Uponorin tilanne vakaa

Uponorin asiakaskunta on lähinnä Euroopassa, vaikka USA onkin yhtiön kolmanneksi suurin markkina-alue. Saksan, Suomen ja Yhdysvaltojen osuus Uponorin liikevaihdosta on puolet ja kymmenen suurimman maan osuus on 80 prosenttia. Käyttövesijärjestelmien osuus liikevaihdosta on 46 prosenttia, sisäilmastojärjestelmien osuus 36 prosenttia ja lopusta vastaa yhdyskuntatekniikka Pohjois-Euroopassa.

Yhtiön liikevaihto seuraa rakennustoimintaa. Erityisesti pientalojen rakennusaktiviteetti on yhtiölle tärkeä, koska pientalojen rakentajat kuuluvat Uponorin keskeisimpiin asiakkaisiin. Kysyntä Uponorin ratkaisuille ei ole ollut yhtä hyvä kuin odotimme vielä muutama vuosi sitten.

 Esimerkiksi asuntorakentaminen Yhdysvalloissa on historiallisen alhaisella tasolla. Lisäksi talot joita nyt rakennetaan ovat pienempiä ja vaatimattomampia kuin aiemmin, mikä on näkynyt edelleen pienentyneenä kysyntänä Uponorin tuotteille. On olemassa myös markkinoita, kuten Irlanti, Espanja ja Portugal, missä rakennustoiminta luultavasti jatkaa laskuaan tänäkin vuonna.

Mielenkiintoisimmat kasvumahdollisuudet Uponorin näkökulmasta syntyvät kiristyvistä energiatehokkuusvaatimuksista rakennusten jäähdyttämisessä ja lämmittämisessä. Yhtiö on viime vuosina laajentanut toimintaansa kattamaan myös ratkaisuja kerrostaloille. Tämä voi myös avata mielenkiintoisia mahdollisuuksia, koska 60- ja 70-luvuilla rakennetuissa kerrostaloissa tehdään parhaillaan putkiremontteja. Jos yhtiö onnistuu hyötymään kiristyvistä energiatehokkuusvaatimuksista ja tunkeutumaan kerrostalomarkkinoille jätevesiratkaisuillaan, on sillä hyvät mahdollisuudet kasvaa markkinoita nopeammin.

Uponorin kurssikehitys on ollut erittäin epätyydyttävä ja osakkeen hinta laahaa selvästi perässä verrattuna useimpiin muihin osakekursseihin. Emme halua kuitenkaan myydä osaketta, koska osinkotuotto on mielestämme erinomainen ja uskomme osingon olevan ensi keväänä viime kevään 0,55 euroa korkeampi. Osinkotuotto on siten yli viisi prosenttia, mikä on mielestämme liian paljon. Jotta tilanne normalisoituisi täytyy kurssin joko nousta tai osingon laskea. Vaikka tulevaisuuden suhteen on suuria epävarmuustekijöitä, uskomme, että on suurempi todennäköisyys, että kurssi nousee kuin, että osinko laskee.

Uponor julkaisee puolivuotiskatsauksensa 10.8.2011. Uskomme, että tilanne on jatkunut vakaana toisellakin neljänneksellä, vaikka yksittäiset markkina-alueet ovatkin saattaneet kehittyä hyvinkin eri tavalla ja muutokset ovat saattaneet olla melko suuriakin.

Omistamme Uponorin osakkeita.

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit