Siirry pääsisältöön

Vähensimme omistustamme Nokian Renkaissa

Myimme perjantaina 370 Nokian Renkaan osaketta kurssiin 34,05 euroa Nordnetin eksperttisalkusta. Kaupan jälkeen omistamme 400 osaketta, mikä vastaa 7,9 prosenttia eksperttisalkun markkina-arvosta. Tätä ei pidä tulkita siten, että osake olisi mielestämme yliarvostettu. Kyse on vain Nokian Renkaiden osakepainon normalisoinnista salkussamme.

Lisäsimme viime vuoden elokuussa omistustamme Nokian Renkaissa muutama päivä ennen puolivuosikatsauksen julkistusta. Tarkoituksemme oli spekuloida osavuosikatsauksen aiheuttamalla kurssimuutoksella ja samalla alentaa keskihankintahintaamme. Mielestämme kurssinousun todennäköisyys oli suurempi kuin laskun todennäköisyys. Kaupasta ja sen perusteluista voi lukea enemmän kommentissamme ”Lisäämme omistustamme Nokia Renkaissa” (6.8.2014).

Arvaus epäonnistui, koska markkinat ottivat vastaan puolivuosikatsauksen erittäin happamasti. Emme ymmärtäneet reaktiota, josta kirjoitimme kommentissamme ”Torjuntavoitto Nokian Renkaille” (10.8.2014). Pessimistinen ilmapiiri jatkui, kun kolmannen neljänneksen tulos julkistettiin. Kurssi jatkoi laskuaan, vaikka katsaus vastasi odotuksia.

Päätimme talvehtia ylisuuren Nokian Renkaiden osakeposition kanssa, koska emme ymmärtäneet alkuunkaan osakkeen hinnoittelua. Laskelmiemme mukaan osakkeen todellinen arvo oli huomattavasti markkinahintaa korkeampi, mistä kirjoitimme kommentissamme ”Nokian Renkaiden osake aliarvostettu” (4.11.2014).

Markkinat suhtautuivat kielteisesti kahteen odotuksien mukaiseen osavuosikatsaukseen. Yhtiön verkkosivuilla julkaistut konsensusodotukset olivat selvästi ylioptimistisia koko vuoden tuloksen osalta. Käytettävissä olleet analyysit olivat mielestämme myös selkeästi ylioptimistisia. Tästä syystä oletimmekin, että jos markkinat palkitsevat odotetun tuloksen kurssilaskulla, olisi todennäköistä, että kurssi laskisi, jos koko vuoden tulos osoittautuisikin odotuksia huonommaksi.

Vuoden 2014 tulos oli selvästi konsensusodotuksia heikompi. Epäjohdonmukaisesti kyllä, osakekurssi nousi. Olemme jo kauan sitten luopuneet toivosta ymmärtää lyhyen aikavälin kurssimuutoksia. Toukokuussa Nokian Renkaiden kurssi alkoi lähentyä sellaista tasoa, jolla olimme valmiit vähentämään omistustamme.

Emme ole päivittäneet laskelmiamme vuoden 2014 kesän jälkeen, mutta toisaalta mitään yllättävää ei ollut sattunut mikä olisi vaatinut laskelmien päivittämistä. Mielestämme räikeä aliarvostus on poistunut perjantain suuren kurssinousun myötä. Samalla uskomme, että osakekurssi voi vahvistua vielä entisestään.

Perjantain kurssinousun myötä jouduimme punnitsemaan riskejä ja mahdollista kurssinousua vastakkain. Nokian Renkaiden osuus koko salkustamme oli noussut jo 15 prosenttiin. Normaalioloissa mielestämme yksikään sijoitus ei saa ylittää kymmentä prosenttia salkusta. Voimme joskus harvoin tehdä poikkeuksia tähän sääntöön, jos yhtiön arvostus on poikkeuksellisen matala. Kun punnitsemme yhtiökohtaista riskiä ja mahdollista kurssinousua jatkossa, on mielestämme tullut aika normalisoida Nokian Renkaiden painoa eksperttisalkussamme.

Oikeastaan emme ymmärrä miksi markkinat yht’äkkiä on hurmostilassa Nokian Renkaiden osavuosikatsauksesta kun reaktio aikaisempiin osavuosikatsauksiin on ollut huomattavasti happamempi. Liikevaihto laski kolmannella neljänneksellä viisi prosenttia vertailukauteen nähden 311 miljoonaan euroon. Liiketulos oli muuttumattomat 72 miljoonaa euroa kun taas tulos parani 53 miljoonasta eurosta 58 miljoonaan euroon. Osakekohtainen tulos parani siten 0,40 eurosta 0,43 euroon.

Mielestämme osavuosikatsaus oli hyvä, mutta se oli myös täysin odotettu toisen neljänneksen lukujen valossa. Monet kommentoivat yllättävän hyvää kannattavuutta, mutta 23,3 prosentin liiketulos liikevaihtoon verrattuna oli sama kuin toisella neljänneksellä. Tuntuu siltä kuin markkinat eivät reagoisi mitenkään ensimmäisen kerran kun jotain tapahtuu. Kun sama asia toistuu, ovat markkinat hurmostilassa ja kolmannella kerralla sijoittajat uskovat, että kehitys tulee jatkumaan hamaan tulevaisuuteen asti.

Omistamme Nokian Renkaiden osakkeita.

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
27.02.2016 20:27

Oikein tehty, Nokian renkaat paljastui huijarifirmaksi.

Nimetön
Nimetön
02.11.2015 21:35

Kiiros kirjoituksesta. Itse olen myös miettinyt miksi tämä Q3 raportti aiheutti 16% kurssinousun. Q2 raportilla oli jo selvää, että Venäjän osuus liiketoiminnast on hyvin alhainen ja FX-kurssien aiheuttama tulosheikennys ei enää toistuisi. Päinvastoin alhainen RUB kurssi oli hyväksi renkaiden tuottamiselle.

NRE:n kohdalla on kyllä monesti miettinyt viimeisen 18kk ajan analyytikoiden ennusteita.