Uskoisinko… toivoisinko…

Poliittinen tilanne on tällä hetkellä äärimmäisen sekava ja markkinatilanne tuntuu vakavalta. Pitäisikö minun uskoa kaikkeen ikävään tai ei-ikävän vakuutteluun, mistä tällä hetkellä puhutaan?

Aloitan “pankkihuhuista.”

Viime aikoina on markkinoille huhuja ranskalaisten pankkien ja Ranskan valtion tilasta, jotka ensiksi kuultuani tuntuivat hieman uskomattomilta. SG kielsi kaikki huhut. Sitten tuli lyhyeksimyynti kielto, joka mielestäni on aina hälyttävä/varmistava indikaatio, että jotain on oikeasti vialla. Tässä vaiheessa siivosin salkustani välittömästi eurooppalaisten pankkien arvopaperit, joita olin elokuun alun likvidointipäiviltä ostanut.

Kuinka pankki voi yleensäkin kieltää kaikki huhut? Mitä huhuja on ollut liikkeellä? Jos SG kertoo totuuden, miksi pankki ei yksityiskohtaisesti todista eri markkinahuhut vääriksi? Etenkin tämä on minusta hälyttävää, koska valheen tunnusmerkkejä ovat lyhyet, kielteiset ja itseviittausta välttävät yleistävät vastaukset.

Huhuista:

Jos tämä Reutersin uutinen aasialaisten pankkien varovaisuudesta olisi törkeä huhu tai valhe, olisihan pankkien pitänyt ryhtyä huomattavasti yksityiskohtaisempiin toimiin todistaakseen nämä vääriksi.

Analyysiä pankkien todellisista velkavivuista ja luovasta kirjanpidosta voi löytää tätä kautta. Olisiko tässä ennemminkin kyse luovasta kirjanpidosta vai huhusta? Selviteltyäni asiaa muutin siis oman mielipiteeni pessimistisemmäksi.

Myös Yhdysvaltalaisilla pankeilla on mielestäni ongelmia ja pääoman tarve, joista kertoo muun muassa Bank of American irtisanomiset ja toimintojen myynnit. Toki pankkien sisäpiiri on saattanut ostaa osakkeita, mutta jos pankin johtaja ostaa luottamuspulassa olevan pankin osakkeita, esim. 50 % vuosituloistaan, ei se vielä hirveästi auta.

Samaan aikaan pankkien ekonomistit näyttävät pitävän talousennusteet positiivisena (tyyliin 0.5 % kasvu tai 0.25 % kasvu=ihan kivasti vielä menee) ikään kuin negatiivinen BKT:n kasvu ei olisi mahdollinen. Mielestäni tämä ei kuvaa sitä sitä odotusten jakaumaa, jota BKT:n kasvulta voidaan tällä hetkellä odottaa, kun luottamus on heikentynyt, luottospreadit nousseet ja makrodata yhä huonompaa. No… eihän ekonomistien todellinen tehtävä edes olekaan ennustaa taloutta vaan poliittisesti yhteensovittaa taloudellinen tilanne pankin liitetoiminnan kanssa yhteen, mitä vallitseva tilanne tällä hetkellä hyvin kuvaa. Olisihan se ikävää, jos pankin ekonomisti  ennustaisi talouden huomenna romahtavan, kun pankin tiskillä pitäisi myydä lainoja ja rahastoja.

Loputtomaan elvytykseen (tai epäsymmetriseen finanssipolitiikkaan) eksyneet länsimaiset taloudet ovat nyt myös pakotettuja kiristämään finanssipolitiikkaa. Tämä on yhtä kuin negatiivinen stimuluspaketti.

Tämän osalta poliitikot ovatkin aivan pihalla, koska nyt he puhuvat kasvusta ja julkisen talouden vajeiden korjaamisesta (toisensa pois sulkevia asioita) samaan aikaan sellaisten tuottamattomien talouksien osalta, joiden kasvu on perustunut vain jatkuvaan velkaantumiseen. Mielestäni täytyy jonkin sortin sieniä syödä, että tällaiseen voisi uskoa. Ainoa tilanne, jolloin kasvu olisi mahdollista negatiivisen stimuluksen aikana on, jos kuluttajat pystyisivät jatkamaan velkaantumista ja lisäämään omaa kulutusta. Yhdysvalloissa tämä tapahtui toisen maailman sodan velkaantumisen jälkeen. Nyt se on mahdollista joissakin maissa kuten Saksassa, Japanissa ja kehittyvissä talouksissa, jotka mielestäni ovat parempia vaihtoehtoja sijoittajalle kuin tuplavelkaantuneet taloudet. Niissä onkin laskua seuraavan nousun mahdollisuus, mutta en siihen tällä hetkellä usko.

Markkinan hemostuneisuus ei myöskään ole laantunut vaan VIX nousi uudelleen ja sen futuurikäyrä on ollut jo toista viikkoa laskeva implikoiden, että taloudessa/markkinoilla on rakenteellisesti jotain tärkeää meneillään. Itse tekninen tilannekaan ei ole hyvä “death crossin” ilmaannuttua ja nousun volyymin oltua taas suhteellisesti heikkoa. Itse torstaina ja perjantaina siivosin vielä tappiolla olevat roskat salkusta ja käänsin sijoitusstrategian takaisin mahdollisimman defensiiviseksi. Huomasin pitäväni joitakin tappiolla olevia arvopapereita salkussani enemmänkin toivon kuin faktoihin perustuvien syiden vuoksi.

Photo credit: .reid. / Foter / CC BY

/Jarkko Peltomäki

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Jarno22 Elokuu, 2011

Mutta eikö SG ole varsin houkuttelevasti hinnoiteltu?
http://www.reuters.com/finance/stocks/overview?symbol=SOGN.PA

Osinkotuotto: 8,39%
P/E 4,9 (koko sektorilla 19,9)

SG:n kurssilla alkaa saamaan jo korvausta riskistä. Voi hyvin olla, että kurssit vielä puolittuvat, mutta kyllä SG:n kurssi voi kolminkertaistuakin. Siitä ei todellakaan tule mitään jos yritykset alkavat kommentoimaan markkinahuhuja. Se on loputon suo.

Espanjankin monet osakkeet alkavat olemaan kiinnostavasti hinnoiteltu. Jos yrityksellä on päämarkkinat (rahat tulevat) Espanjan ulkopuolella, mutta kustannukset syntyvät paljon Espanjassa niin tuloskehitys saattaa olla hyvää. Palkankorotusvaatimuksia ei varmasti paljon ole, pääasia, että saa pitää työpaikkansa.

Jarkko Peltomäki24 Elokuu, 2011Pankkien analysointi on siinä mielessä erilaista, että siinä on kyse enemmänkin taseen analysoinnista (tai paremminkin sanottuna taseen luottamuksesta).

Kyllä niihin pitää vastata ja juuri esim. BAC vastasi julkisuudessa esitettyihin komentteihin: http://blogs.wsj.com/marketbeat/2011/08/23/bank-of-america-fires-back-at-blodget/

En nyt tällä tarkoita sitä, että jos minä pistän Facebookkiin, että pankki X menee konkurssiin, niin silloin pankki X tekee vastineen minun seinälle;) Mutta kyllä julkisuudessa ja luetussa mediassa esitettyihin kommentteihin pitää pystyä vastaamaan. Jos SG:n vastinetta vertaa nyt BAC:in tekemään, on mielestäni todellakin syytä huoleen.

Etelä-eurooppalaisilla Telecomeilla on vähän sama tilanne on kuin pankeilla esim. kehittyvien maiden suhteen. Mieluummin etsisin ostettavaa niistä.

Jarno24 Elokuu, 2011Pankkien taseiden arvottaminen on normaalissa tilanteessa lähes mahdotonta. Jos vaikka asuntojen hinnat putoaisivat 20% ja työttömyyys nousisi 20% ei kaikkien pankkien asuntolaina-asiakkaat kuitenkaan joutuisi ongelmiin. Tasetta analysoitaessa täytyy käydä laina lainalta lävitse ja se on käytännössä mahdotonta. Voidaan kuitenkin analysoida helposti, että jos taseessa on vain yhdenlaisia saatavia kuten vaikka asuntolainoja ja yhdenlaisia tuloja, kuten vaikka talletuksia, niin tällaisen pankin tase on huonosti hajautettu ja siten sillä on suurempi riski ajautua ongelmiin. Johan Moodyskin kiinnitti tähän huomioita Suomen suurimman asuntoluotottajan kohdalla. Mutta pankkibusiness on luottamusliiketoimintaa ja jos ei ole luottamusta niin liiketoiminta menee. Huhut ovat vaarallisia ja saa nähdä miten käy jos Suomi kaataa apupaketin.
Kiitos hyvistä ja kantaaottavista artikkeleista.

Jarkko Peltomäki25 Elokuu, 2011Kiitos kommenteista! Nyt nähtiin BAC:in kohdalla nähtiin se kuinka kommentit huhuihin olivat yksityiskohtaisia ja niihin reagoitiin. Tänään Buffet sitten nurkkasi sitä. Itse analysoin yritysjohdon ja pankkiirien kommentteja samoilla metodeilla, joilla analysoidaan rikoksesta epäiltyjen lausuntoja. Edelleen kaiken tämän perusteella uskon, että tilanne Euroopassa on pahempi. USAn pankkien riskit tulee myös sitä kautta. Euroopan pankkien tilanteesta olen erittäin huolestunut.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
15.05.2014 23:47

Nothing can be removed uesnls it’s wrong. It will stay on your credit for 7 to 10 years.Do not fall for the people out there that say for a fee we can fix your credit, it’s a scam. All they are going to do is protest it and it will be removed for a couple of months until the facts are in and it will reappear.