka-ainetuottajia ja näin ollen alttiita dollarin vahvistumisen aiheuttamalle hintojen laskulle

Vahvistuva dollari voi olla kaksiteräinen miekka raaka-aineiden tuotannosta riippuvaisille maille. Toisaalta ne hyötyvät heikentyvästä kotimaan valuutasta, sillä myydyistä raaka-aineista saadaan vastineeksi dollareita, joilla on helpompi kuitata halventuneessa kotimaan valuutassa maksettavat operatiiviset kustannukset. Toisaalta, kuten kohdassa 2 todettiin, tuottajat ovat usein riippuvaisia dollarimääräisestä luotonsaannista ja näin ollen joutuvat maksamaan korkokulut dollareissa.

Vaikkei dollarin vahvistuminen aina johdakaan raaka-aineiden hintojen laskuun, on näillä kahdella kuitenkin selkeä yhteys toisiinsa. Vuoden 2014 aikana kultaa lukuunottamatta lähes kaikki raaka-aineet ovat halventuneet tai jopa romahtaneet. Raaka-aineiden, tässä tapauksessa öljyn, hinnan lasku on jo saanut mm. Venezuelan ja Nigerian kaaoksen partaalle.

Kiinteät vaihtokurssit dollariin ovat koetuksella

Käynnissä on globaali valuuttasota, joka saattaa pakottaa keskuspankkeja yllättäviin ratkaisuihin valuuttakurssipolitiikoissaan. Sveitsin keskuspankin viimeisin päätös on tästä oiva esimerkki.

Monet merkittävät valuutat, kuten Kiinan juan ja Hongkongin dollari, ovat tällä hetkellä sidottuja USA:n dollariin. Esimerkiksi Kiinan kohdalla kiinteän vaihtosuhteen pitäminen voi käydä kalliiksi jos dollari jatkaa nousuaan. Juanin dollarikytkös vahvistaa juania suhteessa moniin Kiinan tärkeistä vientimaista Aasiassa, mikä ei välttämättä ole haluttu lopputulos Kiinan kannalta.

Mitä tekee FED?

On vaikea keksiä mitään deflatorisempaa voimaa USA:n taloudelle kuin vahvistuva USA:n dollari, sillä taalan vahvistuessa tuontihinnat laskevat ja vahvistumisella on lisäksi myös raaka-aineiden hintoja laskeva vaikutus. FED:llä on inflaatiotavoite, jonka saavuttaminen käy yhä vaikeammaksi dollarin vahvistuessa. Tällä voi olla vaikutusta tulevaan rahapolitiikkaan.

Monilla S&P 500-indeksin suurimmista yhtiöistä on merkittäviä kansainvälisiä liiketoimintoja, joiden tulot ovat heikentyvissä valuutoissa. Täten monien suuryritysten tulokset voivat olla vaarassa jos dollarin vahvistuminen jatkuu.

Mikäli kehittyvillä markkinoilla tapahtuu jotain ravisuttavaa, tulee tällä olemaan vaikutusta myös USA:n ja muiden länsimaiden markkinoille. Voi olla, että mahdollinen kriisi kehittyvillä markkinoilla leviäisi myös USA:n talouteen ja tämä pakottaisi FED:in muuttamaan retoriikkaansa takaisin politiikkaa löysentävään suuntaan.

*****************************************************************

Seuraa Twitterissä: @timotikkala

Vieraile kotisivuillani: timotikkala.com

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
22.01.2015 23:20

Mietin lähinnä Norjan kruunua… se on suht vahvana euroa vastaan pitkään aikaan ja siellä on hyviäkin sijoituskohteita.