Ulkomaisten yhtiöiden seurantalistani: tupakkayhtiöt

Lupasin aikaisemmin blogissani käsitellä seurantalistaani ulkomaisten yhtiöiden osalta. Aloittaessani kirjoittamaan tupakkayhtiöistä niin huomasin, että minulla on niistä melko paljon sanottavaa ja päätin pyhittää sille kokonaan oman kirjoituksen. Tässä kirjoituksessa käsiteltävät yhtiöt ovat Reynolds, Lorillard, Altria ja Philip Morris.

Kuten olen joskus aikaisemmin sanonut, pidän tupakkaa yhtenä parhaista tuotteista liiketoimintanäkökulmasta. Se on hyvin addiktoiva, todella halpa valmistaa ja riippuvuus raaka-aineiden hinnanvaihtelusta pieni. Tämän lisäksi kuluttajat ovat hyvin brändiuskollisia, kulutus on jatkuvaa ja hintoja on helppo nostaa, sillä kuluttajat eivät ole valmiita vaihtamaan merkkiä. Myös toimialan alalle tulokynnys on hyvin korkea, sillä brändiuskollisuus on valtava, uusien brändien tuonti markkinoille on lähes mahdotonta, etenkin kun valtio kasvattaa jatkuvasti sääntelyä ja kieltää esimerkiksi mainontaa, joka taas estää uusien asiakkaiden houkuttelua / uuden brändin tietoisuuden levittämistä. Näin ollen on helppo todeta, että tupakka on yksi parhaista tuotteista ja jo olemassa olevien brändien hinnoitteluvoima ja vallihauta liiketoiminnan ympärillä, hakee vertaistaan. Myös puhtaasti numeroiden puolelta yhtiöiden liiketoimintamallit on helppo nähdä erinomaisina. Rahavirta on hyvin vuolas (tulos on vahva), liiketoiminta on syklitöntä, CAPEX on hyvin matala (ei käytännössä mitään investointitarvetta) ja jakelijoiden hinnoitteluvoima rajallinen (WalMartin, Tescon ja muiden jättiläisten on pakko tarjota tiettyjen brändien tupakkatuotteita, eivätkä private labelit voi murtaa tätä muuria).

Suurimpana ongelmana näillä yhtiöillä on valtiot ja laskeva kysyntä. Valtio kuristaa yhtiöitä jatkuvasti lisäveroilla (erittäin helposti poliittisesti myytävä aihe, sillä tupakka nähdään yleisesti pahana ja siitä rankaiseminen koetaan oikeutetuksi) ja pyrkii suitsemaan kysyntää erilaisilla kielloilla (esim. Suomessa tupakat piiloon kaupoissa, sisätiloissa tupakoinnin kieltäminen, Australissa tupakoiden rasiat tehdään brändittömiksi yms.). Tietyt maat ovat myös väläytelleet tupakoinnin täyskieltoa pidemmällä aikavälillä. Lisäksi tupakoinnin trendi on laskeva ihmisten ollessa entistä terveystietoisia ja tupakoinnin poistuessa muodista. Kehittyvillä markkinoilla kysyntä toki kasvaa keskiluokan kasvun myötä, mutta on hyvä muistaa, että kotimarkkinoiden brändeillä on jo valmiiksi melko vahvat asemat ja kuluttajat ovat myös kehittyvillä markkinoilla entistä tietoisempia tupakan haitoista ja myös näissä maissa hallituksilla on selkeä tarve vähentää tupakan kysyntää terveyssyistä. Yhtiöt kantavat myös jatkuvasti riskiä mahdollisista oikeudenkäynneistä ja tupakan haitoista. Kaikki seuraamani yhtiöt ovat historiallisesti joutuneet taistelemaan oikeudessa aiheuttamistaan haitoista ja jokainen on joutunut myös maksamaan jotain korvauksia. Tämä riski on pienentynyt vuosien aikana, sillä yhtiöt ovat entistä paremmin varoittaneet tupakoinnin riskeistä (lakisääteiset varoitukset yms.) ja ovat parhaansa mukaan varautuneet uusiin oikeustapauksiin. Joka tapauksessa nämä tapaukset ovat arvaamattomia ja saattavat aiheuttaa yhtiöille pahimmassa tapauksissa merkittäviä kuluja.

Näistä ongelmista huolimatta yhtiöt tekevät erittäin kovia tuloksia ja voivat osittain kompensoida kysynnän laskua hinnan korotuksilla. Hinnan korotuksissa on kuitenkin se negatiivinen puoli, että ne yhdessä jatkuvien veronkorotusten kanssa vähentävät lopulta kysyntää. Esimerkiksi New Yorkissa tupakka-askin hinta on noussut jo yli 10usd tasolle ja tämä alkaa jo hiljalleen nakertaa tupakoivien ihmisten talouksia ja saa käyttäjät varmasti pohtimaan muita vaihtoehtoja. Yhtiöt yrittävät myös tuoda jatkuvasti uusia tuotteita markkinoille, mutta nämä tuotteet eivät kykene korvaamaan normaalin tupakan jättämää aukkoa.

Kaikkien seuraamieni yhtiöiden liiketoimintalogiikka on hyvin samankaltainen ja näin ollen niiden arvostustasot menevät myös pitkälti tandemissa. Koska yhtiöllä ei ole mahdollisuuksia juurikaan investoida (liiketoiminta sitoo vähän pääomaa ja kasvuinvestointeja ei tarvitse tehdä), jakavat ne käytännössä kaiken vapaan rahavirtansa osinkoina tai omien osakkeiden ostoina (joka taas kiihdyttää EPS kasvua). Suosittelen sijoittajia kiinnittämään huomiota liikevoiton kehitykseen EPS:n sijaan, sillä erilaiset kertaluontoiset kulut heiluttavat tätä tulosta ja omien osakkeiden ostot luovat illuusion kasvavasta tuloksesta. Valitettavasti kaikkien osalta arvostus on tällä hetkellä melko korkea ja tuotot jäävät ainakin minulle riittämättömiksi.

P/E                      Osinkotuotto                               Normalisoitu vapaa rahavirta%

Reynolds:         16x                      5.5%                                                6%

Lorrilard:           15x                      5%                                                    6.8%

PM:                     18x                      3.8%                                                5.5%

Altria:                 17x                      5.3%                                                6%

Kun katsotaan yhtiöiden P/E kertoimia ja osinkotuottoja, niin nähdään, että kertoimien nousuihin ei nykykursseissa ole enää varaa. Osinkotuotot liikkuvat tällä hetkellä tasolla 4-6 % ja tämä taso ei ole mielestäni riittävä, sillä osinkojen kasvuvauhti on hyvin hidasta (viimevuosien aikana osinkojen kasvuvauhti on ollut nopeaa johtuen yhtiöiden siirtymisestä entistä enemmän osinkoihin omien osakkeiden ostamisesta). Yhtiöistä PM on ainut jolla on todella mahdollisuus kasvattaa tulostaan merkittävästi pitkällä aikavälillä, johtuen sen merkittävästi altistumisesta kehittyville markkinoille. PM:n arvostus on kuitenkin hyvin korkea ja näkemykseni mukaan osake on niin sanotusti täyteen hinnoiteltu.

En omista edellä mainittuja yhtiöitä

 

Photo credit: alexbrn / Foter / CC BY

 

/One Up on OMXH

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Make29 Marraskuu, 2012

Samasta aiheesta, mitä olet mieltä British American Tobaccosta? (BATS).

One Up on OMXH29 Marraskuu, 2012Make,Tunnen BATS:n melko pintapuolisesti, eikä se ole minulla varsinaisesti seurannassa. Yhtiö on laadukas ja hinnoittelu noudattaa pitkälti samaa kaavaa kuin muilla tupakkajäteillä, näin ollen en kuitenkaan ole nykyhinnalla kiinnostunut yhtiöstä tällä hetkellä johtuen sen melko korkeasta hinnoittelusta. Track-record on toki hyvin vakuuttava ja brändiportfolio vahva, mutta tuloskasvu tulee seuraavan 10v aikana olemaan melko vaatimaton (~5-8% oma veikkaukseni) suhteessa osakkeen arvostukseen.
Kinski29 Marraskuu, 2012Tupakkayhtiöistä koostuvaa portfoliotahan voisi suojata vaikkapa sädehoitoyhtiöillä kuten vaikkapa Elekta AB tai Varian Medical Systems Inc.http://news.yahoo.com/increasing-incidence-cancer-drive-global-radiation-therapy-equipment-110225154.html
laakari29 Marraskuu, 2012Peukku Kinskille! :)Vaikken sijoitakaan eettisin periaattein, niin olen syystä tai toisesta sivuuttanut tupakkafirmat (analogiaa uhkapeleihin ja aikuisviihteeseen). Tuo oli silti aiheellista, että otit esiin poliittisen riskin ja todennäköisen megatrendin tupakoinnin vähentymisestä.

One Up on OMXH30 Marraskuu, 2012laakari,Eettiset periaatteet ovat ymmärrettäviä sijoitustoiminnassa. Itse en koe tupakkayhtiöitä eettisesti vääriksi, koska niiden kulutus on kuluttajasta itsestään kiinni (ei kenenkään ole pakko polttaa). Sama koskee myös aikuisviihdettä, uhkapelejä yms. Sitä vastoin pidän eettisesti vääränä esim. Saga Fursin liiketoimintaa.J10 Joulukuu, 2012Mitenkäs näet yleisellä tasolla rapakon takana tapahtuvat mahdolliset verojen korotukset osinkojen suhteen, onko tällä minkälaisia seurauksia hyvää ja tasaista osinkoa maksavien yhtiöiden (kuten tupakkayhtiöt) käytäntöihin osinkojenmaksun suhteen?

Tarkkailija22 Joulukuu, 2012

Kiitos mielenkiintoisesta artikkelista! Näissä blogeissa voisi useamminkin käsitellä ulkomaalaisia sijoituskohteita joten jos (ja kun) seuraat muidenkin alojen ulkomaisia firmoja niin olisi erittäin mielenkiintoista lukea analyysejäsi niistä!

Tarkkailija22 Joulukuu, 2012Kiitos mielenkiintoisesta jutusta! Näissä blogeissa käsitellään mielestäni liian harvoin ulkomaalaisia yrityksiä joten erittäin tervetullut artikkeli tänne. Jos (ja kun) sinulla on seurannassa muidenkin alojen ulkomaalaisia firmoja niin kirjoittelepa niistä, mielenkiinnolla lukisin niistä!

One Up on OMXH22 Joulukuu, 2012Tarkkailija,Kiitos kiitos. Helppo ymmärtää miksi nämä analyysit ovat mieluisaa luettavaa, valitettavasti ne myös ottavat eniten aikaa kirjoittaa. Pyrin seuraavaksi kirjoittamaan öljynporaajista ja laajemmin seuraamistani ulkomaisista yhtiöistä.

One Up on OMXH22 Joulukuu, 2012J,Moni yhtiö on maksanut lisäosinkoja johtuen juuri veronkorotus peloista. En usko, että veronkorotuksella on vaikutusta yhtiöiden voitonjakopolitiikkaan. Toki omien osakkeiden ostaminen muuttuu jatkuvasti houkuttelevammaksi mitä korkeammaksi verot nousevat (jos oletetaan, että ostot toteutetaan suunnilleen FV hinnalla).

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit