Siirry pääsisältöön

Ulkomaille sijoittaminen – 3 vinkkiä kaupankäyntiin vieraassa valuutassa

Ulkomaille sijoittaminen kiinnostaa, mutta moni ei tiedä, miten esimerkiksi dollarimääräisiä sijoituksia voisi tehdä. Tässä kolme vinkkiä, joiden avulla pääset kiinni ulkomaisissa valuutoissa sijoittamiseen!

Ulkomaille sijoittamisen vinkki 1: Ymmärrä spread, “valuutanvaihdon välityspalkkio”

Aivan kuten osakekaupasta peritään välityspalkkio, niin samaan tapaan valuutanvaihdosta peritään valuutanvaihtopalkkio. Valuutanvaihdossa palkkio peritään valuuttaparien hinnan erotuksena, niin sanottuna spread-kuluna.

Mikäli olet aktivoinut Nordnetissä käyttöösi valuuttatilejä kohdassa Salkku > Valuuttatilit ja käyt kauppaa ulkomaisilla arvopapereilla, toimeksiannon ostohinta ja välityspalkkio veloitetaan kyseisen kaupankäyntimarkkinan valuuttatililtäsi. Vastaavasti myyntihinta ja mahdolliset osingot maksetaan ulkomaiselle valuuttatilillesi.

Tehdessäsi valuutanvaihdon itse valuutan osto- ja myyntikurssin erotus on 0,15 % riippumatta vaihdettavista valuutoista. Valuutanvaihtokulu on tällöin 0,075 %. Jos esimerkiksi valuuttakaupassa käytettävä EUR/USD kurssi on 1,32, niin valuutanvaihtokulujen jälkeen vaihtokurssiksi tulee ostettaessa 1,32099 ja myytäessä 1,31901. Tätä erotusta kutsutaan spreadiksi – se on siis maksu valuutanvaihdosta.

Mikäli sinulla ei ole käytössä valuuttatilejä ja teet kaupan ulkomaisella arvopaperilla, kauppasumma ja välityspalkkio veloitetaan eurotililtäsi ja Nordnet tekee valuutanvaihdon puolestasi toimeksiannon toteutuessa. Tällöin osto- ja myyntikurssin erotus on 0,50 % valuuttaparista riippumatta, eli valuutanvaihtokulu on 0,25 %.

Automaattinen valuutanvaihto on siis hieman itse tehtyä valuutanvaihtoa kalliimpi toimenpide, mutta tällöin sinun ei myöskään tarvitse itse huolehtia valuutanvaihdon tekemisestä. Automaattinen valuutanvaihto sopii harvakseltaan ulkomaan kauppoja tekevälle sijoittajalle.

Jos haluat tehdä valuutanvaihtoja itse sen sijaan, että Nordnet tekee valuutanvaihdon puolestasi, voit aktivoida käyttöösi haluamasi valuuttatilit kirjautuneena sisään verkkopalveluun. Katso tarkempi ohje tästä.

Ulkomaille sijoittamisen vinkki 2. Aktivoimalla valuuttatilin säästät kuluissa

Moni sijoittaja ei kiinnitä suurta huomiota valuutanvaihtokustannukseen, mutta aktiivisille kaupankävijöille se kannattaisi: monet pankit perivät ulkomaan valuutassa noteeratuilla tehdyistä osakekaupoista jopa 0,30 % spread-kustannuksen – siis nelinkertaisesti verrattuna Nordnetissä itse suoritetun valuutanvaihdon kustannukseen. Esimerkiksi 5000 euron vaihtaminen dollareiksi 0,30 %:n palkkiolla tarkoittaa 15 euron kulua, joka kaksinkertaistuu, kun sijoittaja vaihtaa aikanaan dollarit takaisin euroiksi.

Etenkin aktiivisille kaupankävijöille valuuttatili tuottaa merkittävää säästöä, koska valuuttaa ei tarvitse vaihtaa jokaisen ulkomaanvaluutassa tehdyn kaupan yhteydessä.

Kansainvälisillä osakemarkkinoilla kauppaa käyvän sijoittajan kannattaa kiinnittää huomiota valuutanvaihtokuluihin myös osinkojen vuoksi: korkea valuutanvaihtokulu alentaa sijoittajan saamaa osinkotuottoa siinä vaiheessa, kun dollariosingot vaihtaa takaisin euroiksi.

Vinkki 3: Muista valuutanvaihtoajat

Valuutanvaihdot toteutetaan pankkipäivisin noin klo 12.30, 18.00 ja 23.00. Voit syöttää valuutanvaihtotoimeksiannon milloin vain, mutta ne toteutetaan edellä mainittuina aikoina. Viikonloppuisin tai pyhäpäivisin Nordnetin järjestelmiin syötetyt valuutanvaihdot toteutetaan seuraavana pankkipäivänä, joten esimerkiksi lauantaina syöttämäsi valuutanvaihto toteutuu maanantaina.

Ei muuta kuin taalat taskuun ja ostoksille vaikkapa Pohjois-Amerikkaan!

Katso myös: Mikä on S&P 500 -indeksi?

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

Subscribe
Lähetä minulle ilmoituksia:
guest
2 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
25.04.2018 22:31

.Minne jenkkiosakkeiden jotka on ostettu ilman valuuttatiliä, myyntitulot tilitetään jos avaan ennen myyntiä valuuttatilin. Entäpä jos lähden lomalle maahan jossa tarvitaan taaloja. Voinko nostaa niitä valuuttatililtäni saldon puitteissa suoraan taaloina

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
26.04.2018 11:59

Moi Harry! Kun avaat valuuttatilin Nordnetissä, se on heti käytettävissäsi. Myyntitulot USD-määräisistä osakkeista myös tuloutuvat tällöin USD-tilillesi. Mitä vieraan valuutan nostamiseen tulee, niin se kyllä onnistuu, mutta tietyin ehdoin ja kiinteällä 20 euron kustannuksella (koska kyseessä on manuaalinen työsuorite). Lisätietoa aiheesta täällä: https://www.nordnet.fi/asiakaspalvelu/alkaa/rahan-ja-arvopapereiden-siirto/rahan-siirtaminen.html#miten-teen-noston-ulkomaalaisessa-valuutassa /Henri