Uudet piensijoittajat innostuivat Venäjä-pakotteista

Vaihtoehtoisten kohteiden puute ja usko Ukrainan kriisin väliaikaisuuteen houkuttelevat kiihtyvällä tahdilla uusia osakesijoittajia pörssiin. Innostuksesta kertoo, että kesäkuun 2014 loppuun mennessä piensijoittajiin erikoistuneen Nordnetin asiakasmäärä kasvoi Suomessa 16 prosenttia vuodentakaisesta. Elokuun 2014 alussa Nordnet teki selvityksen, millaisin yhtiövalinnoin kesä-heinäkuun 2014 turbulenssissa uuden salkun avanneet suomalaisasiakkaat ovat lähteneet vaurastumista tavoittelemaan.

Ostetuimmat eri salkkujen lukumäärällä kesä-heinäkuussa 2014 (sulkeissa keskiomistus per salkku)*

1. Nokia (3051 euroa)
2. Nokian Renkaat (2216 euroa)
3. Talvivaara (304 euroa)
4. Kone (3216 euroa)
5. Nordea (2656 euroa)
6. Cargotec (2138 euroa)
7. Neste Oil (2264 euroa)
8. TeliaSonera (2183 euroa)
9. Fortum (4173 euroa)
10. Amer Sports (2560 euroa)

* salkku avattu kesä-heinäkuun 2014 aikana

Korkeimman Venäjä-riskin Nokian Renkaat buumin harjalla

Kesällä osakesalkun avanneet uudet piensijoittajat ovat riehaantuneet Helsingin pörssin tuntuvinta Venäjä-riskiä kantavasta Nokian Renkaista, jonka osake on loikannut raketin tavoin toiseksi ostetuimmaksi. Ryntäys on selvä, sillä kaikkien suomalaisasiakkaiden keskuudessa Nokian Renkaiden osake on eri salkkujen lukumäärällä vasta 13:nneksi omistetuin.

Venäläisten kuluttajien optimismin hiipumisen lisäksi pakoteriskiä Nokian Renkaiden kohdalla kasvattaa, että yhtiön valmistamat talvirenkaat ovat Venäjän suurin yksittäinen vientiin menevä kuluttajatuote. Yhtiöllä on kannattavan kasvuyhtiön historia, mutta varsinkin viimeaikainen railakas kurssilasku on tehnyt siitä uusien piensijoittajien rikastumisunelmien kohteen.

Suurin keskiostos Fortumissa, pienin Talvivaarassa

Venäjän poliittisesti herkällä energiasektorilla miljardiluokan riskeissä kylpevään Fortumiin on panostettu keskimäärin suurimmin panoksin. Strategisesti tärkeä ala tunnetaan Venäjällä oligarkkien temmellyskenttänä, joten pennosilla ei olla Suomessakaan liikkeellä. Sen sijaan Talvivaara-Lotto on jätetty yleensä vetämään niin sanotusti yhdellä rivillä ja ilman Jokereita.

Nokian massahurmio on hiipumassa

Nokia on edelleen piensijoittajien selvä ykkössuosikki, mutta yhtiön hohto alkaa himmentyä vähitellen. Kaikkien suomalaisasiakkaiden keskuudessa Nokian osakkeita löytyy tänään 44 prosentissa salkuista, siinä missä kesä-heinäkuussa 2014 avatuissa salkuissa osuus on enää 29 prosenttia. Nokian osuus ensisijoituksista jatkanee laskuaan trendinomaisesti.

Kirjoittajan sijoituskirjoja Hyvästä yhtiöstä hyvään sijoitukseen (2012, 233 s.) ja Hajauta tai hajoa (2013, 311 s.) voi tilata signeerattuna ja/tai omistuskirjoituksella.

https://www.nordnet.fi/palvelut-ja-tuotteet/sijoittamisen-tukena/sijoituskirja.html

Kirjoittaja lähipiireineen omistaa tekstissä mainituista yhtiöistä Nokian Renkaiden, TeliaSoneran ja merkittävän määrän Nordean osakkeita kirjoitushetkellä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä kirjoituksen tarkoituksena ole laatia tekstissä mainituista yhtiöistä tai edes niiden osista sijoitusanalyysiä, taikka antaa osakkeesta suositusta tai tavoitehintaa. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Photo credit: LendingMemo / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
7 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
08.08.2014 12:56

Mites Jukka näkee NRE:n tulevaisuuden nyt osavuosikatsauksen jälkeen? Hehkuttelit tuossa taannoin ostaneesi sitä kaikella mitä irtosi reilun 28e hinnoilla. Samassa veneessä ollaan!

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
08.08.2014 17:19

Todennäköisesti Jukka ostaa lisää hiljalleen hinnan laskiessa.

Itse ostin yhden erän aiemmin kesällä ja toisen tällä viikolla. Katsotaan, ehkä kolmas erä tulee jossakin välissä.

Paino on salkussa peräti 1,5%, joten eipä tarvi stressata kurssimuutoksista. Tärkeintä on, että firman bisnesmalli (ja kannattavuus pitkällä aikavälillä) säilyy toimivana.

Nimetön
Nimetön
08.08.2014 13:02

Välttäkää tämän lapsimeklarin suosituksia!

Nimetön
Nimetön
08.08.2014 20:15

Tuntuu siltä, kuin elettäisiin kuin sika pellossa? Ollaanko Suomessa täysi ulalla, kun

Nimetön
Nimetön
08.08.2014 22:04

Jackwelshh: Juuri näin. Toiseen kommenttiin viitaten, olen ostanut käteisvaroilla Nokian Renkaita tasaisin väliajoin lisää viimeisten yhdeksän kuukauden aikana. Olen ostanut myös Coca-Colaa, TeliaSoneraa ja Aspoa, mistä olen myös blogissa maininnut, joten aivan “kaikella mitä irtoaa” en ole mukana. En ole myynyt tänä vuonna yhtä ainoaa osaketta, joten kyseessä on toistaiseksi Nokian Renkaidenkin kohdalla varsin maltillinen käteisvarojen sijoittaminen. Sitä on kuitenkin tarkoitus ehdottomasti jatkaa omalla kohdallani.

Nimetön
Nimetön
08.08.2014 22:18

jjk: Niitä on helppo välttää, sillä blogi ei ole koskaan sijoitussuosituksia sisältänyt, eikä tule jatkossakaan sellaisia tarjoamaan.

Nimetön
Nimetön
21.08.2014 14:50

Onko keskiomistus keskiarvo vai mediaani? Ellei tuo ole mediaani, niin olisiko mahdollista tulevaisuudessa sisällyttää se mukaan?