Turboista minifutuureihin

Muistan vielä, kun kirjoitin ensimmäisen kolumnini Arvopaperi-lehteen vuosia sitten. Silloin oli markkinoille tullut tavallisten warranttien rinnalle turbo-warrantteja. Warranttien implisiittisen volatiliteetin muutokset eli ”volaruuvaukset” olivat herättäneet jatkuvasti keskustelua, joten otsikoin silloin kolumnini:”Volaruuveista turboruuveihin”. Noudatanpa sitten samaa otsikointityyliä tässäkin, koska jälleen on markkinoille tullut uudentyyppisiä tuotteita.

Turbot ovat olleet jo pitkään eniten vaihdettuja pörssilistattuja johdannaisia Suomessa, mikä on sinänsä hyvin ymmärrettävää. Vaikka tavallisilla warranteilla onkin oma paikkansa, on turbojen hinnanmuodostus selvästi helpommin ymmärrettävää. Esimerkkinä vaikkapa joku Nokia-turbo, joka liikahtaa sentin, kun Nokian osakkeen hinta muuttuu sentillä. Yksinkertaista. Uutena asiana tavallisiin warrantteihin tottuneille on toki tullut se, että on pitänyt olla selvillä kunkin turbon knock-out -tasosta.

Nyttemmin markkinoille on siis listattu instrumentteja, jotka on nimetty minifutuureiksi. Sinänsä en tuosta nimityksestä ole kovin innoissani, mutta eihän nimi miestä pahenna jne., joten keskitytään itse asiaan.

Mitä uutta minifutuurit sitten tuovat? No, eipä mitään kovin järisyttävää, mutta jotain sentään. Nimittäin minifutuureilla ei ole määrättyä erääntymispäivää, vaan tuote pysyy hengissä, kunnes liikkeellelaskijan asettama stop-loss -taso saavutetaan. Tämä helpottaa merkittävästi etenkin pitkän position ottamista, kun ei tarvitse olla koko ajan vaihtamassa erääntyvää turboa uuteen. Jos on tyyliltään holdari, niin valitsee vaan sellaisen minifutuurin, jossa on stop-loss turvallisen kaukana, ja sitten sen voikin halutessaan unohtaa salkkuun muhimaan ja odottelemaan pulskistumista.

Tässä yhteydessä ei ole mahdollista käsitellä tarkasti minifutuurien kaikkia koukeroita, mutta turboihin tottuneille riittää tieto, että tuo erääntymispäivän puuttuminen on ainoa oleellinen ero turboihin. Siitä kuitenkin seuraa se, että strike (oikeasti rahoitusosuus) ja knock-out (stop-loss) muuttuvat ajan myötä – eli käytännössä minifutuurin arvo sulaa hieman. Esimerkkinä vaikkapa eräs Nokia-minifutuuri, joka maksaa nyt 1,55. Jos Nokian hinta on puolen vuoden päästä tasan sama kuin nyt, on tuon minifutuurin hinta laskenut kymmenen senttiä. Jos taas Nokia on noussut euron, on minifutuuri noussut 90 senttiä.

Käytännössähän tuossa on kyse siitä, että otat position, jossa on vain osa omaa rahaasi ja liikkeellaskija lainoittaa loput. Tuo kymmenen senttiä on korkoa, jonka maksoit em. lainasta.

Aivan – kuulen jo huokailuja: ”Velaksi sijoittamista! Kauheaa!” Niin, kyllähän näissä kaikissa vivutetuissa tuotteissa voidaan ajatella olevan vierasta pääomaa mukana, mutta täytyy muistaa, että ainoastaan oma pääoma on se, joka riskeerataan. Pahimmassakaan tapauksessa et joudu pulaan tuon ”lainan” kanssa; stop-loss pitää siitä huolen. Paljon kauheammin voi käydä, jos otat pankista sijoituslainaa ja sijoitat huonosti.

Tällä hetkellä minifutuureilla on NDX-pörssissä kaksi liikkeellelaskijaa: RBS ja Commerzbank. Kohde-etuuksina monia eri osakkeita, indeksejä ja raaka-aineita. Noiden kahden eri liikkeellelaskijan minifutuureissa on yksi oleellinen ero: RBS:n tuotteissa on tietty marginaali rahoitusosuuden ja stop-lossin välillä, joten niillä on käytännössä aina jäännösarvoa, vaikka stop-loss –taso saavutettaisiinkin. Sen sijaan Commerzbankin minifutuureissa rahoitusosuus ja stop-loss ovat samalla tasolla (BEST=Barrier Equals STrike), joka tarkoittaa käytännössä sitä, että ne ovat arvottomia stop-lossiin osuessaan. En ota tässä kantaa siihen, kumpi tyyli on parempi. Molemmissa on omat hyvät puolensa.

Mainitsin tuossa raaka-aineet kohde-etuutena. Tätä kirjoittaessani on hopean hinta laskenut päivän aikana yli 10 % ja öljykin melkein saman verran. Heiluntaa on taatusti odotettavissa jatkossakin ja minifutuureilla on helppoa muuttaa oma näkemyksensä rahaksi.

/Erkki Fadjukoff

Käydäksesi kauppaa pörssilistatuilla tuotteilla sinun on läpäistävä tietämystesti varmistaaksesi tuotteiden soveltuvuuden sinulle. Kaupankäynti pörssilistatuilla tuotteilla sisältää korkean riskin, joka ei sovi kaikille. Sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Ennen kaupankäynnin aloittamista sijoittajan tulee ymmärtää kaupankäyntiin liittyvät riskit ja tuotteeseen liittyvät ehdot.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
1 Kommentti
vanhin
uusin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
07.10.2016 16:37

Kiitos valaisevasta artikkelista. Minifutuurien korkokannan selvittäminen on muuten todella vaikeaa. Ilmeisesti sijoittajia ei kiinnosta velkavipunsa hinta, eivätkä pankit sitä myöskään halua kertoa muualla kuin korkeintaan pienellä präntillä jossain kymmensivuisen dokumentin puolivälissä mahdollisimman sekavin termein ilmaistuna. Vähän sama kuin Nordnet ei missään ilmoittaisi Superluottonsa korkoa, eikä lainanottajia kiinnostaisikaan.