Tyytymättömyyttä Nokian voitonjaosta

Eilen (29.1.2015) julkistettu Nokian tilinpäätöstiedote ei aiheuttanut riemunpurkauksia pörssissä, vaikka yhtiön taloudellinen kehitys on menossa oikeaan suuntaan. Osingon suuruus tai oikeammin sanottuna pienuus oli tosin odotettavissa, mutta voitonjaon painottuminen omien osakkeiden ostoihin muistutti yhtiön aikaisemmista virheistä. Sijoittajien on myös vaikeuksia ymmärtää jättikassan vaalimisen järkevyyttä, vaikka yhtiön johto on vihjannut yritysostoista. Niissäkin jäljet pelottavat. Tuskin kukaan on unohtanut Navteqista maksettua hurjaa ylihintaa.

Nokian kassa on kovasti pulskistunut. Nettokassa (ml. muut likvidit varat) on nyt noin viisi miljardia euroa. Vuodessa summa on yli kaksinkertaistunut. Nokia varaa osingonjakoon vain 511 miljoonaa euroa, joten osingon vaikutus edelleen kasvussa olevaan kassaan lienee varsin rajallinen. Nokiasta poiketen Nordea räväytti pari päivää sitten nostamalla osakekohtaista osinkoaan peräti 44 prosenttia. Pankkikonsernin varatoimitusjohtaja Casper von Koskull totesi julkistamisen yhteydessä mm. seuraavaa: ”Voimme jakaa ylimääräisen pääoman omistajillemme. Sen pitäminen pankissa olisi oikeastaan väärin.” Ilmeisesti Nordean hallitus ajattelee omistajienkin etua Nokian hallituksesta poiketen.

Nokia esittää osingoksi 0,14 euroa osaketta kohti, mikä vastaa tarkasti ennusteemme edellisessä kolumnissamme (ks. Tilinpäätöskauden kynnyksellä, 22.1.2015). Vaikka vuoden takaiseen 0,11 euron normaaliosinkoon tuli kolme senttiä lisää, nyt maksuun tuleva osinko tuntuu perin vaatimattomalta verrattuna vuosi sitten lisäosingolla höystettyyn 0,37 euron kokonaisosinkoon. Osinko on myös varsin matala osakekurssiin nähden eikä siten mitenkään tue Nokian kurssikehitystä.

Puolen miljardin euron osingonjako näyttää jääneen täysin lapsipuolen asemaan verrattuna omien osakkeiden ostoihin. Kevään yhtiökokoukselta pyydetään valtuutus ostaa 365 miljoonaa osaketta markkinoilta. Tämänhetkisen kurssin mukaan valtuutus on arvoltaan lähes 2.500 miljoonaa euroa eli peräti viisinkertainen osinkosummaan nähden.

Mieleen tulevat Nokian aiemmat kokemukset takaisinostoista. Vuosina 2003–2008 yhtiö käytti takaisinostoihin noin 18,6 miljardia euroa maksamalla keskimäärin lähes 16 euroa osakkeelta. Mikäli takaisinostoihin varatut varat olisi käytetty osingonjakoon yllä mainituilta vuosilta, Nokia olisi pystynyt lähes kolminkertaistamaan jakamansa osingot. Nyt takaisinostot hyödyttivät lähinnä vain niitä jotka halusivat eroon osakkeistaan. Häviäjinä olivat Nokian lisäksi sen uskolliset pitkäaikaiset omistajat.

Nokian vuoden 2005 yhtiökokouksessa kirjattiin hyvin poikkeuksellinen puheenvuoro, jota pyysi Sigrid Juseliuksen säätön silloinen toimitusjohtaja. Hän ilmoitti edustavansa viittä suurta säätiötä, joukossa muun muassa Nokian kaksi suurinta kotimaista osakkeenomistajaa, ja halusi merkinnän pöytäkirjaan siitä, että osingonjaon suhde omien osakkeiden ostoihin oli vinoutumassa osinkojen tappioksi. Näpäytys johti siihen, että Nokian hallitus pienensi omien osakkeiden valtuutuspyyntöään kahden seuraavan vuoden yhtiökokouksissa. Ehkä säätiöiden olisi jälleen syytä muistuttaa olemassaolostaan.

Omistamme Nokian osakkeita.

Kim Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
6 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
30.01.2015 17:01

Ihme itkua, kongi soi, niin pohjola myi laitaan, perässä evli. Kun kerran EPS oli 0,28 ja osinko 0,14, kuitenkin puolet voitosta jaettiin omistajille.

Nimetön
Nimetön
30.01.2015 17:33

Ainahan sitä voi tehdä omat osingot myymällä osan osakkeista. Osakkeista joiden kurssi on noussut yhtiön suorittamien omien osakkeiden ostojen johdosta. Myymällä osakkeita voit myös mahdollisesti välttää veroja, jos on tappiollisia myyntejä saman verovuoden ajalta.

Tietenkin joku “yleishyödyllinen” kultapossukerho säätiö voi mieluummin haluta verottomat osingot kuin omien ostot.

Nimetön
Nimetön
30.01.2015 17:35

a. Omien osto on salkkuaan kasvattavalle piensijoittajalle paljon verotehokkaampaa kuin osingonjako. b. Jos tuntuu, että yritys ostaa liian kalliilla, voi sijoittaja myydä omistuksiaan. Aivan samalla tavalla osinkoa jakavaa firmaa on turha syyttää siitä, ettei ostanut omia osakkeitaan kun halvalla saa. Sijoittaja tekee nämä päätökset, ei hallitus. c. Jos sijoittaja sijoittaa osakkeisiin “uskollisuuden” takia, on kyse jo jostain ihan muusta kuin sijoittamisesta. d. Se, että yksi suomalainen firma on osti osakkeitaan kurssin ollessa korkealla ei millään tapaa tee siitä huonoa voitonjakotapaa. On puhtaasti sijoittajan omaa syytä, jos ei tajunnut myydä huipulla. Jenkeissä on satoja firmoja, jotka verotehokkaasti jakavat voittojaan omien ostoilla.… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
30.01.2015 19:10

Minäkin kannatan omien ostoja. Niitä ei saisi vain yrittää ajoittaa millään tavalla, koska se ei onnistu yhtiön johdolta/hallitukselta yhtään sen paremmin kuin muiltakaan sijoittajilta. Ostoja on tehtävä aina tasaisesti ympäri vuoden. Verotuksen epäneutraalisuus on harmillinen asia. Jostain syystä minua pitää verottaa osinkoeuroista, vaikka ne eivät koskaan poistu arvo-osuustililtäni. Finanssialan lobbaus pitänee huolen, että tämä asiakkaiden vipuaminen pakkokeinoin heidän asiakkaikseen jatkuu. Koska verolait ovat epäreilut, hatunnosto meneekin juuri yhtiöille, jotka huomioivat osakeyhtiölain (hengen) mukaisesti kaikki omistajat. Sen sijaan eläkeyhtiöiden ja muiden säätiöhallitusherrojen valtaamissa keskisuurissa yrityksissä omistajien tasapuolista kohtelua on turha odottaa. Minusta sijoittajan verotuksen perusyksiköksi voisi ottaa arvo-osuustilin. Sinne menevä raha… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
31.01.2015 00:51

Nokia nosti osakekohtaista osinkoaan 27% verrattuna edelliseen tilikauteen. Tämä on toki maltillisempi kuin nordean 44% korotus, mutta kuitenkin varsin merkittävä varsinkin kun huomioidaan tilikauden 2012 nollaosinko. Lisäksi yhtiöiden kassanhallinnan tilanne on täysin erilainen siinä kun toinen yhtiö tekee tulosta kuluja karsimalla, ja toinen liiketoiminnan volyymia kasvattamalla. Tuskin lienee tarpeellista mainita kummassa tapauksessa suuresta kassata on hyötyä ja kummassa raha kannattaa jakaa omistajille. Nokian viime keväänä maksama lisäosinko ei liity mitenkään enää tämän hetken tilanteeseen kuten jokainen hiemankin yhtiön tilannetta seurannut ymmärtää, joten ei siitä sen enempää. Mielestäni pitkäjänteisen sijoittajan tulisi olla tyytyväinen “uuden” Nokian osingon kehittymiseen ja luottaa yhtiön johdon… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
31.01.2015 09:57

Isojen ja heiluvien kertaosinkojen sijaan olisi parempi jos Nokia sitoutuisi hyvin pitkäjänteiseen hieman markkinan kasvua suurempaan osinkojen kasvuvauhtiin. Nyt pitäisi fokus olla yhden kevään sijaan vuosien päähän. Sitoutuminen vuosittaiseen 12-15% osinkojen kasvattamiseen tuo ennen pitkää omistajalähtöistä ja omistaja-arvon kasvattamiseen tähtäävää kurinalaisuutta yhtiön johtamiseen. Ja jos sijoittaja voi luottaa, että osinko kasvaa, niin silloin voi pitää yhtiötä salkussa vaikka tulos joskus vaihtelisi markkinoiden mukana. Kasvavaan osinkoon sitoutuminen on siis piiskuri tai driveri firman johdolle ja hallitukselle, joka ajaa kannattavaa kasvua ja tehokkaita valintoja. Omien osto ei ole virhe, vaan verotehokasta voitonjakoa, joka on verrattavissa osingot takaisin sijoittavaan rahastoon. Kasvavat osingot on… Lue lisää >>