Siirry pääsisältöön

UPS – Kuriiribisneksen kirkkain tähti?

Jokunen kuukausi sitten katsoin televisiosta Huomenta Suomen markkinaraatia, jossa yksi vieraista oli sijoittajaveteraanina tunnettu Erkki Sinkko. Erkki oli kovin harmissaan, ettei kotipörssissämme ole edustettuna yhtäkään kuljetus- tai tavaraliikenneyhtiötä. Nopeasti mietittynä tämä kommenttihan kuulosti järkevältä – onhan kuljetus- sekä logistiikka-alalla havaittavissa näyttöä hyvinkin menestyksekkäästä liiketoiminnasta, sekä myös suhteellisen defensiivisestä toimialasta. Pitihän sitä siis tietenkin ryhtyä niin sanotusti tuumasta toimeen, ja aloittaa kyseisellä toimialalla vaikuttavien yhtiöiden etsiminen. Pienen taustatyön jälkeisenä tuloksena ajattelin esitellä teille hyvin yleisellä ja pintapuolisella tasolla mielestäni maininnan arvoisen yhtiön, joka tunnetaan nimellä UPS.

Kansainvälinen markkinajohtaja

UPS perustettiin aikoinaan vuonna 1907, ja on siitä päivästä asti kasvanut systemaattisesti maailman suurimmaksi toimijaksi alallaan. Huolimatta pitkästä historiastaan, yhtiö listattiin New Yorkin pörssiin vasta vuonna 1999. Tänä päivänä yhtiön liiketoiminta ulottuu 220 eri maahan, työntekijöitä yhtiöllä on noin 435 000. Vuonna 2014 yhtiö keräsi liikevaihtoa hieman yli 58 miljardia dollaria, markkina-arvon ollessa noin 92 miljardia.

Yhtiön harjoittama liiketoiminta voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri segmenttiin, jotka ovat U.S. Domestic Package Reporting Segment, International Package Reporting Segment, sekä Supply Chain & Freight Reporting Segment. U.S Domestic käsittää kaikki kotimaan liiketoimet aina pikatoimituksista lentorahtiin, International puolestaan Euroopan, Aasian, Kanadan sekä kehittyvien markkinoiden toiminnot. Supply Chain & Freight–segmenttiin kuuluvat yhtiön logistiikka– ja jakelutoiminta sekä UPS Capital. Yhtiön liikevaihtoon vaikuttaa selvästi eniten U.S Domestic, jonka osuus liikevaihdosta on peräti 62%. International-segmentin osuus on puolestaan 22%, Supply Chain & Freight–segmentin muodostaessa loput. Viime vuosien aikana etenkin vahvistunut dollari on kuitenkin verottanut yhtiön tulosta jonkin verran, sillä leijonaosa liikevoitosta syntyy Yhdysvaltojen markkinoilla. Tätä toisaalta kompensoi vahva menestys kansainvälisessä toiminnassa, joka on osoittanut erittäin voimakasta kasvua muutamana edellisenä vuonna.

Yhtiön johdossa toimii tällä hetkellä 60-vuotias David P. Abney, joka palveli yhtiössä viimeiseksi Chief Operating Officerina. Ennen tätä nimitystä hän puolestaan johti UPS Internationalia. Hallituksen puheenjohtajan nuijaa heiluttaa yhtiön entinen toimitusjohtaja, Scott Davis. Davis toimi yhtiön toimitusjohtajana vuosina 2008-2014, sitä ennen hänen vastuullaan oli talousjohtajan virka. UPS näyttää siis luottavan johtajavalinnoissaan erityisesti yhtiön sisäisiin osaajiin.

Verkkokaupan sekä internetostosten lisääntyminen tulevaisuudessa luo hyvinkin todennäköisesti kysyntää myöskin jatkossa logistiikka- sekä kuljetuspalveluyhtiöille. Markkinajohtajan asemassa UPS pystynee myöskin vastaamaan mahdolliseen kysyntään, sekä tarjoamaan asiakkailleen yhä monipuolisempia palveluita. Yhdysvaltojen talouden piristymisestä on myös nähty joitakin merkkejä, mikä puolestaan saattaa vauhdittaa UPS:n kasvua tulevaisuudessakin.

Onko kilpailu jo liian kovaa?

Synkkä pilvi laskeutui koko toimialan ylle vuonna 2012, kun osa maailman suurimmista kuriiri- sekä logistiikkapalveluyhtiöistä jäi kiinni kartellista, jossa myös UPS oli osallisena. Kuriirikartelli toimi vuosina 2002-2007, ja oli varsin suunnitelmallista. Yhtiöt käyttivät esimerkiksi “koodiniminään vihanneksia”, sekä kokoustivat “puutarhakerhon” varjolla. UPS on myös saanut hieman negatiivista julkisuutta turhan kovakouraisesta pakettien käsittelystä. Myöskin kilpailu toimialalla on erittäin kovaa, varsinkin yhtiön kotikentällä eli Yhdysvalloissa. Kilpailun hengestä kertoo hyvin se, että esimerkiksi Deutsche Postin omistama DHL joutui poistumaan kyseisiltä markkinoilta, koska he eivät saaneet toimintaansa kannattavaksi UPS:n sekä FedExin dominoidessa markkinoita.

Toimialalla on totuttu näkemään lukuisia yrityskauppoja, joissa UPS on myöskin ollut mukana. UPS osti muun muassa erään kilpailijansa, Coyote Logisticin, vajaalla 1,8 miljardilla dollarilla kuukausi sitten. Samalla UPS arvioi, että kyseinen yrityskauppa alkaa vaikuttamaan positiivisesti yhtiön tulokseen ensi vuodesta lähtien. FedEx ilmoitti puolestaan huhtikuussa ostavansa hollantilaisen TNT Expressin vajalla 4,4 miljardilla eurolla. Tässä kyseisessä fuusiossa varsin mielenkiintoista oli se, että aiemmin myös UPS yritti ostaa kyseisen yhtiön huomattavasti korkeammalla summalla, mutta Euroopan kilpailuviranomaiset lyttäsivät kauppasuunnitelmat suoralta kädeltä. Heidän mukaansa kilpailu olisi muuttunut liian hallitsevaksi UPS:n osalta Euroopan markkinoilla, sekä olisi todennäköisesti myös nostanut hintoja. Mieleen herääkin vääjäämättäkin ajatus, että onko erittäin tiukka viranomaissäätely muodostamassa riskiä toimialalle?

Mainittavan arvoinen asia on myös se, että noin 70% yhtiön työntekijöistä kuuluu Teamsters–ammattiliittoon, joka koostuu pääosin varasto-, logistiikka- sekä kuljetusalan työntekijöistä. Vuonna 1997 ammattiliitto oli vahvasti mukana organisoimassa lakkoa, jonka seurauksena UPS:n liiketoiminta lamaantui täysin kahdeksi viikoksi, ja aiheutti yhtiölle useiden satojen miljoonien dollarien tappiot. Toivottavasti historia ei toista itseään tulevaisuudessa.

Jääkö viivan alle tarpeeksi taaloja osingonmaksuun?

Yhtiön on totuttu tuottamaan kohtuullista liikevoittoa vuodesta toiseen. Viime vuonna yhtiö takoi 58 miljardin dollarin liikevaihdolla 3,03 miljardin edestä liikevoittoa, vapaata kassavirtaa generoitiin hieman yli 3,4 miljardia. Toisaalta yhtiön liikevoittoprosentti ei ole vielä parhaimmailla tasolla, joten parantamisen varaa on myös paljon. UPS tosin odottaa tämän vuoden osakekohtaisen tuloksen parantuvan noin kymmenellä prosentilla edellisvuodesta.

UPS on onnistunut kuitenkin kasvattamaan osinkoaan varsin mallikkaasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Osinkokasvu on erityisesti pitkäjänteiselle omistajalle mahtava ilmiö, sillä yleensä myös kurssikehitys osoittaa ylöspäin samassa suhteessa. Oheisesta taulukosta näemme yhtiön osinkokehityksen viimeisen kymmenen vuoden ajanjaksolta (osakekohtainen osinko dollareina).

1,52 1,62 1,80 1,88 1,88 2,08 2,28 2,48 2,68 2,92
2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015

Yhtiön osakekurssin ollessa tällä hetkellä noin sadan dollarin molemmin puolin, saamme efektiiviseksi osinkotuotoksi hieman alle 3%, joka on sinällään “pohjatuottona” kelvollinen. Yhtiö on myös tunnettu ahkerana omien osakkeiden ostajana, viime vuonna yhtiö osti omia osakkeitaan takaisin noin 2,7 miljardilla dollarilla. Viime tilikaudella osingonjakosuhde oli 65%, mikä on varsin optimaalisella tasolla. Suurin osa tuloksesta siis tilitetään omistajille, mutta kassaan jää myös rahaa kasvua sekä investointeja varten. Yhtiön tämän hetkinen P/E–luku pyörii puolestaan hieman yli kahdenkymmenen tietämillä.

Yhtiön hinta/laatu–suhde ei kuitenkaan mielestäni vastaa tällä hetkellä kaikkein optimaalisinta tasoa. Kokonaisuuden voisi kiteyttää jotakuinkin seuraavasti: kelvollinen yhtiö, korkeahko hinta.

Ovatko “Amazonin lennokit” riski tulevaisuudessa?

Verkkokauppajätti Amazon sekä hakukoneyhtiö Google ilmoittivat pari vuotta sitten alkavansa kehittelemään lennokkeja, joilla nettiostosten sekä muiden pakettien toimittaminen onnistuisi nopeasti sekä helposti. Kyllä, myönnän ainakin henkilökohtaisesti tämän kuulostavan hieman utopistiselta suunnitelmalta, mutta toisaalta kyseiset yhtiöthän osaavat varsin menestyksekkäästi polttaa omistajiensa dollareita kehitellessään jatkuvasti uusia “ideoita ja visioita”. Tämän uskottiin mullistavan pienten pakettien toimitus seuraavan viiden vuoden aikana, mutta Yhdysvaltojen ilmailuviranomaiset löivät kapuloita rattaisiin, ja määrittelivät erittäin tiukat ehdot tämän toiminnan harjoittamiselle. Tämän vuoden alkupuolella yhtiöt kuitenkin saivat luvan koelennättää lennokkejaan. Ovatko nämä pienempikokoisten lähetysten tulevaisuutta, vai onko UPS:n “What can Brown do for you” – mainoslausahdus kestävällä pohjalla tulevaisuudessakin? Itse veikkaan jälkimmäistä.

(Ps. Mikäli edellisessä kappaleessa mainittu lennokkiaihe kiinnostaa, suosittelen myös katsomaan Ylen Aamu-tv:n muutaman kuukauden takaisen klipin aiheesta “Kopterilennokit ja niiden sääntely”)

______________________

Blogin tarkoituksena ei ole antaa sijoitussuosituksia, eikä ottaa kantaa yksittäisiin yhtiövalintoihin tai sijoituskohteisiin. Tekstin tarkoituksena ei myöskään ole laatia kyseisestä yhtiöistä sijoitussuositusta tai ottaa kantaa tavoitehintaan. Kirjoittaja ei omista yhdenkään tekstissä mainitun yhtiön osakkeita. Kuvan lähde: huffingtonpost.com


/Anssi Valtonen

 

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
11.08.2015 23:46

Ei pysty. Ei vaan pysty. UPS:n kanssa paljon asioineena päinvastoin olen usein ihmetellyt miten firma voi edelleen olla pystyssä. Milloin ovat kolme päivää yrittäneet toimittaa tuotetta ovipuhelimella varustettuun rakennukseen kertaakaan käyttämättä sitä ovipuhelinta, milloin ovat jättäneet tuotteet työmaalle, siis väärälle työmaalle ilmoittamatta tai varmistamatta yhtään mitään. Voi olla, että numerofundat ovat kunnossa, mutta asiakaspäässä liian usein olleena ei vaan pysty harkitsemaankaan tätä sijoituskohteeksi…