Uskotko Alibaban pörssitaipaleeseen? Osta Yahoota.

Räjähdysmäisesti kasvava, Kiinan verkkokaupaa dominoiva Alibaba aikoo ensi viikolla järjestää osakeannin noin 24 miljardin dollarin arvosta. Toteutessaan se on historian suurin Yhdysvalloissa järjestetty osakeanti.

Verkkokauppaa

Maailman suurin verkkokauppayritys Alibaba, välittää enemmän tavaraa kuin eBay (EBAY) ja Amazon (AMZN) yhteensä. Bisnessmalli on tosin erillainen mikä osaltaan selittää yhtiön mielettömän kannattavuuden: siinä missä esimerkiksi Amazon omistaa varastonsa, Alibaba saattaa lähinnä vain ostajan ja myyjän yhteen.

Kassavirtaa syntyy mainostuloista (ostajan hakua kohdistetaan Googlen tavoin eniten maksavalle taholle), välityspalkkioista ja muista oheispalveluista. Alibaban nettomarginaali huiteleekin lähes 50 prosentissa ja sijoitetun pääoman tuotto on 20 prosenttia.

Vaikka Alibaban tulevan kasvutahdin arvoidaan olevan noin 30 prosentin luokkaa, kysymys kuuluu, pystyykö se ylläpitämään kannattavuutensa myös tulevaisuudessa?

Vaikeaselkoista kannattavuutta

Vaikka Alibaban investoinnit viime vuonna olivat vain 8 prosenttia sen saamista tuloista, yhtiö joutuu tekemään merkittävän ponnistuksen laajentuaakseen Eurooppaan ja Yhdsyvaltoihin. Täällä se myös kohtaa kovan kilpailun.

Lisäksi yrityksen liiketoiminta, joka koostuu B2B portaalista, eBayn tapaisesta markkinapaikasta ja viihteestä on rakenteellisesti niin monimutkainen, että Yhdysvaltain Finanssivalvonta SEC on pyytänyt selvennystä siihen.

Yksityisesti siinä sivussa

Monimutkainen konsernirakenne ei sinänsä vielä merkitse mitään, mutta Alibaban perustajalla Jack Malla on ollut ikävä tapan pyörittää yksityistä liiketoimintaa listatun yrityksen sivussa.

Seitsemän vuotta sitten Alibaba listattiin ensimmäisen kerran Hong Kongin pörssiin. Se oli silloin Googlen (GOOG) jälkeen toiseksi suurin listautuminen maailmassa. Vuosi listautumisen jälkeen, osakekurssi oli sulanut 55 prosentin edestä. Laihana lohtuna sijoittajille maksettiin vuonna 2012 Alibaban osakkeista listautumisessa käytetty hinta, kun yhtiö ostettiin pois pörssistä.

Samana periodina Kiinan kaksi muuta nettiyritystä, Baidu Inc (BIDU) ja Tencent (700) tuottivat 100 ja jopa yli 500 prosentin kurssinousut yritysten kannattavuuksien seuraksesta. Jack Man kannattavat liiketoimet AliPay ja Taobao olivat yksityisiä, eivätkä siten kuuluneet Alibaba-konserniin tai sen tulokseen.

Huonoa tuuria?

Alibaban huono menestys Hong Kongin pörssissä voi tietenkin johtua huonosta tuurista, mutta Alibaballa on edelleen monimutkainen osakkuusmalli, joka mahdollistaa johtoryhmän päätösvallan pienellä omistusosuudella. Puolet Jack Man varallisuudesta on Alibabassa, josta hän omistaa 8 prosenttia. Toinen puolikas on Alipayssä, josta hän omistaa 48,5 prosenttia.

Aasian jättiläinen

Kaikesta huolimatta tällä internetkaupankäynnin jättiläisellä on erittäin mielenkiintoinen, halpa ja tehokas bisnesmalli. Tulostakin syntyy. Alibaba tekikin 2,4 miljardin voiton vuoden 2014 ensimmäisellä puoliskolla ja vuoden 2015 voitto arvioidaan yltävän 7 miljardiin dollariin.

Tulevassa listautumisannissa Alibaban arvoksi arvioidaan 168 miljardia dollaria, joka on 24 kertaa vuoden 2015 arvioitu tulos. Kerroin on pienempi kuin Baidulla (25), Tencentillä (29) tai Facebookilla (FB, 35).

Viikon kuluttua?

Osakkeen listautumishinta (60–66$) arvioidaan lyötävän kiinni ensi viikon torstaina 18. syyskuuta ja kaupankäynnin odotetaan alkavan seuraavana päivänä NYSEssä (BABA). Listautumispäivää ei ole kuitenkaan vahvistettu vielä.

Mikäli haluat sijoittaa Alibabaan jo nyt, se onnistuu helpoiten Yahoon (YHOO) kautta, jonka markkina-arvosta lähes 90 prosenttia on Alibabaa.

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Dollar Photo Club. Jutun lähteet: Forbes, MarketWatch, Independent ja Wall Street Journal.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
4 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
12.09.2014 14:04

Mielummin softbankia kuin Yahoota. Yahoo on kärsinyt vuosikausia surkeista johtajista.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
12.09.2014 16:30

Yahoo omistaa 22,4 prosenttia ja Softbank (SFTBF) noin 34,1 prosenttia Alibabasta.

Mikäli Alibaban markkina-arvo annissa on tuo 168 miljardia dollaria, sen osuus Yahoon nykyisestä 41 miljardin dollarin markkina-arvosta on lähes 92 prosenttia.

Softbankin 92,5 miljardin markkina-arvosta “vain” 62 prosenttia on Alibabaa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
16.09.2014 11:04

Näyttäisi Yahoon arvoa jo jonkun verran nostanut tuo uutinen Alibaban listautumisesta. Onko missään tai kenelläkään olemassa arvioita paljonko Yahoo on noussut Alibaba uutisen takia?

Nimetön
Nimetön
15.09.2014 10:17

Muuten hyvä juttu, mutta viikkoja myöhässä.