Tylsää ja mukavaa

Osakesijoittaminen tuntuu tällä hetkellä tylsän mukavalta, joten mitä minun pitäisi tehdä?

Onneksi kultaan sijoittamien näyttää vähemmän suositulta…

Syksyllä 2011 kultaan sijoittaminen oli kuuma aihe, joten minultakin kyseltiin, että kiinnostaako sijoittaa kultaan. Silloin minua ei kiinnostanut, koska pidin kultaan sijoittamista liian suosittuna.

Nyt minua häiritsee se, että kultaan sijoittaminen kiinnostaa näin vähän, kun samaan aikaan näkemämme globaali osakeralli on ottanut lähes kaikki mahdolliset kansalliset pörssit mukaansa. Minua kiinnostaakin kultaan sijoittaminen juuri nyt, koska se ei näytä kiinnostavan muita.

Miksi kullan hinta on laskenut? Onko fundamenteissa tapahtunut muutoksia? Keskuspankkien manipuloimilla markkinoilla on valtava määrä kotiansa etsivää likviditeettiä, joten se kaiketi on tärkein kullan hintaa ohjaava “fundamentti”, mutta mitä se tarkoittaa? Jos keskuspankit antaisivat kaiken painamansa rahansa suoraan kuluttajille, kuluttajat menisivät kauppoihin ostamaan maitoa ja leipää. Tämän seurauksena kuluttajahinnat nousisivat, koska tyhjästä ilmasta olisi luotu “liikaa rahaa ostettaviin hyödykkeisiin nähden”. Yllä mainitun sijasta keskuspankkiirit käytännössä antavat tyhjästä luodun rahan sijoittajille, minkä jälkeen tämä likviditeetti “aaltoilee” bondien, osakkeiden, arvometallien ja muiden sijoitusten välillä sijoittajien fiiliksen mukaan.

Kullan hintaan liittyvien “fundamenttien” kannalta suurin riski liittyy siis siihen, että keskuspankit vetäisivät likvidideettiä markkinoilta. Epävarmuus tämän suhteen on kasvanut mm. Kiinan ja USA:n suunnalta, joten fundamentteihin liittyvän riskin lisääntyminen on ihan aiheellinen syy kullan hinnan laskulle.

Toisaalta voidaan myös kysyä, että liittyykö kyseisiin hintaliikkeisiin sijoittajien mielialojen muutokset? Mielestäni tämä on tilanne, joten olen aloittanut kultaan liittyvien positioiden lisäämisen aktiiviseen salkkuuni. Parhaiten negatiivisesta sentimentistä pystyy hyötymään junior-kullankaivajiin (GDXJ) sijoittamalla. Samalla on mahdollista hyötyä mahdollisesta kullan hintaan liittyvästä epävarmuudesta lyhyeksi myymällä vivutettuja ETF-rahastoja (osittainen suojaus), joita ovat esimerkiksi NUGT. Tällä tavalla saan suuren osan kullan hintariskistä suojattua, mutta samalla pystyn hyötymään mahdollisesta hintanoususta ja sentimentin muutoksesta.

Positiot tällä hetkellä: long GDXJ – Short NUGT. Todennäköiset lisäpositiot: long PHYS ja GDX – Short GLD, DGLD ja UGLD.

Olen myös kuuluneen viikon aikana laskenut indeksirahastosalkkuni osakepainoa kohtuullisen huomattavasti 100 prosentista. Markkinoilla sijoittajilla on nyt aivan liian kivaa. Lisäksi minua huolestuttaa se, että analyytikot näkevät osakkeissa yhä nousupotentiaalia. Kysymysmerkit osakerallin jatkumisen suhteen ovat lisääntyneet koko ajan, kun teollisuusmetallien hinnat ja makrot eivät ole pysyneet nousussa mukana.

 

/Jarkko Peltomäki

Vieraskynä
Vieraskynä
vieraileva kirjoittaja

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
2 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
09.03.2013 22:33

“Kullan hintaan liittyvien “fundamenttien” kannalta suurin riski liittyy siis siihen, että keskuspankit vetäisivät likvidideettiä markkinoilta. Epävarmuus tämän suhteen on kasvanut mm. Kiinan ja USA:n suunnalta, joten fundamentteihin liittyvän riskin lisääntyminen on ihan aiheellinen syy kullan hinnan laskulle.” Miten tämä likviditeetin poisvetäminen voisi tapahtua? Esim. Fed on tällä hetkellä suurin yksittäinen USA:n pitkäaikaisten valtiolainojen ostaja. Mitä tapahtuisi USA:n valtion lainakoroille jos suurin yksittäinen ostaja lopettaa ostamisen saatika alkaisi myymään lainapapereitaan markkinoille? Sama koskee myös USA:n asuntosektoria. Fed on pian myös suurimpia asuntolainavakuudellisten velkakirjojen omistajia (QE3). En jaksa uskoa että QE3 loppuisi etuajassa sanoivatpa ne mietinnöissään mitä tahansa. Monien muiden maiden tilanne… Lue lisää >>

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
12.03.2013 18:06

En siis pidä kultaa liian suosittuna. Mielestäni nyt on paljon parempi aika sijoittaa kultaan, mutta en tee sitä suoraan fyysiseen kultaan. Downside on kuitenkin aina mahdollinen, jos sijoittajat vain odottavat exit-strategiaa.

En tiedä, miten exit-strategia toimisi, mutta jo se, uutta lisää QE:tä ei enää tule, olisi negatiivinen asia. Kiinassa rahapolitiikka saattaa myös kriristyä.