Turkista salkkuun?

Kesäkuun toisella viikolla alkaa Vantaalla Turkistuottajien kuluvan tilikauden viimeinen huutokauppa. Turkisten menekki on ollut hurjaa pari viime vuotta, mutta pari asiaa mietityttää. Onko osake jo liian kallis? Sopiiko turkisvälittäjä suomalaisen piensijoittajanaisen salkkuun?

Turkistuottajat on hyvä esimerkki siitä, minkälaisia pieniä helmiä Helsingin pörssin vähän vaihdetuista ja heikosti seuratuista yhtiöistä voi löytää, jos jaksaa lukea pörssilistan pienempien yritysten osavuosikatsauksia läpi. Suomalaiset piensijoittajat ovat hamstranneet jatkuvasti halventunutta Nokiaa siinä vakaassa uskossa, että ”kyllä se vielä nousee”. Samalla tutkan ulottumattomiin jää paljon pienempiä yhtiöitä, joiden liiketoiminta sujuu mainiosti.

Turkistuottajilla on ollut parina viime vuotena monta suotuisaa tekijää puolellaan. Muoti on suosinut turkiksia, talvet ovat olleet kylmiä, tärkeimmät ostajat Aasiasta ovat ostaneet turkiksia kiihkeästi ja valuuttakurssitkin ovat suosineet.

Turkistuottajien osake on noussut vuodessa 76 prosenttia, tämänkin vuoden alusta lähes kahdeksan prosenttia. Osake maksaa nyt noin 14 euroa. Silti Balancen lista sanoo Turkistuottajista, että osake on “halpa ja hyvä”.

Ensin ne hyvät puolet.

Tärkeimpien nahkojen eli sinikettujen hinnat lähtivät nousemaan jo pari vuotta sitten, ja hinnat kallistuvat edelleen. Turkistuottajat on välitysyhtiö, joka tekee sitä parempaa tulosta mitä enemmän turkiksia välitetään huutokaupoissa ja mitä korkeammalle hinnat nousevat. Viimeisimmät huutokaupat ovat olleet ennätystasoa ja yhtiön tulos on kohentunut samaa tahtia.

Turkistuottajien omistus on suurelta osin turkiseläinten kasvattajien liitoilla. Yhtiö on hyvä osingonmaksaja. Pääomistaja tuskin vaihtuu ja turkiseläinten kasvattajilla on kaikki intressit pitää osinkonsa niin hyvinä kuin mahdollista.

Suurin osa turkiksista myydään Aasiaan, jossa on globaali vaateteollisuus. Turkis on kuitenkin luksustuote, jonka on kelvattava Italian vaativille muodinluojille. Suomalainen minkki, kettu ja supikoira ovat hyvin hoidettuja jalostuseläimiä, joiden turkki on niin laadukasta, että se kelpaa nirsoimmillekin asiakkaille. Turkiseläimen saama hoito ja ravinto näkyy suoraan nahkojen laadussa. Kiinalaiset turkiseläinten kasvattajat yrittivät muutama vuosi sitten kahmia markkinaosuutta tuottamalla suuria määriä nahkoja, mutta asiakkaat eivät kelpuuttaneet nahkoja. Huono ei myy, vaikka hinta olisi kuinka halpa. Mikään Kiinan kolkka ei liioin ole turkiseläimille tarpeeksi kylmä, Suomi sen sijaan on.

Sitten ne huonot puolet.

Tasaista turkisten välitys ei ole. Nousut ja laskut ovat yhtä pahimmillaan suuria kuin Linnanmäen vuoristoradalla. Toistaiseksi Turkistuottajat hyötyy vaurastuvien aasialaisten pohjattomasta luksuksennälästä. Myös Venäjän taloudellinen tilanne vaikuttaa turkisten menekkiin, tällä hetkellä positiivisesti. Aito turkis tulee näillä näkymin olemaan aina luksustuote, kallis ja harvojen saatavilla.

Silti ei ole kuin alle kymmenen vuotta, kun kiinalaisten ylituotanto romahdutti kysynnän hetkellisesti. Mikään ei takaa, etteikö niin voisi käydä toistekin. On myös mahdollista, että suomalaisen yhteiskunnan ilmapiiri muuttuu sellaiseksi, että turkiseläinten pito katsotaan eettisesti kestämättömäksi. Muoti vaikuttaa suoraan kysyntään: nyt aito turkis on kunniassaan, mutta miten kauan?

Suurten massojen pörssisuosikkia turkisten välittäjästä tuskin koskaan tulee. Moni ei ostaisi itselleen edes turkkia, saati sitten turkisvälittäjää. Omistajalistassa on vain muutama institutionaalinen omistaja, suurimpana Tapiola. Isoille sijoittajille Turkistuottajat on liian pieni sekä kooltaan että osakevaihdoltaan.

Akuutein ongelma on hintojen nousu. Turkistuottajien elokuussa päättyvän tilikauden välitysmäärät jäävät edelliskautta pienemmäksi, mutta nahoista saa nyt selvästi parempaa hintaa. Korkeat hinnat saattavat vaikuttaa kysyntään ja lisätä entisestään markkinariskiä.

Mutta se hinta. Osakkeen kaikkien aikojen huippuhinta maksettiin helmikuussa 1997, jolloin kurssi oli 18,50 euroa. Nyt osakkeen hinta liikkuu 14 euron tuntumassa.

Turkistuottajat voi olla loistava ”osta ja unohda” –osake, jos sen hoksasi ostaa suhdannesyklin kuopassa. Nyt taidetaan lähestyä suhdannesyklin huippua. Paras tuotto ehkä meni jo.

Sitten on vielä eettinen ongelma. Vaatekaapissani on talvella kaksi toppatakkia, ohut ja paksu. Pukeudun turkkiin ainoastaan kesämökillä, tyypillisesti juhannusaattona. Kirpputorilta hankittu turkki pitää paitsi kylmyyden myös hyttyset loitolla.

 

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

Osakemies7 Kesäkuu, 2011

Voisitko analysoida vähän tarkemmin väitettäsi, jonka mukaan nykyinen omistajakunta on piensijoittajan (ei turkistarhausta harjoittavan) etu?

Itse näen erityisen ongelmallisena nämä ankkuriomistajat, jotka istuvat kahdella tai useammalla pallilla. Pääomistajat ovat yhtä kuin yhtiön pääasiakkaat. Itseäni arveluttavat ainakin seuraavat seikat:

– Tehdäänkö kaikki yhtiötä koskevat päätökset turkismiesten saunailloissa jo paljon ennen kuin ne muodollisesti julkistetaan yhtiön kautta? Onko ulkopuolinen piensijoittaja tiedollisesti täysin eri asemassa kuin suurin osa muista omistajista??
– Myydäänkö (huutokauppa-)palvelua parhaaseen hintaan vai sopuisaan omistajahintaan? Saako omistajatarhaaja “osingonsa” piensijoittajasta poiketen sekä halpoina hintoina että osingoina??
– Onko yhtiöllä mitään eväitä ja haluja kasvaa? Jos omistajatarhaajien ote ja edut kasvun myötä vähenisivät, niin mikä estäisi heitä perustamasta uutta yhtiötä? Nykyiseltä yhtiöltä putoaisi keskeinen asiakaskunta pois… Mielestäni yhtiön ainut kilpailuetu on omistajatarhaajien sitoumishalu – ei mikään muu. Kestävä etu tuo ei ole yhtiön näkökulmasta.

 

/Emilia Kullas

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit