Siirry pääsisältöön

Turbulenssia Stockmannin ja Fortumkorttelin ympärillä

Edellisen kirjoituksemme ("Yhdistääkö Stockmann osakesarjansa?", 31.1.2016) perusteella olemme yrittäneet miettiä todennäköisyyttä sille, että Stockmannin yhtiökokous päättää yhdistää yhtiön osakesarjat. Tämä ei ole pelkästään ajatusleikkiä, vaan vaikuttaa myös siihen kuinka paljon A-osakkeesta kannattaa maksaa. B-osakkeen hintaan verrattuna A-osakkeesta kannattaa maksaa korkeintaan 7,5 prosentin preemiota, jos on varma siitä, että osakesarjat yhdistetään. Jos taas pitää yhdistämistä epätodennäköisenä, kannattaa A-osakkeesta maksaa korkeintaan saman verran kuin B-osakkeesta. Stockmannin äänivaltapreemio on paradoksaalisesti ollut negatiivinen, mikä johtuu varmaan A-osakkeen huonommasta likviditeetistä.

On yleisesti tiedossa, että Hartwall Capital haluaa yhdistää osakesarjat kun taas Konstsamfundet vastustaa sitä. Emme tiedä muiden osakkeenomistajien mielipidettä, mutta voimme olettaa, että eläkevakuutusyhtiöt sekä muut sijoitusyhtiöt tukevat yhdistämistä. Suomenruotsalaiset säätiöt äänestänevät samoin kuin Konstsamfundet. Näillä säätiöillä on perinteisesti hyvin läheiset välit. Sijoitusrahastot taas ovat pääsääntöisesti erittäin huonosti edustettuina yhtiökokouksissa, mikä johtuu niiden jäykästä päätöksentekoprosessista.

Stockmannilla on 30.553.216 A-osaketta ja 41.495.467 B-osaketta. Näistä osakkeista 24.331.143 A-osaketta ja 20.237.903 B-osaketta oli edustettuna viime kevään yhtiökokouksessa. Edustettuna olleet A-osakkeet vastaavat suurin piirtein kymmenen suurimman osakkeenomistajan omistusta ja edustetut B-osakkeet vastaavat suurin piirtein 20 suurimman osakkeenomistajan omistusta. Tästä voikin päätellä, että moni A-osakkeita omistava säätiö ei ollut edustettuna viime vuoden yhtiökokouksessa. Ehdotus osakesarjojen yhdistämisestä saattaa herättää kiinnostuksen yhtiökokousta kohtaan ja onkin todennäköistä, että 15.3.2016 järjestettävässä yhtiökokouksessa on edustettuna suurempi osa osakkeista kuin viime vuoden kokouksessa.

Tässä yhteydessä voi olla hyvä palauttaa mieliin mitä osakeyhtiölaki määrää äänestyksestä osakesarjoja yhdistettäessä. Ensinnäkin määräenemmistön tulee hyväksyä ehdotuksen. Toisin sanoen ehdotusta on kannatettava kaksi kolmasosaa annetuista äänistä ja kokouksessa edustetuista osakkeista. Tämän lisäksi kunkin kokouksessa edustetun osakesarjan määräenemmistö on kannatettava ehdotusta sekä kaikkien sellaisten osakelajien enemmistön suostumus, joiden oikeudet vähenevät.

Konstsamfundet ja Svenska Litteratursällskapet i Finland, Stockmannin kolmanneksi suurin omistaja, voivat yksinään kaataa osakelajien yhdistämisen kolmella äänestyskriteerillä osakeyhtiölain viidestä vaatimuksesta. Jos Litteratursällskapet vastoin odotuksia tukisi osakelajien yhdistämistä, voisi Konstsamfundet juuri ja juuri kaataa esityksen viiden seuraavaksi suurimman säätiön kanssa. Hartwall Capital voi luultavasti saada ainoastaan B-osakkeiden määräenemmistön, mikä ei riitä ehdotuksen hyväksymiseen.

Täten voikin kysyä miksi Hartwall Capital teki ehdotuksen, jos sillä ei ole mitään mahdollisuuksia tulla hyväksytyksi yhtiökokouksessa? Eikö Hartwall Capitalin kannattaisi yrittää neuvotella ratkaisua Konstsamfundetin kanssa? Ajatellen tulevaa hallitustyöskentelyä olisi hyvä saada aikaiseksi kompromissi, jonka kaikki voivat hyväksyä.

Tänään julkistettiin mielenkiintoinen uutinen, jolla saattaa olla yhteys Stockmanniin. Konstsamfundet myy Forum Fastigheter Kb:n, kiinteistön Helsingin keskustassa, Spondalle 576 miljoonalla eurolla. Aluksi tämä näytti tavalliselta kaupalliselta transaktiolta, mutta voiko tämä olla osa ratkaisusta Konstsamfundetin ja Hartwall Capitalin välillä? Konstsamfundetin toimitusjohtaja Kaj-Gustaf Bergh on Spondan hallituksen puheenjohtaja. Spondan suurin omistaja on Oy Palsk Ab, jonka omistaa taas Konstsamfundet ja muutama muu suuri suomenruotsalainen säätiö. Kolmanneksi suurin omistaja on Hartwall Capital.

Kauppa Spondan kanssa ei ole syntynyt yhden yön yli, mutta toisaalta osakkeiden yhdistämisestäkin on varmaan keskusteltu jo pitkään pienessä piirissä. Oliko Hartwall Capitalin ehdotus tapa saada vauhtia keskusteluihin? Spondan kaupan myötä Konstsamfundet sai ison kasan rahaa, joilla se voisi ostaa ulos Hartwall Capitalin Stockmannista. Tämän päivän kurssilla vajaat 60 miljoonaa euroa riittäisi, vaikka osakkeet ovat tuskin myynnissä siihen hintaan. Miten Hartwall Capital reagoisi, jos Konstsamfundet tarjoaisi kaksinkertaisen hinnan? Samalla on kysyttävä, onko Konstsamfundet kiinnostunut kasvattamaan vaikutusvaltaansa Stockmannissa?

Omistamme Stockmannin osakkeita.

Tom Lindström

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
08.02.2016 09:14

Ei varmaankaan “Fortumkorttelin”, vaan Forum-korttelin?