Tutkimus: suomalaisista on tulossa osakesäästötilin myötä huomattavasti aktiivisempia sijoittajia – jos he saavat osakepoimintaan apua.

Osakesäästötili ei ole vielä vakuuttanut koko Suomen kansaa, vaikka sijoittajat ovatkin uudesta tilimuodosta innoissaan. 35 % suomalaisista on kuullut osakesäästötilistä, mutta ei tiedä siitä juuri mitään. 32 % ei ole tilistä kuullutkaan. Kiinnostuneimpia osakesäästötilistä ovat nykyiset sijoittajat: kiinnostuneiden osuus on kolme kertaa suurempi kuin niiden, jotka eivät vielä sijoita lainkaan.

Yli puolet nykyisistä osake- ja rahasto-omistajista uskoo oman kaupankäyntiaktiivisuuden lisääntyvän osakesäästötilin myötä. Pelkkä osakesäästötilin tuleminen ei kuitenkaan vielä ratkaise suomalaisten säästämisinnon kasvua: jopa kaksi kolmesta suomalaisesta kaipaa apua osakkeiden valintaan. Tiedot ilmenevät tuoreesta kyselytutkimuksesta koskien suomalaisten näkemyksiä osakesäästötileistä, niiden käyttöaikeista ja kiinnostavuudesta.

Kolmannes suomalaisista ei ole kuullutkaan osakesäästötilistä

Vaikka osakesäästötilistä on kohistu jo yli vuoden päivät ja sijoittajan etuja ajavat tahot, kuten Pörssisäätiö ja Osakesäästäjien keskusliitto, ovat viestineet asiasta ahkerasti, osakesäästötilin tunnettuus koko Suomen aikuisväestön keskuudessa on vielä alhainen. Vain 28 % suomalaisista katsoo tietävänsä asiasta vähintään jonkin verran. 35 % suomalaisista on kuullut osakesäästötilistä, mutta ei tiedä siitä juuri mitään. 32 % suomalaisista ei ole osakesäästötilistä kuullutkaan.

Kun tarkastellaan heitä, jotka ovat kertoneet omistavansa osakkeita ja/tai rahastoja, tietoisuus on luonnollisesti korkeampi. Lähes puolet (46 %) sijoittajista tuntee osakesäästötilin hyvin tai tietää siitä jonkin verran. Mutta sijoittajienkin joukossa 33 % ilmaisee, ettei tiedä osakesäästötilistä juuri mitään.

Osakesäästötiliin liittyen mm. pankeilla on edessä paljon työtä. Tutkimuksen mukaan vain 12 % suomalaisista tiesi, että henkilöllä saa olla vain yksi osakesäästötili ja 13 % sen, että tilille saa siirtää vain rahaa, eikä osakkeita. Tietoisuutta tulee lisätä ja kertoa osakesäästötilin mahdollisuuksista ja ominaisuuksista. Nordnetissä aiomme toteuttaa mm. videotutoriaaleja, verkkokursseja ja tavata sijoittajia lukuisissa tapahtumissa syksyn aikana.

Jotta osakesäästötili kiinnostaisi suomalaisia, tietoa tarvitaan lisää

Maaliskuussa 2019 tehdyssä asiakastutkimuksessa 97 % Nordnetin asiakkaista ilmoitti olevansa kiinnostunut osakesäästötilistä. Kaikista suomalaisista 39 % on melko tai erittäin kiinnostunut tilistä. Ikäryhmittäin kiinnostus on suurinta 30–39-vuotiaiden keskuudessa, joista 50 % on kiinnostunut uudesta tilimuodosta.

Odotetusti kiinnostuneimpia osakesäästötilistä ovat ne, joilla jo on suoria osakesijoituksia tai rahastoja. Heistä 62 % on erittäin tai melko kiinnostuneita osakesäästötilistä. Heistä, joilla ei ole rahastoja ja/tai osakkeita, vain 22 % on kiinnostunut osakesäästötilistä.

Rahan puute mainitaan keskeisimpänä syynä sille, jos osakesäästötili ei kiinnosta (57 % vastaajista). Myös tiedon puute osakesäästötilistä (36 %) ja kiinnostuksen puute osakesijoittamiseen ylipäätään (33 %) mainitaan. Osake- ja rahastosijoittajien keskuudessa tiedonpuute on suurin syy, miksi osakesäästötili ei kiinnosta (38 %). Sijoittajilla on myös pelko siitä, että osakesäästötilin ehtoja muutetaan (22 %).

Rahan ja tiedon puute on aiemmissakin tutkimuksissa mainittu isoimmiksi esteiksi sijoittamiselle. Kun siihen yhdistetään aiemmat epäonnistuneet valtiovallan pyrkimykset eläkesäästämisen tukemiseen, olisi nyt vihdoinkin korkea aika saada suorille osakesijoituksille kaikkien tuki.

Nykyiset sijoittajat avaamassa osakesäästötiliä innokkaimmin

Vain 13 % suomalaisista pitää varmana tai todennäköisenä, että aikoo avata osakesäästötilin vuoden 2020 aikana (miehistä 19 % ja naisista vain 8 %). 19 % aikoo mahdollisesti avata sen. 55 % ilmaisee, ettei varmasti tai todennäköisesti aio avata osakesäästötiliä (miehistä 47 % ja naisista jopa 63 %).

Osake- ja rahastosäästäjistä 26 % aikoo varmasti tai todennäköisesti avata osakesäästötilin vuonna 2020. Jos otetaan mukaan myös osakesäästötilin mahdollisesti avaavat, määrä nousee 55 %:iin. Vain 8 % sijoittajista aikoo jättää osakesäästötilin varmasti avaamatta. Heistä, joilla ei ole rahastoja ja/tai osakkeita, vain hyvin harva uskoo avaavansa osakesäästötilin (4 % varmasti tai todennäköisesti).

Nykyiset sijoittajat ovat hyvin kiinnostuneita osakesäästötilistä ja aikoivat avata sen ensimmäisten joukossa. Tämä on linjassa Nordnetin oman asiakastutkimuksen kanssa, jossa 59 % ilmaisi avaavansa osakesäästötilin heti kun se on mahdollista. Tutkimuksen valossa uusien osakesijoittajien saaminen näyttää kuitenkin olevan haastavaa.

Jopa 67 % suomalaisista kaipaa apua osakevalintoihin

Merkittävin syy sille, miksi osakesäästötili ei kiinnosta suurta osaa suomalaisista tai miksi tavalliset suomalaiset eivät aio sitä avata, on se, että kaksi kolmesta katsoo tarvitsevansa ainakin jonkin verran apua osakkeiden valintaan, jos avaisi osakesäästötilin (36 % ei osaisi lainkaan itse valita mitä osakkeita ostaa). Miehistä apua kaipaa 60 % ja naisista 74 %.

Niistäkin, joilla nyt on osake- ja/tai rahastosijoituksia, 65 % kokee tarvitsevansa ainakin jonkin verran apua valitessaan osakkeita osakesäästötilille. Erilaisten analyysipalvelujen, mallisalkkujen ja osakepoimintatyökalujen lisäksi tietoa sopivista sijoituskohteista voi poimia mm. sijoitusverkostoista. Tutkimuksen valossa on selvää, että pelkkä osakesäästötilin tarjoaminen ei vielä pankilta riitä: on oltava valmiita satsaamaan sijoittajien toivomiin lisäpalveluihin.

Osakkeita ostetaan vuonna 2020 todennäköisemmin osakesäästötilin kuin arvo-osuustilin kautta

Suomalaiset ostavat vuoden 2020 alusta osakkeita todennäköisemmin osakesäästötilin (22 %) kuin arvo-osuustilin (14 %) kautta. 7 % aikoo käyttää varainhoitopalveluita. Valtaosa ei osaa vielä sanoa, miten toimisi. Osake- ja rahastosijoittajien keskuudessa osakesäästötili olisi osakkeiden ostamiseen yleisempi valinta (35 %) verrattuna arvo-osuustiliin (25 %). Sijoittajistakin kuitenkin 42 % on vielä epävarma valinnasta.

Riippuu sijoittajasta, kumpaa tiliä käytetään. Uskon, että enemmistö valitsee osakesäästötilin pitkäaikaiseen sijoittamiseen varsinkin kotimaisiin osinko-osakkeisiin. Myös aktiivisempia kaupankävijöitä osakesäästötilin verohyödyt puhuttelevat – muun muassa Nordnet Traders’ Club -yhteisön erittäin aktiiviset kaupankävijät ovat ilmaisseet kiinnostuksensa uutta tilityyppiä kohtaan.

Uskon, että enemmistö valitsee osakesäästötilin pitkäaikaiseen sijoittamiseen varsinkin kotimaisiin osinko-osakkeisiin.

Osakekauppaa aiotaan käydä aktiivisemmin

Yli puolet nykyisistä osake- ja rahasto-omistajista uskoo oman kaupankäyntiaktiivisuuden lisääntyvän osakesäästötilin myötä selvästi tai hieman. Vain 31 % ilmaisee, ettei osakesäästötili vaikuttaisi aktiivisuuteen.

Kaupankäynti tilin sisällä ilman välittömiä verovaikutuksia nostaa luonnollisesti arviota sijoittajan omasta kaupankäyntiaktiivisuudesta. Helsingin pörssin euromääräinen vaihto ja kauppojen lukumäärä on kasvanut viime vuosina. Tulee olemaan todella mielenkiintoista seurata, kuinka suuri vaikutus osakesäästötilillä on.

Tutkimuksen toteutti YouGov Finland ajalla 5.–9.4.2019. Kyselyyn vastasi 1 005 yli 18-vuotiasta suomalaista. Virhemarginaali n. +/-2,8 %-yksikköä.

Lue lisää osakesäästötilistä Nordnet Blogissa.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
3 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
16.09.2019 18:22

Voiko arvo-osuus tililtä siirtää omistamia osakkeita uuteen osakesäästö tilille silloin kun se julkaistaan?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  anonymous
17.09.2019 14:13

Moi! Valitettavasti ei voi. Osakesäästötilille voi siirtää vain rahaa. /Henri

Nimetön
Nimetön
15.10.2019 00:26

Olen asunut Ruotsissa , jossa alkoi 1997 niinsanottu KPF kapitalförsäkring , jota tämä suomen osakesäästötili , muistuttaa hyvin paljon. Mutta ei täysin , luettuani ett kun osakesäästötilin tyhjentää/tai myy osan osakkeista on vero 30-34 % arvonoususta . Onko osakesäästötilillä muita veroja / maksuja jotka olisi sidottuna sisälläolevaan rahamäärän suuruuteen , omistamiskauden aikana ilman myyntiä .? Ja jos , kuinka suuri ?