Unohdettu pankkiosake

Loistavan menneisyyden omaavaa osaketta on helppo suositella. Nokian Renkailla on ollut paras kokonaistuotto Helsingin pörssissä viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tästä huolimatta osake näyttää olevan kohtuullisesti hinnoiteltu tunnusluvuilla mitattuna. Osakkeen kurssivaihtelut ovat kuitenkin suuria, mikä lisää riskiä, että ostaa väärään aikaan ja täten tuhoaa tuoton pitkiksi ajoiksi eteenpäin. Tämän lisäksi tuntuu palkitsevammalta löytää unohdettu ja aliarvostettu osake, jonka hinnoittelu korjaantuu ajan myötä.

Pörssissä on niin unohdettuja kuin aliarvostettuja osakkeita. Osa yhtiöistä on unohdettuja, koska niissä ei tapahdu mitään, kun taas osa on aliarvostettuja, koska yhtiöt polttavat omistajien rahoja. Yksi meidän pääkriteereistä on, että yhtiöllä täytyy olla varaa osingonmaksuun ja siksi osinkotuotto onkin meille tärkeä lähtökohta. Tämän lisäksi olemme vertailleet osakkeiden hinnoittelua niin P/E- kuin P/B-luvuilla. Näillä kriteereillä löysimme mielenkiintoisen ja ehkä hieman yllättävänkin vaihtoehdon, Aktian, joka ennen vanhaan tunnettiin nimellä Helsingin Säästöpankki.

Aktian A-sarjan osakkeen arvostus näyttäisi olevan yhtiön kahta suurempaa kilpailijaa Nordeaa ja Pohjola Pankkia alhaisempi. Aktian P/E-luku kuluvan vuoden tulosennusteella on 7,3 kun taas Nordean ja Pohjolan vastaavat luvut ovat 9,4 ja 14,1. Järjestys on sama myös P/B-luvulla mitattuna; Aktia 0,7, Nordea 1,0 ja Pohjola 1,3. Odotamme Aktian nostavan osinkoaan keväällä, jolloin osinkotuotto nousee noin seitsemään prosenttiin. Nordean ja Pohjolan osakkeenomistajat saavat tyytyä noin neljän prosentin osinkotuottoon.

Mielestämme Aktian toiminnassa ei ole mitään mikä perustelisi alemman arvostuksen. Syy saattaakin löytyä yhtiön staattisesta omistajarakenteesta. Kaksi kolmasosaa omistuksesta on säätiöillä ja loput suurelta osin passiivisilla yksityishenkilöillä, jotka saivat osakkeita muun muassa fuusiossa Veritas Vahinkovakuutuksen kanssa. Omistusrakenne eroaa täydellisesti Nordean vastaavasta rakenteesta, mikä tekee Nordeasta erittäin mielenkiintoisen. Valitettavasti on epätodennäköistä, että Aktian omistajarakenteessa tulee tapahtumaan jotain joka kasvattaisi kiinnostusta yhtiötä kohtaan. Aktian osake tulee jatkossakin olemaan epälikvidi, mikä karkottaa monia suursijoittajia.

Toinen syy on myös osakkeen seuranta. Yksikään pankkiiriliikkeistä, joiden analyysejä luemme, ei analysoi Aktiaa. Kun kukaan ei analysoi osaketta, yhtiö unohtuu helposti. Ainoastaan äärettömän hyvä tulos tai suuri osingon korotus saattaisi saada hetkeksi elämää osakkeeseen, jonka jälkeen se todennäköisesti vaipuisi jälleen unholaan. Mielestämme Aktian osake on houkutteleva, mutta pikavoittojen keräämisen voi unohtaa. Saattaa kestää vuosia ennen kuin osakkeen aliarvostus katoaa.

Omistamme Aktian, Nokian Renkaiden ja Pohjolan osakkeita.

Tom Lindström

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

K.I.P12 Joulukuu, 2012

Jos osinkotuotto on 6-7% ja pysyy sellaisena, niin onko oikeastaan väiliä sillä, että osake on alihinnoiteltu ?
Mitä pitkäaikainen osakkeenomistaja, jolla ei ole tarkoitusta myydä, hyötyy korkeammasta osakkeen noteerauksesta ?

P12 Joulukuu, 2012“Mielestämme Aktian toiminnassa ei ole mitään mikä perustelisi alemman arvostuksen.”

Nähdäkseni suurin syy Aktian alempaan arvostukseen esimerkiksi Nordeaan nähden on heikommat kasvuodotukset tulevaisuudessa. Varmaan nuo muutkin mainitsemanne seikat vaikuttavat, mutta kasvava tuloksentekokyky lienee se tärkein määräävä tekijä.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit