Uutta antirintamalla

Sijoittajat suhtautuvat usein varauksellisesti maksullisiin osakeanteihin, mikä näkyy lähes aina kurssilaskuna antiuutisten julkistamisen yhteydessä. Katsotaan, ettei taloudellisesti vahvan yrityksen tarvitse pyytää lisää rahaa omistajiltaan, ellei kyseessä ole poikkeuksellisen suuri investointi tai huomattava yritysosto. Näin tapahtui Outokummun keväisessä annissa, joskin antiehdot aiheuttivat pahaa jälkeä yhtiön osakekurssiin. Sijoittajien suhtautuminen on hieman kaksijakoinen, sillä hyvällä ei myöskään katsota suunnattuja anteja, joissa vanhojen osakkeenomistajien merkintäetuoikeus sivuutetaan.

Finanssikriisin jälkeen varsin moni yritys haki markkinoilta lisää rahaa. Merkintäetuoikeusanteihin eli “kuponkianteihin” turvautuivat vuoden 2009 aikana Amer Sports, Cencorp, Finnlines, HK Scan, Ilkka-Yhtymä, Kemira, Nordea, Pohjola Pankki, Sponda ja Stockmann. Seuraavana vuonna vain kaksi taloudellisesti heikkoa yritystä oli asialla, Ixonos ja Suominen.

Viime vuonna vanhoille osakkeenomistajille tarjottiin uusia osakkeita kuudessa yhtiössä. Nämä olivat Aspo, Cencorp, Cramo, Oral Hammaslääkärit, Tiimari ja Ålandsbanken. Outokumpu on toistaiseksi ollut ainoa emissiorahoitusta osakkeenomistajiltaan hakenut pörssiyhtiö kuluvana vuonna. Componenta järjesti maaliskuussa suunnatun annin, joka kuitenkin oli avoin kaikille osakkeenomistajille. Anti epäonnistui, sillä vain 75 prosenttia tarjotuista osakkeista merkittiin. Kuluvana vuonna on lisäksi järjestetty muutama muu suunnattu anti, mm. Talvivaaran ärhäkästi arvosteltu anti instutuutioille.

Torstaina alkaa Technopoliksen merkintäetuoikeusanti. Merkintähinta on korkeahko eli 2,70 euroa ja emissiosuhde melko monimutkainen: 21 vanhalla osakkeella saa merkitä neljä uutta osaketta. Merkintäaika loppuu 12.6.2012 ja kaupankäynti merkintäoikeuksilla viikkoa aikaisemmin. Tämän hetkisen pörssikurssin mukaan merkintäoikeuden matemaattinen arvo olisi vain 0,13 euroa. Technopolis on menestyksellinen kiinteistöyhtiö, joka on turvautunut poikkeuksellisen ahkerasti antirahoitukseen. Pelkästään 2000-luvulla on järjestetty lähes kymmenen kuponkiantia tai suunnattua antia.

Technopoliksen antiin liittyy nykyään yleistynyt toissijainen merkintä. On siis mahdollista varata itselleen lisää osakkeita antihintaan, mikäli osakkeita jää merkitsemättä merkintäoikeuksien perusteella. Toissijainen merkintä on kaikkien osapuolten kannalta erinomainen innovaatio. Se tarjoaa aktiivisille sijoittajille pienen lisäansaintamahdollisuuden, mutta suurin hyötyjä on antiyhtiö itse. Toissijainen merkintämahdollisuus varmistaa sen, että terveiden yhtiöiden annissa tarjoamat osakkeet merkitään täysimääräisesti ilman että yhtiöiden tarvitsee turvautua investointipankkien erittäin kalliiseen emissiotakaukseen.

Toinenkin kuponkianti on jo tiedossa. Tecnotreellä on viikon kuluttua 28.5.2012 ylimääräinen yhtiökokous, jossa hallitus hakee valtuutusta laskea liikkeeseen enintään 40 miljoonaa uutta osaketta (54 prosenttia nykyisestä osakemäärästä). Annin koko on arvioitu olevan kuusi miljoonaa euroa, mikä vastaisi noin 0,15 euron merkintähintaa. Tämä on runsaat puolet nykyisestä osakekurssista. Anti alkanee välittömästi yhtiökokouksen jälkeen, koska se järjestettäneen kesäkuun loppuun mennessä. Tecnotree on vaikeuksissa ja annin menestyksellinen läpimeno on uuden luottolimitiin saamisen ehtona.

Omistamme Amer Sportsin, Aspon, Cramon, Ilkka-Yhtymän, Ixonoksen, Kemiran, Outokummun, Pohjola Pankin, Stockmannin, Suomisen ja Tecnotreen osakkeita.

Kim Lindström

Photo credit: CowGummy / Foter / CC BY-NC-ND

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit