UPM-Kymmene vastatuulessa

Kolmen viimeisen kuukauden aikana erityisesti eläkevakuutusyhtiöt ovat myyneet massiivisesti UPM-Kymmenen osakkeita. Osakkeen kurssikehitys on jo pitkään ollut varsin heikko, eikä tällainen myyntipaine ainakaan paranna tilannetta. Siitä huolimatta yhtiön tilanne ei näytä toivottomalta. UPM-Kymmene on mielenkiintoisin pörssimme kolmesta suuresta metsäyhtiöstä. Metsäteollisuus on toki kriisiala digitalisoituvassa maailmassa, mutta UPM-Kymmene on myös merkittävä energian tuottaja ja lisäksi sillä on kehitteillä uutta liiketoimintaa. Yhtiö asettaa suuret toiveet biopolttoaineisiin ja liputtaa mielellään Biofore-tunnussanansa puolesta.

Eläkevakuutusyhtiöiden kärsivällisyys UPM-Kymmenen suhteen näyttää kuitenkin lopahtaneen. Vielä marraskuun lopussa Ilmarisella oli 13,5 miljoonaa yhtiön osaketta. Joulu-, tammi- ja helmikuun aikana myytiin 5,3 miljoonaa osaketta, joten määrä hupeni lähes 40 prosenttia. Etera myi helmikuun aikana lähes puolet UPM:n osakkeistaan. Muun muassa Varma, Valtion eläkerahasto ja Norjan öljyrahasto Folketrygdfondet ovat myös myyneet huomattavia määriä UPM-osakkeita viime kuukausina.

UPM-Kymmenen tavoitteena on, että vuosikymmenen lopulla yli puolet liikevaihdosta tulee kasvavista liiketoiminnoista, jotka yhtiössä ovat sellu, tarrat, Aasian paperiliiketoiminta ja biopolttoaineet. Paperiteollisuuden näkymät ovat vaisut, sillä Euroopassa on ylikapasiteettiä painopaperista. Näin ollen yhtiö teki vuoden 2012 tilinpäätökseensä 1.771 miljoonan euron alaskirjauksen paperiteollisuutensa tasearvoihin. Tästä vajaa puolet oli liikearvoa. Valtavan alaskirjauksen vuoksi näytettiin kurjaa tulosta vuodelta 2012. Liiketappio oli 1.350 ja tilikauden tappio 1.254 miljoonaa euroa.

Vuoden 2013 ensimmäisen vuosineljänneksen välitilinpäätökseen UPM-Kymmene tekee suurin piirtein yhtä suuren arvonkorotuksen energialiiketoiminnan tasearvoihin. Uusien IFRS-standardien vuoksi muun muassa Pohjolan Voiman, Kemijoen ja Länsi-Suomen Voiman osakkeet arvostetaan käypään arvoon. Tämän odotetaan kasvattavan yhtiön kirjanpidollisen oman pääoman 1.870 miljoonalla eurolla, minkä jälkeen tasesubstanssilla mitattuna paperiteollisuuden osuus yhtiöstä on 30 prosenttia ja energialiiketoiminnan osuus 25 prosenttia.

On hieman outoa, että paperiteollisuuden alaskirjaus ja energiatoiminnan arvonkorotus ei tehty yhtaikaa, jolloin nettovaikutus olisi ollut vähäinen. Kirjausten eriaikaisuus johti siihen, että oma pääoma osaketta kohti sukelsi joulukuussa 2012 keinotekoisesti niinkin alas kuin 11,23 euroon oltuaan vuotta aiemmin 14,22 euroa. Maaliskuussa 2013 luku palautunee aiemmalle tasolle, sillä energiasektorin ylöskirjaus kasvattanee lukua noin 3,5 eurolla. Mikäli arvonkorotus viedään tuloslaskelman kautta, raportoitu tulos tulee olemaan peilikuva joulukuun tuloksesta eli erittäin voitollinen.

Tasesubstanssia kuvaavan luvun tulee olla mahdollisimman realistinen, koska se on keskeinen osatekijä tärkeässä tunnusluvussa P/B (“Price to Book”). Pörssin kaikissa kolmessa metsäteollisuusyrityksessä pörssikurssi on tasesubstanssin alapuolella eli P/B on selvästi alle yhden. Niin alhainen arvostus on harvinainen yhtiöissä, joilla UPM-Kymmenen tapaan on sekä vahva kassavirta että osingonmaksukykyä. UPM:n noin 9 euron pörssikurssi on historiallisesti poikkeuksellisen matala. Ellemme ota huomioon finanssikriisin syvää aallonpohjaa eikä inflaatiota, pitää mennä 1990-luvun puoliväliin löytääkseen yhtä alhaisia noteerauksia.

Omistamme osakkeita UPM-Kymmenessä.

Kim Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit