Siirry pääsisältöön

Korjausliikkeen vaara kasvaa | Markkinakatsaus 15.7.2020

Kasvavat koronavirushuolet tai muutkaan riskit eivät tunnu tällä hetkellä laskevan osakemarkkinoita. S&P 500 -indeksiä tarkastellessa tänään saavutettiin uusi koronadipin jälkeinen huippu, samaan aikaan kun USA:ssa todettiin ennätysmäärä koronavirustartuntoja päivässä. Kesäkuun alussa tehty huippu (3231) ylitettiin muutamalla pisteellä. S&P 500 on nyt noin 5 % päässä kaikkien aikojen huipusta, joka tehtiin helmikuussa ennen koronaa. Moni sijoittaja ymmärrettävästi miettii korjausliikkeen vaaraa tällä hetkellä.

Teknisessä mielessä markkina on vahvassa nousutrendissä. Hinta on sekä 50 että 200 liukuvan keskiarvon yläpuolella ja molemmat näistä ovat nousevia, vaikkakin 200 liukuvan nousukulma on hyvin pieni. Oma näkemykseni markkinasta on kuitenkin se, että olemme trading rangessa (kuvan vihreät viivat) ja vedämme sen sisällä vielä hetken aikaa henkeä ennen seuraavaa suurempaa liikettä. Kerroin tästä näkemyksestä kolme viikkoa sitten, kun kauppaa käytiin tason 3000 tuntumassa. Tällöin odotin liikettä rangen alareunasta ylöspäin. Nyt olisi siis vuorossa korjausliike alaspäin, takaisin kohti tasoa 3000.

Markkina on trading rangessa vihreiden vaakaviivojen välissä.

Nasdaq on ollut indekseistä vahvin ja paukuttanut uusia ennätyslukemia päivästä toiseen jo pitkän aikaa. Indeksi saavutti viimeisimmän huipun tämän viikon maanantaina – nousua maaliskuun pohjista oli siinä vaiheessa kertynyt hurjat 63 %. Huippu oli myös 13 % korkeammalla kuin missä indeksi kävi korkeimmillaan helmikuussa.

Nasdaq tehtailee uusia huippuja päivästä toiseen.

Se, että muut indeksit eivät ole pysyneet Nasdaqin perässä on kokonaisuuden kannalta huolestuttavaa. Teknologiayhtiöt, etunokassa FAANG-yhtiöt, ovat olleet vastuussa Nasdaqin hurjasta vedosta. Näiden yhtiöiden painoarvo myös S&P 500 -indeksin puolella on niin huomattava, että se on auttanut indeksiä pysyttelemään pinnalla, vaikka suuri osa indeksiin kuuluvista yhtiöistä on ollut laskussa tai treidannut sivuttain. FAANG-yhtiöiden nousukulma ei kuitenkaan ole pitkässä juoksussa kestävä ja välillä näidenkin osakkeiden pitää ottaa happea, mikä tarkoittaa pientä korjausta kursseissa. Tämä voi samalla tuoda laskupainetta myös S&P 500:n puolelle.

Kausivaihtelu

Traders’ Club -jaksoissa olemme puhuneet kausivaihtelun hyödyntämisestä treidaamisessa. Jokainen vuosi on aina erilainen, mutta niihin mahtuu myös samankaltaisuuksia. Viime vuonna onnistuimme ennakoimaan syys–lokakuun korjausliikkeen sekä sitä seuranneen vahvan loppuvuoden hyödyntämällä akateemisessakin tutkimuksessa tunnistettua kausivaihteluanomaliaa. Alla olevassa kuvassa on esitetty markkinan keskimääräinen liike 50 vuoden ajalta (pinkki) sekä erikseen niiltä vuosilta, kun USA:ssa on presidentinvaalit (sininen). Molemmista kuvaajista nähdään, että vuoden suurimmat laskuperiodit ajoittuvat keskimäärin heinäkuun puolen välin jälkeen sekä syys–lokakuulle.

En tekisi sijoituspäätöksiä pelkästään nojaten tähän historialliseen kausivaihteludataan, mutta kun samaan aikaan moni muukin asia kertoo minulle mahdollisesta heikkoudesta markkinalla, otan sen huomioon yhtenä päätöksentekoon vaikuttavana tekijänä. Mitä enemmän samaan asiaan viittaavia tekijöitä, sen parempi.

Yhteenveto: korjausliikkeen vaara kasvaa, mutta se on tervettä.

Tässä kirjoituksessa on nostettu esiin tekijöitä, joilla on potentiaalia aiheuttaa laskupainetta markkinoilla. Tämän hetkisen näkemykseni mukaan tuo lasku on kuitenkin lyhytaikaista ja toimii vain terveenä korjausliikkeenä ennen nousutrendin jatkumista. Kokonaisuutena markkina on edelleen poikkeuksellisenkin vahva, mistä kertovat historiallisen kovat nousuprosentit maaliskuun pohjista. Edellisessä markkinakatsauksessa kerroin, että osakkeet tuottavat keskimäärin 9,5 % sellaisen kvartaalin aikana, jota edeltää niin vahva kehitys kuin mitä Q2:lla nähtiin. Jos markkina käyttäytyisi historiallisten keskiarvojen mukaan, se tarkoittaisi S&P 500 saavuttavan Q3 aikana helmikuussa tehdyn huipun parin pisteen tarkkuudella. Historia ei kuitenkaan ole tae tulevasta, joten pyrin pitämään sinut ajan tasalla viikoittain ilmestyvillä Traders’ Club -videoilla tai blogikirjoituksen muodossa julkaistavilla markkinakatsauksilla.

Seuraava markkinakatsaus ilmestyy videomuodossa ensi viikolla, arviolta keskiviikkona 22.7.2020. Katso se Nordnet Suomen YouTube-kanavalta.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
16.10.2020 09:54

Onkohan tähän vaalivuoden loka-marraskuun dippiin päivitettyä seurantaa ja vertailua tällä hetkellä?