Nordnet tutki miten Yhdysvaltain presidentinvaalit koetaan pohjoismaalaisissa kotitalouksissa. Donald Trumpin vaalivoitto olisi monien mielestä myrkkyä omalle taloudelle. Suomalaiset olivat pohjoismaalaisista vähiten ja ruotsalaiset eniten huolestuneita vaalien lopputuloksesta.
Suhteellisesti suuri osa suomalaisista vastaajista uskoi vaalien tuloksen vaikuttavan omaan talouteen. Varsinkin suomalaiset miehet olivat 29,3 prosentin osuudella vakuuttuneita vaalituloksen vaikutuksesta kun vastaava luku suomalaisten naisten keskuudessa oli selvästi alhaisemmat 21,8 prosenttia.
Pohjoismaalaisia eivät tutkimuksen valossa osake tai rahastosijoitukset huolestuta. Hyvin pieni osa vastaajista oli muuttamassa sijoituksiaan vaalien takia. Tämä selittyy sillä, ettei kaikilla ole sijoituksia. Suomalaisten miesten (18,1 %) naisia (9,6 %) suurempi huolestuneisuus heijastanee vastaavalla tavalla sitä, että sijoittaminen on suhteellisesti tavallisempaa miesten keskuudessa.
Kauttaaltaan vastaustulokset osoittavat, että nuoremmat ikäpolvet ovat vanhempia ikäryhmiä enemmän huolissaan vaalien vaikutuksista.
Kaikissa maissa oltiin kuitenkin odotetusti eniten huolestuneita oman taloutensa kehityksestä mikäli Donald Trump voittaa vaalit. Levottomina aikoina epävarmuutta synnyttävän vaalitapahtuman vaikutus korostuu. Ei vähiten Trumpin arvaamattomuuden ja protektionismia uhkuvien puheiden takia.
Sulkeutuneet Yhdysvallat hidastaisi maailman talouden elpymistä. Kasvavien konfliktien riski, työvoiman liikkuvuuden ja kaupankäynnin hankaloittaminen söisi paitsi Yhdysvaltojen, myös muiden maiden taloudellista kehitystä. Tämä pahentaisi varsinkin Brexit äänestyksen jälkeen maailmantalouksesta kavereita etsivien brittien tilannetta.
Sitä mukaan kuin Clintonin vaalivoitto varmistuu, presidentinvaalien synnyttämä riski markkinoilla pienenee. Tämä tukee osinkokautta lähestyviä pohjoismaalaisia osakemarkkinoita. Mikäli vaalitulos kuitenkin yllättäisi Brexit äänestyksen tapaan – päinvastoin kuin Brexitin tapauksessa – osakemarkkinoiden nopea palautuminen ei ole sanottua.
Tutkimuksen toteutti tutkimusyhtiö CINT ajalla 3.–9.10.2016. Kyselyyn vastasi yli 1 000 18–70-vuotiasta jokaisesta pohjoismaasta. Virhemarginaali +/-3 %.
Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292. Kuvan lähde: Adobe Stock.
Kumpikaan ei ole erityisen hyvä vaihtoehto, mutta olisi täysin moraalisesti väärin, jos Hillary valitaan presidentiksi. Samaa mieltä olen siitä, että Hillary joutaisi kyllä linnaan.
Rahalla täytetty nukke.
Vaalit meikäläisittäin ovat olleet oikein median tyylinäyte, miten saadaan poliittisen eliitin asemaa pönkitettyä luomalla vieraasta muutoksesta tolkuttomat uhkakuvat. Tämä siitäkin huolimatta, että poliittisella eliitillä ei ole tarjota kuin läpimätä korruptoitunut kuplassa vuosikymmeniä elänyt 70-vuotias poliitikko, joka tulee isolla todennäköisyydellä jatkamaan Obaman kaikkialla epäonnistuneita linjoja.
Paljon huolestuttavanpaa olisi jos Clinton ja korruptio vieläkin voittaisi.
Onhan tuo hiukan huolestuttava ajatus jos trumppi voittaisi. Luulen kuitenkin ettei sellainen ole enää mahdollista =)