Siirry pääsisältöön

Unohda unelmat – elä suunnitelman mukaan

Suomalaisten rahatilanne ja maksumoraali ovat laskeneet. Keski-ikäisillä, 35-49-vuotiailla on ikäryhmistä heikoin taloustilanne. Tämä selviää perintäpalveluyritys Intrum Justitian tuoreesta tutkimuksesta (http://www.intrum.com/fi/Media-ja-julkaisut/Tiedotteet/Publication-Container/Taloustilanne-heikoin-keski-ikaisilla-/).

Lähes puolet tutkimukseen vastanneista ei ollut pystynyt maksamaan laskujaan ajallaan rahanpuutteen takia viimeisen puolen vuoden aikana. 73 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että laskut on maksettava ajoissa, kun sitä mieltä vielä viime vuonna oli 80 prosenttia. Melkein puolet keski-ikäisistä ilmotti, ettei heille jää yhtään rahaa jäljelle laskunmaksujen jälkeen. Yli puolet tuosta ikäryhmästä ei ollut viimeisen puolen vuoden kuluessa pystynyt maksamaan kaikkia laskujaan rahanpuutteen vuoksi.

Ikävää luettavaa mutta vielä ikävämpää elettävää. Mitä tuossa tilanteessa, kun ”rahat eivät riitä”, pitäisi tehdä? Ainoa tehtävissä oleva asia on tasapainottaa taloutensa. Se tarkoittaa sitä, että tuloja ja menoja on yhtä paljon – mielummin vielä niin, että tuloja on enemmän kuin menoja.

Tässä muutama vinkki talouden tasapainottamiseksi.

  1. Käy läpi kuukausittaiset menosi. Kirjaa ylös kaikki rahareiät. Mitkä ovat sellaisia, että niistä ei voi säästää (esimerkiksi vuokra, päiväkotimaksut), mitkä taas sellaisia, että niitä voi pienentää (ruoka, sähkö, vaatteet). Saatat huomata, että tarvittaessa kaikesta voi pihistää – jopa asumisesta. Mieti kuinka suureen elintason laskuun ja taloudellisiin uhrauksiin olet valmis, että talous tasapainottuu. Tee itsellesi ihannebudjetti, millä tulet toimeen vaikkapa tietyn ajan.
  2. Käy läpi nettotulosi. Maksatko veroja liikaa vai liian vähän? Pyri tarkkuuteen, liikaa maksamisessa ei ole mitään mieltä, koska palautukset tulevat vasta seuraavan vuoden joulukuussa. Myöskään mätkyjen hankkiminen ei kannata, varsinkaan jos talous ei ole vankalla pohjalla. Onko sinulla mitään mahdollisuutta nostaa tulotasoasi: tehdä enemmän töitä tai hankkia lisäansioita? Muista, että nettotulosi ovat juuri ne tulot, jotka ovat varmoja. Älä laske tulojasi minkään arvion (eli toiveiden) varaan.
  3. Käy läpi velkasi. Jos lyhennät esimerkiksi asuntolainaa, onko lyhennyksistä mahdollista ottaa aikalisää? Jos lainan kokonaiskorko on pieni, (lähinnä inflaatiota matalampi), voi olla, että lainaa ei kannata maksaakaan ihan niin nopeasti takaisin. Muista kuitenkin että tämä on yksilöllistä! Jos lainan määrä on suuri, matalien korkojen aika on loistava tilaisuus lyhentää pääomaa itselleen. Jos sinulla on luottokortti-, pikavippi- ja muuta velkaa, maksa ne pois. Velaksi eläminen ei ole tasapainoista taloudenpitoa. Jos velkoja on useita, mieti, voiko niitä yhdistää yhdeksi velaksi ja mikä olisi sellainen maksuaikataulu, että se ei horjuttaisi talouttasi. Kysy apua ainakin omasta pankistasi. Pyri maksamaan suurikorkoisin velkasi ensimmäisenä pois.
  4. Ota säästäminen osaksi budjettiasi ja taloudenpitoasi. Siirrä joka kuukausi edes pieni summa säästötilille tai vielä mieluummin säästörahastoon. Vaikka 20 euroa. Useimmat unelmoivat lottovoitosta, mutta eivät osaa laskea, mitä sijoittaminen voi tuottaa. Jos säästät joka kuukausi 20 euroa rahastoon 20 vuoden ajan, maltillisella 4 prosentin tuottokehityksellä ja 0,5 prosentin hallinnointipalkkiolla koossa on 7760 euroa. Jos säästämistä jatkaa 40 vuotta (tämä on ihan järkeenkäypää, jos olet vaikka vasta 20-vuotias) vastaavalla tuotto-odotuksella koossa on 26 426 euroa.

Jos tuotto sattuu olemaan keskimääräistä osakesijoittamistasoa, eli 9 prosenttia, 20 euroa on kasvanut 20 vuodessa 12 241 euroon ja 40 vuodessa 74 713 euroon. Laske esimerkiksi rahastoyhtiö Seligsonin sivuilla (seligson.fi/suomi/sijoitustieto/tyokalut/laskurit/tuottolaskuri.html) erilaisia tuottoskenaarioita ja anna laskurin auttaa sopivan sijoitusrahaston valinnassa.

Vaikka suomalaisten rahatilanne on heikkenemään päin, harvassa ovat ne, jotka eivät pysty säästämään 20 euroa kuukaudessa. Harvassa ovat kuitenkin ne, jotka jaksavat säästää sinnikkäästi, päämäärätietoisesti ja tylsästi.

Ihmiset tuppaavat yliarvioimaan sen, mitä voivat saavuttaa vuodessa, mutta aliarvioimaan sen, mitä tapahtuu kymmenessä vuodessa. Eli jos sijoitus ei vuodessa tuotakaan sen mitä sille suunnitteli, petytään ja lopetetaan koko touhu. Sellaisen ihmisen kohdalla sijoittaminen ei koskaan muutu pitkäaikaiseksi säästämiseksi.

 

/Ninni Myllyoja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
19.02.2015 22:05

Minulla on vaikeuksia ymme4rte4e4 jitkaoin te4sse4 blogissa esitetyiste4 ve4itteiste4. Erityisesti seuraavia kysymyksie4 pite4isi tarkentaa:(1) Irtisanoivatko pankit yhte4ke4e4n sellaista yrityslainaa, joka olisi hoidettu oikein ja sopimuksen mukaan? Sopimuksen mukaan tarkoittaa myf6s site4, ette4 valuuttaluottoja ei olisi saanut maksaa devalvaatiota edelte4ve4lle4 markka-arvolla vaan devalvaation je4lkeiselle4 suuremman markkame4e4re4n ke4sitte4ve4lle4 arvolla.(1a) Miksi niin monet yritte4je4t ottivat tolkuttoman suuria valuuttalainoja, joita ei edes inflaatio olisi syf6nyt, kuten markkalainoja ja viele4pe4 todella korkealla korolla?(2) Miten velattomia yhtif6ite4 tai sellaisia, joilla likvidi varallisuus olisi ollut suurempi kuin velat, olisi voitu ajaa konkurssiin?(3) Mite4 erikoista on vekselin muuttamisessa muunlaiseksi velkakirjaksi?