Siirry pääsisältöön

Uudet ESG-säännöt käytäntöön | Smart-salkkujen kuukausikatsaus 5/2020

Toukokuussa osakemarkkinat elpyivät koronashokistaan ja sijoittajat alkoivat suhtautua markkinanäkymiin aiempaa optimistisemmin. Koronapandemiaan liittyvien rajoitusten asteittaiset höllentämiset ja toivoa herättävät rokotetutkimustulokset nostivat sijoittajien mielialoja etenkin loppukuusta. Pörssikurssien nousu on kuitenkin ollut irrallaan reaalitalouden indikaattoreista, jotka ennustavat huomattavasti negatiivisempia näkymiä talouteen. Etenkin Yhdysvalloissa talousdata on heikkoa: työttömien määrä on noussut korkeimmalle tasolleen sitten sotavuosien. Sekä teollisuus- että palvelusektorin data on myös ollut heikkenemään päin.

Euroopassa koronaviruksen leviäminen on alkanut taittua, ja fokus on viime aikoina ollut Italialle ja muille pahoihin ongelmiin joutuneille euromaille suunnatun 750 miljardin euron elvytyspaketin kokoamisessa. Kun elvytyspakettiin liittyvät tiedot tulivat markkinoiden tietoon, Italian ja Saksan valtionlainojen korkotuottoerot alkoivat heti kaventua markkinalla.

Toukokuun talousluvut kertovat, että vuoden toinen kvartaali tulee olemaan huomattavasti ensimmäistä huonompi, mutta oletus jatkuvasta markkinoiden elpymisestä on jo hinnoiteltu osakemarkkinoille. Yhteiskuntien avautumiseen voi kuitenkin mennä vielä pitkään, eikä kukaan varmuudella tiedä, miten kauan tilanteen normalisoitumista joudutaan odottamaan. Mitä pidempään erityistä varovaisuutta ja turvavälejä joudutaan pitämään, sitä todennäköisemmin vaikutukset reaalitalouteen ovat pitkäkestoisia ja syviä.

Keskuspankit ovat toistaiseksi onnistuneet pehmentämään pandemian pahimpia talousiskuja. Jos karanteeniajat jatkuvat, työttömyys lisääntyy ja yritysten konkurssiaallot etenevät, tämä näkyy varmasti myös markkinalla.

Smart-salkkujen uudet säännöt käytäntöön

Toukokuussa otimme salkunhoidossa käyttöön osan Smart-rahastojen uusista säännöistä, joita olemme kehittäneet talven ja kevään aikana. Uusien sääntöjen mukaisesti emme enää käytä vertailuindekseinä aiemmin käytössä olleita perinteisiä osakeindeksejä, vaan sijoitamme kolmen Smart-salkkuja varten räätälöidyn MSCI-indeksin mukaisesti. Uudet indeksit rakentuvat nekin MSCI-metodologian varaan, mutta nyt voimme jättää Smart-salkuista pois yhtiöitä, jotka eivät täytä tiettyjä vastuullisuuteen (ESG) liittyviä kriteerejä. ESG-kriteerit tullaan pian ulottamaan osakkeiden lisäksi faktorisijoituksiin.

Olemme myös päivittäneet Smart-salkkujen sijoitusstrategiaa siten, että voimme reagoida nopeammin keskipitkän ja pitkän aikavälin markkinatrendeihin muuttamalla painotuksia Smart-salkkujen eri omaisuusluokissa. Smart-salkuilla on siis jatkossa paremmat mahdollisuudet hyödyntää pitkän aikavälin positiivisia trendejä aiempaa tehokkaammin ja samalla vähentää huonosti tuottaviin omaisuusluokkiin liittyvää riskiä.

Katso tuoreet kuukausiraportit kokonaisuudessaan tästä (sisältävät mm. kehityksen, riskianalyysin ja sijoitusasteet. Saatavilla vain englanniksi):

Tutustu Smart-salkkuihin tarkemmin tästä linkistä.

Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Sinun tulee perehtyä rahastoesitteeseen ja avaintietoesitteeseen ennen kuin sijoitat rahastoihin. Rahastoesitteen saat rahastoyhtiöltä ja avaintietoesitteen löydät nordnet.fi-sivustolta rahaston yleiskatsaus -sivulta sekä toimeksiantosivulta.

Nordnet
Nordnet
Nordnetin työntekijät

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit