Uusi osinkokausi on jo käynnistynyt!

Osinkokevät 2011 on enää muutaman kuukauden päässä. Se on tavallistakin suuremman kiinnostuksen kohteena ja pörssiasioita käsittelevä lehdistö käy jatkuvasti kannunvalantaa tulevista osingoista. Itse olemme osallistuneet keskusteluun neljällä kommentilla (Osinkotuotto luonnottoman korkea, Kohtuulliset osinkonäkymät palvelusektorissa, Konepajojen vuosi 2011 yllättävän vahva sekä Teollisuus menestyy velkakriisin varjossa). Monelta keskustelijalta on kuitenkin jäänyt huomaamatta, että osinkokausi on itse asiassa jo alkanut.

Vaikka osingot maksetaan pääasiassa huhtikuussa, sijoittajien varsinainen kiinnostus kohdistuu tammikuun jälkipuoliskolla ja helmikuun alkupuoliskolla julkistettaviin tilinpäätöstiedotteisiin ja osinkoehdotuksiin. Pörssissä on kuitenkin myös ennen vuodenvaihdetta tilikautensa lopettaneita yrityksiä. Nämä yhtiöt ovat jo paljastaneet lukunsa, ja antaneet siten esimakua tulevasta osinkokaudesta.

Vuodelta 2010 kotimaiset pörssiyhtiöt (ruotsalaiset Nordea ja TeliaSonera eivät sisälly lukuihin) suorittivat varojen jakoa joko osinkoina tai pääomanpalatuksina 6 681 miljoonaa euroa. Osinkosumma kasvoi vuosien 2008 ja 2009 vastaavista luvuista (5 601 ja 6 376 miljoonaa euroa), mutta jäi kauas välittömästi ennen finanssikriisiä jaetusta 8 983 miljoonasta eurosta.

Nyt mietitään, missä määrin Euroopan velkakriisi heijastuu osinkopäätöksiin. Arvopaperin joulukuun numerossa eräs henkilö arvioi, että osinkosumma olisi supistumassa peräti 30 prosenttia. Arvio ei kuitenkaan tunnu alkuunkaan realistiselta siitä huolimatta, että maamme ylivoimaisesti suurimman osingonjakajan Nokian tulevaan osinkoon liittyy eniten epävarmuutta. Nokian osinkoehdotukseen vaikuttavat muutkin tekijät kuin radikaalin strategiamuutoksen heikentämän välivuoden tulos. Ehdotukseen heijastunee yhtiön näkemys uuden strategian toimivuudesta sekä minkälaisen viestin halutaan antaa tulevaisuudesta.

Toistaiseksi velkakriisi on näkynyt talouden kasvuvauhdin hiipumisena. Kuluvan vuoden kolmannella vuosineljänneksellä kokonaistuotanto oli vielä 2,7 prosenttia korkeampi kuin vastavana aikana vuonna 2010. Parissakin tuoreessa ennusteessa odotetaan kuitenkin prosentin verran miinusta ensi vuodelle. Vaikka kehitys ei näytä hyvältä, julkisuudessa esitetyt synkkääkin synkemmät arviot tulevaisuudesta tuntuvat raskaasti liioitelluilta. On syytä pitää mielessä, että bruttokansantuote supistui peräti 10 prosenttia finanssikriisin synkimpänä aikana vuoden 2009 toisella neljänneksellä.

Viennin antama kuva talouskehityksestä on samansuuntainen, mutta selvempi ulkomaankaupan suhdanneherkkyyden vuoksi. Kuluvan vuoden heinä-syyskuussa kokonaisvientimme oli jo kolmisen prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin, ja saman verran alamäkeä ennustajat odottavat myös ensi vuonna. Kehitystä ei voi samana päivänä verrata finanssikriisin vientiromahdukseen. Huhti-kesäkuussa 2009 maastamme vietiin tavaroita ja palveluja uskomattomat 27 prosenttia vähemmän kuin vastaavana neljänneksenä vuonna 2008.

Kaikki viittaa siihen, että edessä on useimpien pörssiyhtiöiden osalta hyvin tavanomainen osinkokausi, eikä finanssikriisin synnyttämiä poikkeamia pitkän aikavälin osinkopolitiikasta ole näköpiirissä. Tulemme siis näkemään runsaasti osingon korotuksia, vaikka osingon laskua on odotettavissa muutamassa suuryhtiössäkin.

Kiinnostavaksi osinkokauden tekee osakkeiden poikkeuksellisen alhainen kurssitaso, joka nostaa osinkotuottoa ennennäkemättömän korkeaksi. Vuoden 2010 osinkojen mukaan suomalaisten osakkeiden keskimääräinen osinkotuotto on kuluvan vuoden viimeisellä neljänneksellä ollut korkeimmalla tasollaan 30 vuoteen. Normaalioloissa osinkotuotto ylittää harvoin pitkien korkopapereiden korkotuottoa. Nyt tämäkään ei riitä, vaan ero osinkotuoton hyväksi ei ole koskaan ollut yhtä suuri kuin tällä hetkellä.

Edellä jo todettiin, että olemme saaneet esimakua tulevasta osinkokaudesta. Elokuussa päättyivät Vaahto Groupin ja vahvaa korkeasuhdannetta turkisalalla kokeneen Saga Fursin tilikaudet. Lokakuussa oli Eforen, Panostajan ja Takoman vuoro päättää tilinsä.

Tappiolliset Vaahto ja Takoma jatkoivat osingotonta taivaltaan. Efore sen sijaan siirtyi pois nollakerhosta ja ehdottaa nyt 0,05 euron pääoman palautusta. Samaan lukemaan päätyi small cap –listan mielenkiintoisimpiin yrityksiin kuuluva Panostaja. Sekin ehdottaa nyt pääoman palautusta, kun vuosi sitten jaettiin osinkoa. Pääomaverotuksen kiristyminen ensi vuoden alusta johtanee siihen, että pääoman palautusten suosio kasvaa entisestään. Panostaja pyytää myös hallitukselleen valtuutusta jakaa enintään 5,2 miljoonaa euroa lisää vuoden 2012 aikana esimerkiksi mahdollisten yritysmyyntien yhteydessä.

Tammikuussa 2011 pidetty Saga Fursin eli silloisen Turkistuottajien yhtiökokous oli vuoden mielenkiintoisimpia, kun yhtiökokous käveli hallituksen yli ja vaati osinkoehdotuksen nostamista hallituksen ehdottamasta 0,90 eurosta osakeyhtiölain edellyttämään minimitasoon 1,06 euroa. Lisäksi eräs keskisuuri osakkeenomistaja hoiti valtaosan puhumisesta kokouksessa. Sama osakkeenomistaja on nyt saanut useita ehdotuksia viralliseen kokouskutsuun. Onkin toinen asia, ovatko kaikki juridisesti toteuttamiskelpoisia. Melkoinen show on joka tapauksessa luvassa.

Saga Fursin osinkoehdotus 19.1.2012 Vaasassa kokoontuvalle yhtiökokousväelle on peräti 1,45 euroa eli kokonaista 37 prosenttia enemmän kuin korotettu osinko vuosi sitten. Kahdessa vuodessa osinko on noussut rajusti eli 0,60 eurosta. Yhtiön tuloksen kovaa tasoa viime tilikaudelta kuvaa se, että anteliaasta osinkoehdotuksesta huolimatta minimiosinkosäännöksiin vetoamalla olisi ilmeisesti mahdollista saada muutama sentti lisää.

Meillä on osakkeita TeliaSonerassa, Saga Fursissa, Panostajassa ja Takomassa.

Kim Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit