Uuden vuoden lupaus – oma salkku tänä vuonna

Oma sijoitussalkku, minulleko? Älä nyt naurata. Ei kuule näillä tuloilla mitään osakkeita ostella, salkusta puhumattakaan. Ja jos sitä ylimääräistä rahaa jäisi, mieluummin sijoittaisin sen Louis Vuittonin laukkuun  kuin osakesalkkuun.

Tämän olen kuullut aika monta kertaa hyvätuloistenkin naisten suusta. Moni nainen  ­­ ­– ja mies – luulee, että sijoittaminen on mahdollista vain rikkaille.
Tilastoista löytyvä tyypillinen piensijoittaja on korkeasti koulutettu, yli 55-vuotias mies, jolla on noin 10 000 euron arvoinen salkku. Suomalaisnaisen keskimääräinen palkka on 2 500 euroa kuukaudessa. Jos piensijoittajallakin on kymppitonni sivussa osakkeissa, keskivertonainen on pienen talletustilinsä kanssa korkeintaan minisijoittaja.
Miten päästä sijoittamisessa alkuun, kun tili tulee ja saman tien menee? Vaikka tulot olisivat hyvätkin, ilman suunnitelmaa rahat vain hupenevat. Vuodenvaihde on osakesijoittajalle tyypillinen aika siivota salkkunsa. Keskivertonaiselle se on myös paras aika vuodesta päivittää vaatekaappinsa. ALE. Ihanat kolme kirjainta, mutta ne tietävät yleensä varainsiirtoa omasta kukkarosta erinäisten muotiliikkeiden kassaan.
Itselleni ainut toimiva konsti säästää on tehdä siitä automaattista. Minisijoittaja ei pääse markkinoille mukaan lainkaan ilman kuukausisäästämistä. Helpointa on siirtää joka kuukausi osa tuloista säästötilille. Poissa kulutuksesta, poissa mielestä. Kun euroja on kasassa vähintään 500, mieluiten 1000 euroa, voit jo ruveta katselemaan pörssiyhtiöiden listaa.
Toinen vaihtoehto on aloittaa rahastosäästäminen. Se sopii useimmille naisille hyvin, koska sijoituspäätöstä ei tarvitse tehdä itse, riittää kun valitsee rahaston. Valinnassa on kuitenkin oltava tarkkana, etenkin kulujen kanssa. Kulut menevät säästöistä varmasti, tuotto on aina epävarmaa. Mitä pidempään säästät, sitä isomman osuuden kulut syövät. Indeksirahastot ovat edullisin vaihtoehto, ja niitä löytyy kymppisäästäjillekin.
Entäs ne alet? Pitäisikö ne jättää kokonaan väliin? Ei tietenkään. Jonkunhan on pidettävä yllä kotimaista kysyntää J Mutta tässä ehdotus: puolita alebudjettisi. Pistä ylijäävä osa joko suoraan osakkeisiin, säästötilille odottamaan osakeostoa tai valitsemaasi rahastoon.

Pienikin summa on jo oman sijoitussalkun alku. Ja silloin olet jo ylittänyt isoimman kynnyksen, olet siirtynyt tuumailuista tekoihin.

 

/Emilia Kullas

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit