Ulkomaisten osakkeiden seurantalistani

Olen jo pariin otteeseen alkanut kirjoittaa ulkomaisten osakkeiden seurantalistaani. Molemmilla kerroilla olen päätynyt käsittelemään yhtä sektoria (öljynporaajat & tupakkayhtiöt), koska molemmat ovat sisältäneet useita kiinnostavia yhtiöitä. Tähän kirjoitukseen sain kuitenkin vihdoin valmiiksi laajemman seurantalistani. Olen tässä listalla pyrkinyt tuomaan esiin yrityksiä jotka eivät välttämättä ole kaikille lukijoille tuttuja ja näin ollen olen jättänyt mainitsematta esimerkiksi Coca-Colan, IBM:n, Walmartin, Medtronicin, McDonaldsin ja Johnson&Johnsonin. Kaikkia alla olevia yhtiöitä yhdistää erittäin korkea laatu ja näin ollen ainoa syy ostamatta jättämiseen on hinta.

Ennen kuin siirtymistä yhtiöiden pariin haluan jälleen kerran muistuttaa kotimaisille sijoittajille Helsingin Pörssin ongelmista. Helsingin Pörssin toimialakattaus on erittäin suppea, korkealaatuisia yhtiöitä on vain kourallinen ja monilla toimialoilla tarjolla on vain yksi tai kaksi yhtiötä. Myös valtio-omistajuus on ongelma useissa yhtiöissä. Tämän vuoksi jokaisen sijoittajan tulisi etsiä ostokohteita myös Helsingin Pörssin ulkopuolelta. Jo pelkästään muista Pohjoismaista etsimällä, ostokohteita on moninkertaisesti suhteessa kotimaiseen pörssiimme.

Waste Management: Yhdysvaltojen suurin jätehuoltoalan yhtiö. Yhtiö on hyvin laadukas ja sillä on vahva kilpailuetu (mittakaavaetu joka on lähes mahdoton murtaa) ja se tämä kilpailuetu jatkaa leventymistään yhtiön mittakaavan kasvaessa. Yhtiön liiketoiminta on helposti ymmärrettävää ja kassavirrat helppo mallintaa. Yhtiö kykenee takomaan omalle pääomalle hyvää noin 15% tuottoa ja investointikohteita riittää. Viimeisen 10 vuoden aikana yhtiö on myös laajentanut entistä enemmän jäte-energialiiketoimintaan, jossa se pyrkii hyödyntämään jätteitä ja kaatopaikkojaan entistä enemmän. Tämä on mahdollistanut pääoman entistä voimakkaamman allokaation. Ongelmana on yhtiön arvostustaso joka on jatkuvasti ollut liian korkea. Yhtiö tarjoaa tällä hetkellä sijoittajalle noin 5-6 % tulostuottoa. Näkemykseni mukaan WM ei kykene juurikaan kasvattamaan pääomantuottoaan nykyisestä ja näin ollen tuloskasvu perustuu liikevaihdon kasvuun. Liikevaihdon orgaaninen kasvu on ainoastaan luokkaa 2-3%, koska jätevolyymit eivät Yhdysvalloissa enää kasva (tietyissä määrin jopa vähentyvät). Energiainvestoinnit pitänevät orgaanisen kasvun lähivuosien aikana 3-5% välillä. Pidemmällä aikavälillä on toki mahdollista, että jätteiden uusiokäytö/energiakäyttö tulee antamaan liiketoiminnalle selvästi nykyistä korkeamman kasvupotentiaalin, mutta sen varaan ei analyysiä voi rakentaa. Näin ollen yhtiön hinnan pitäisi olla selvästi nykykurssia alempana, jotta olisin kiinnostunut sitä ostamaan.

Repulic Services: Yhtiö toimii samalla alalla kuin Waste Management ja se on myös hyvin laadukas. Ongelma on sama kuin WM:n kanssa, osake on jatkuvasti kalliin puoleinen ja näin ollen siitä ei saa turvamarginaalia / riittävää tulostuottoa. Republic Services on myös mielestäni huonompi laatuisempi yhtiö kuin WM. Mielenkiintoisena sivuhuomiona voi todeta, että Buffettin salkusta on jo vuosien ajan löytynyt molemmat RS ja WM.

Seadrill: Toimialansa selvästi paras yhtiö. Kirjoittelin yhtiöistä laajemmin blogissa ja suosittelen tutustumaan tekstiin oheisen linkin takaa: https://www.nordnet.fi/blogi/ulkomaisien-osakkeiden-seurantalistaani-oljynporausyhtioista/08/01/2013/ . Halusin tuoda yhtiön vielä esille tässä, sillä se on malliesimerkki erinomaisesti johdetusta ja omistaja-arvo edellä etenevästä yhtiöstä. Jo pelkästään oppimismielessä jokaisen sijoittajan tulisi tutustua Seadrill:iin.

Harley-Davidson: Myös aikanaan omistamani yhtiö. Yhtiön brändi on erittäin vahva ja takaa vahvan hinnoitteluvoiman. Hinnoitteluvoima H-D:llä heijastuu vahvoina marginaaleina ja erinomaisina oman pääoman tuottoina (liikevoittomarginaali ~15%). H-D:n myynnistä edelleen valtaosa tulee Yhdysvalloista ja näin ollen sillä on maantieteellisesti huomattavaa laajentumispotentiaalia. Maantieteellisessä laajentumisessa ehkä suurin kysymys on: saadaanko H-D kulttuuri ja brändi vietyä länsimarkkinoiden ulkopuolelle? Itse uskon brändin voimaan ja HD on mielestäni kyennyt osoittamaan kykynsä jalkauttaa brändi onnistuneesti uusille markkinoille. Marginaali tulee myös jatkamaan leveroitumistaan, kun yhtiö kasvattaa volyymiään nykyisestä (tällä hetkellä HD valmistaa noin 250t pyörää vuodessa). Vuosina 2003-2008 H-D sotkeutui pahasti luottoliiketoimintaan ja finanssikrisin aikana yhtiön tase käytännöllisesti katsoen räjähti. Nyt 5 vuotta tämän jälkeen tase on vihdoin saatu järkevään kuntoon ja taseriski on mielestäni jo täysin yhtiön hallinnassa. Kuten monilla muilla laadukkailla jenkkiyhtiöillä, niin myös H-D:llä arvostus on melko haastava enkä nykyhinnalla näe yhtiön kykenevän tuottamaan riittävää tulostuottoa. H-D on kuitenkin yksi niistä yhtiöistä jonka haluaisin ehdottomasti takaisin salkkuuni.

Brenntag: Maailman johtava kemikaalitukkuri. Lyhyesti yhtiö toimii agenttina päämiehilleen (globaalit öljy- ja kemian yhtiöt) ja vastaa tuotteiden jakelusta asiakkaille (varastointi, logistiikka). Kyseessä on siis puhtaasti tehokkuus ja mittakaavapeli. Liikevoittomarginaalit ovat kapeita, mutta samalla ne ovat hyvin stabiileja. Lisäksi tämänkaltaisessa liiketoiminnassa kilpailuetua on lähes mahdoton murtaa johtuen ylivomaisista skaalaeduista. Brenntagilla on mielestäni vahva kilpailuetu ja yhtiö on hoidettu muutenkin melko mallikkaasti. Suurimpana ongelmana näen hinnan (yllättäen). Hinta saisi tulla alas melko paljon, jotta olisin yhtiöstä kiinnostunut. Koska liiketoiminnan marginaalit ovat hyvin ohuita, ei sijoittajien kannata odottaa merkittävää marginaalien laajentumista, vaan tuloskasvu syntyy valtaosin liikevaihdon kasvusta. Yhtiön pitäisi kyetä kasvamaan lähivuosina 5-10% välillä, riippuen yritysostoista.

Sysco: Toimii hyvin samanlaisella liiketoimintalogiikalla kuin Brenntag. Se toimii myös välittäjänä/tukkurina päämiestensä ja asiakkaidensa välillä. Sysco toimii kuitenkin elintarvikealalla ja tarjoaa kaikkea raaka-aineista keittiö tarvikkeisiin. Yhtiö on Yhdysvalloissa selkeä markkinajohtaja ja tämä takaa sille vahvan kilpailuedun (skaala & tehokkuus). Yhtiön liikevoittomarginaali on erittäin defensiivinen. Yhtiön kanssa olen eniten huolissani liikevaihdon kasvusta. Myös marginaalit ovat olleet hienoisessa laskussa viimevuosina kun yhtiö on laajentanut tarjontaansa matalakatteisempien tuotteiden suuntaan. Yhtiö kasvu on ollut melko tahmeaa viimevuosien aikana ja jotta nykyinen P/E +17 voidaan perustella, se tarvitsee vahvempaa tuloskasvua. On hyvä ymmärtää, että tämänkaltainen liiketoiminta sitoo äärimmäisen vähän pääomaa ja näin ollen käytännössä koko tulos voidaan käyttää voitonjakoon ja näin ollen korkeammat kertoimet ovat jossain määrin perusteltuja.

Vielä lopuksi listaa yhtiöistä jotka ovat kiinnostavia, mutta vaativat lisää työtä ennen kuin pystyn tekemään syvempiä johtopäätöksiä niiden soveltuvuudesta omaan salkkuuni:

Dominion Diamond Corp

Buffalo Wild Wings

John Deere

Scania

CPFL Energia SA

Campbell Soup Co

Union Pacific

ITC

Greggs PLC

En omista edellämainittuja yhtiöitä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä pyrkimyksenä ole ottaa kantaa osakekurssin tuleviin muutoksiin, taikka antaa osakkeelle tavoitehintaa tai sijoitussuositusta.

Photo credit: Images_of_Money / Foter / CC BY

 

/One Up on OMXH

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
4 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
09.08.2013 22:08

Mielenkiintoinen aihe. Olisiko mahdollista saada oheisen listan tickerit, jotta tietää mistä saatavilla ja pääsee tekemään tarkempaa analyysiä?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
09.08.2013 22:17

Vastaan itselleni, kun löysin kaikki paitsi yhden. Eli ainoastaan ITC lyhenteellä löytyy niin monta vaihtoehtoa, että sille kaipaisin vielä tikeriä.

-Waste Management Inc. WM:NYQ
-Repulic Services RSG:NYQ
-Seadrill SDRL:OSL
-Harley-Davidson Inc. HOG:NYQ
-Brenntag BNRX.N:GER
-Sysco Corp SYY:NYQ
-Dominion Diamond Corp DDC:TOR
-Buffalo Wild Wings BWLD:NSQ
-John Deere DE:NYQ
-Scania SCV B:STO
-CPFL Energia SA CPFE3:SAO
-Campbell Soup Co CPB:NYQ
-Union Pacific UNP:NYQ
-ITC –
-Greggs PLC GRG:LSE

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
12.08.2013 13:36

ITC Holdings Corp. ITC:US

Nimetön
Nimetön
16.08.2013 23:36

One Up, mikä on kommenttisi WMT:n tilanteesta? Takavuosina firma kasvatti liikevahtoaan joka vuosi jopa 5-10% mutta nyt kasvu näyttää sakkaavaan. Olet joskus sanonut ostelevasi WMT:tä koko ajan lisää.