Tutkimustuloksia sosiaalisesta sijoittamisesta – osa 3/3

Olen tehnyt Nordnetin ja Sharevillen väen ystävällisellä tuella pro gradu –tutkielman Shareville-käyttäjien vuorovaikutuksesta. Toivon, että tämä postaus auttaa sinua oppimaan jotain uutta Sharevillestä, ja parhaassa tapauksessa myös itsestäsi sijoittajana. Kaikki Sharevilleen liittyvät kommentit ja kehitysideat ovat tervetulleita!

Edellisissä postauksissani käsittelin Sharevillen käyttäjien toisissa käyttäjissä arvostamia ominaisuuksia sekä toisten käyttäjien kauppojen kopiointia. Kolmas ja viimeinen postaukseni liittyy sijoittamisen psykologiaan.

Välttelevätkö Sharevillen käyttäjät virheiden ja tappioiden kommentointia?

Akateemisen tutkimuksen perusteella tiedetään, että sijoittajilla on taipumus realisoida voitot liian aikaisin (eli myydä osakkeet kesken kurssinousun) ja tappiot liian myöhään (eli pitää osakkeista kiinni kurssilaskun aikana). Ilmiö tunnetaan englanninkielisellä nimellä ”disposition effect”, suomeksi luovutusvaikutus, ja se on esimerkki eräänlaisesta päänsisäisestä kirjanpidosta, jossa voitot tai tappiot eivät tunnu todellisilta ennen kuin ne on realisoitu myymällä osakkeet. Tällainen käyttäytyminen on luonnollisesti haitallista salkun kokonaistuoton kannalta, joten fiksu sijoittaja tiedostaa tällaiset sudenkuopat ja pyrkii välttämään niitä. (Lisää sijoittajien psykologiasta ja käyttäytymisestä voi muuten lukea tästä Barberin ja Odeanin hyvästä yleiskatsauksesta, ks. erityisesti luku 3.)

Luovutusvaikutus heijastaa sijoittajan haluttomuutta tunnustaa virheellisiä sijoituspäätöksiään, ja sille läheistä sukua on valikoivan viestinnän ilmiö (englanniksi ”selective communication”, ks. esimerkiksi tämä Kaustian ja Knüpferin tutkimus). Sijoittaja syyllistyy valikoivaan viestintään kun hän keskustelee voitollisista sijoituspäätöksistään mutta välttelee tappiollisten mainitsemista. Tämä on ongelmallista tiedonvälityksen kannalta niin perinteisissä sijoittajaverkostoissa kuin Sharevillessä, koska valikoiva viestintä antaa vinoutuneen kuvan sijoittajan menestyksestä, ja voi mm. johtaa aktiiviseen kaupankäyntiin perustuvien sijoitusstrategioiden leviämiseen (tässä Heimerin ja Simonin artikkelissa aihetta on ruodittu tarkemmin). Lähtökohtaisestihan sijoittajan tulisi pyrkiä minimoimaan kaupankäyntikulunsa eli välttää aktiivista kaupankäyntiä, ellei hän todella usko pystyvänsä jatkuvasti ajoittamaan kauppansa markkinoita paremmin.

Aikaisemmissa tutkimuksissa ei ole juuri esitetty suoraa näyttöä yksittäisten osakesijoittajien valikoivasta viestinnästä, joten selvitin gradussani kuinka usein Sharevillen käyttäjät kommentoivat voitollisia ja tappiollisia myyntejään. Tämä selvitys johtikin varsinaiseen Suomi-Ruotsi-maaotteluun, josta tarkemmin alla…

Valikoivaa viestintää Sharevillessä

Olin hieman yllättynyt siitä kuinka laiskasti Sharevillen käyttäjät kommentoivat kauppojaan – kommentoitujen osakemyyntien osuus kaikista osakemyynneistä oli vain n. 2 %. Osittain tämä selittyy päivätreidaajien toiminnalla, koska he tekevät suuren määrän kauppoja kommentoimatta niitä, mutta itse asiassa suurin osa Sharevillen käyttäjistä ei kommentoinut lainkaan kauppojaan tutkimusjaksolla.

Graduni aineistosta löytyi kuitenkin vahvaa näyttöä edellä esitetyn kaltaisesta valikoivasta viestinnästä. Tarkastelin erikseen suomalaisten ja ruotsalaisten Shareville-käyttäjien kommentointikäyttäytymistä, jolloin osoittautui, että etenkin ruotsalaiset Shareville-käyttäjät ovat taipuvaisia kommentoimaan hanakammin voitollisia myyntejään kuin tappiollisia. Suomalaisten tapauksessa nähtiin merkkejä vastaavasta käytöksestä, mutta ilmiö oli lievempi.

Tämän yhden tutkimuksen perusteella ei vielä kannata lähteä paaluttamaan uusia kansallisia stereotypioita, sillä ruotsalaisten tekemiä kauppoja ja kommentteja oli aineistossa selvästi enemmän kuin suomalaisten. Emme voi siis sulkea pois mahdollisuutta, että ilmiö olisi suomalaisten osalta nähty selkeämmin jos aineistoa olisi voitu kerätä pidemmältä ajanjaksolta. Tästä huolimatta tuomitsen vähintään maaottelun henkisen voiton suomalaisille, koska näiden tulosten valossa on periaatteessa mahdollista että olemme sijoittajina hieman ruotsalaisia rehellisempiä, ainakin mitä tulee omien virheiden myöntämiseen.

Oletko rehellinen itsellesi?

Näiden kirjoitusten tarkoitus on auttaa lukijaa oppimaan itsestään jotain sijoittajana, ja tämän päivän opetus on luonnollisesti muistutus siitä, kuinka hyviä me olemmekaan muistamaan asioita valikoivasti ja vaikenemaan omista virheistämme. Akateeminen tutkimus on osoittanut, että valikoiva muistimme ja taipumus selittää asioita parhain päin johtaa huonoihin sijoituspäätöksiin, erityisesti tappiollisten sijoitusten pitämiseen liian pitkään. Itse käytän Sharevillen kommenttitoimintoa sijoituspäiväkirjan pitämiseen, jolloin minun ei tarvitse jälkikäteen luottaa pelkkään muistiini kun käyn läpi aikaisempia sijoituspäätöksiä ja niiden vaikuttimia. (Olen huomannut, että muistini tuppaa olemaan aika valikoiva suojellakseen egoani, ja epäilen että tämä pätee kaikkiin muihinkin.)

Jos sinusta on siis koskaan tuntunut siltä, että jonkun sijoituspäätöksen ajoitus on mennyt isosti pieleen, kehotan kirjoittamaan jatkossa sijoituspäätösten perustelut aina muistiin. Ole erityisen rehellinen tappiollisten myyntien osalta, jotta voit myöhemmin käydä päätöksesi läpi jälkiviisauden valossa. Jos hyödynnät tässä Sharevillen kommenttitoimintoa, avaat myös keskustelumahdollisuuksia muiden samoista osakkeista ja yrityksistä kiinnostuneiden Shareville-käyttäjien kanssa – Sharevillen tarkoitushan on yhdistää sijoittajia ja auttaa parempien sijoituspäätösten tekemisessä!

Ajatuksiasi kaivataan

Koska tämä on tällä erää viimeinen blogikirjoitukseni, haluan antaa lopuksi sinulle tilaisuuden kertoa miten käytät Sharevilleä, ja miten Sharevilleä voisi sinun mielestäsi parantaa. Kommentoitko kauppojasi Sharevillessä? Hehkutatko mieluummin voittojasi kuin tunnustat avoimesti tappiosi? Mitä odotat muiden käyttäjien kommenteilta? Kaipaisitko Sharevilleen työkaluja kauppojesi ja kommenttiesi tilastointiin – esimerkiksi näyttämään, onko sinulla taipumus myydä liian aikaisin kun olet voitolla tai liian myöhään kun olet tappiolla? Sana on vapaa!

– Jaakko Virtanen

 

P.S. Tietoturva ja yksityisyys ovat äärimmäisen tärkeitä periaatteita sekä suuraineistotutkimuksessa että sijoituspalvelujen yhteydessä. Kaikki tutkimuksessa käytetty Shareville- ja Nordnet-aineisto käsiteltiin anonyymisti niin, ettei yksittäisiä käyttäjiä tai henkilötietoja voinut tunnistaa aineistosta.

Jaakko Virtanen harrastaa sijoittamista ja käyttää Sharevilleä aktiivisesti. Hän on koulutukseltaan tekniikan tohtori ja työskentelee Data Scientistina suomalaisessa ohjelmistoyhtiössä.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
3 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
07.01.2016 20:57

Nämä kirjoitukset sosiaalisesta sijoittamisesta ovat oikeastaan aika mielenkiintoisia. Voisiko joku valotta hieman miksi näistä kirjoituksista ei pidetä (20 % tykkääminen)?

Nimetön
Nimetön
08.01.2016 16:23

Aika harvoin tulee kommentoitua kauppoja. Kirjoitan aika lyhyesti jotain max parin kappaleen mittaisia arvioita omistamistani yhtiöistä ja selailen ehkä pari kertaa viikossa minkälaisia kommentteja ihmiset ovat laittaneet, jos sieltä jotain tiedonmuruja paljastuisi mitä on itseltä mennyt ohi. Ja joskus on tullut jotain ostoa hehkutettua ja ei oikeastaan koskaan voivoteltua tappiokauppoja, mieluummin unohdan tappiot ja suuntaan nenäni muualle.

Nimetön
Nimetön
09.01.2016 10:08

Kiitos kommenteista! Möhkökunkku tarjoaa hyvän näkökulman valikoivaan viestintään – ei jäädä märehtimään menneitä tappioita vaan suunnataan katse eteenpäin. Taipumus optimistiseen, eteenpäin katsovaan ajatteluun voi olla ylipäätään tärkeä ominaisuus osakesijoittajalle. Tappioihin ja riskeihin keskittyvät yksilöt voivat karsiutua pois jo ennen ensimmäisen sijoituspäätöksen tekemistä. Joku voisi tehdä gradun siitä, miten valikoiva viestintä korreloi sijoittajan muiden ominaisuuksien ja käyttäytymisen kanssa. Aineistoa ainakin olisi ja aihe taatusti mielenkiintoinen. Mikon kysymykseen kuulisin minäkin mielelläni vastauksen, koska aina on parantamisen varaa. Voi olla, että jotkut hakevat blogista inspiraatiota käytännön sijoituspäätöksiin, ja sosiaalisen sijoittamisen tutkimus ei sitä tarjoa. Tai sitten voisin yrittää tiivistää omaa tajunnanvirtaani ja ottaa… Lue lisää >>