Tuplavirhe Metsolta

Metso ilmoitti 12.9.2012 maksavansa osakkeenomistajilleen 0,50 euron lisäosingon, josta jo keväällä varsinaisen osingonjaon yhteydessä annettiin verhottu lupaus. Kuusi päivää myöhemmin yhtiö ilmoitti tarpeestaan suorittaa mittavia henkilöstövähennyksiä Massa, paperi ja voimantuotanto –liiketoiminnassaan, koska paperikoneiden kysyntä on todettu pysyvästi vähentyneen. Nämä kaksi tiedotetta synnyttivät kiivaan poliittisen keskustelun. Päätöksillä ei ole mitään asiayhteyttä toisiinsa, mutta niitä voi helposti käyttää lyömäaseena Metsoa kohtaan. Metson hallitus päätti 20.9.2012 perua 75 miljoonan euron lisäosingot, minkä seurauksena yhtiön markkina-arvo laski yhden päivän aikana 217 miljoonalla eurolla.

Tapahtumaketju herättää kiusallisia kysymyksiä. Metson ensimmäinen lähes uskomaton virhe oli lisäosinkopäätöksen ja henkilöstövähennystarpeen julkistamineen lähes samanaikaisesti. On annettu ymmärtää, ettei hallitus tiennyt tulossa olevista yhteistoimintaneuvotteluista päättäessään lisäosingosta. Miten hallitus voi olla tietämätön tämän suuruusluokan asioista? Miksi johto ei informoinut hallitusta ajoitusvirheestä, jotta hallitus olisi voinut perääntyä kasvonsa menettämättä?

Metson hallituksen toinen virhe oli alistuminen poliittiseen painostukseen. Sillä tavallahan ikään kuin myönnettiin, että asiantuntemattomat poliittiset propagandistit olivat oikeassa. Kenellekään ei juolahtanut mieleen huomauttaa, että yhtiön voittovarat ovat osakkeenomistajien omaisuutta riippumatta siitä säilytetäänkö ne yhtiön kassassa vai jaetaanko ne omistajille. Eihän kukaan myöskään moiti pankkitilin omistajaa, joka nostaa rahaa tililtään. Osinkopäätöksessä sinänsä ei ollut moitittavaa, ainoastaan sen onnettomassa ajoituksessa.

Mitä yhteistyöneuvotteluihin tulee, millään yhtiöllä ei ole varaa eikä velvollisuuttakaan ylläpitää tuotantoa, jolla ei ole kysyntää. Tämä on kiistämätön tosiasia riippumatta siitä, minkälaisia kärsimyksiä henkilöstövähennykset tuovat yksilötasolla. Poliitikoilta unohtuu usein, että ainoastaan kilpailukykyinen yhtiö voi palkata uusia työntekijöitä ja maksaa veroja, mikä on tärkeää yhteiskunnan näkökulmasta. Markkinataloushan toteutuu ainoastaan silloin kun resurssit siirtyvät huonosti tuottavista kohteista paremmin tuottaviin kohteisiin. Estämällä tämän luodaan järjestelmä jossa yhteiskunnan hyvinvointi rapautuu.

Koko jupakasta syntyy sellainen kuva, että Metson hallitus on ulkopuolisten jopa puoluepoliittisten tarkoitusperien heiluteltavissa. Tällainen käsitys on myrkkyä kansainvälisten suursijoittajien silmissä. Voidaan sanoa, että jupakassa on pelkkiä häviäjiä. Omistajien oikeutta yhtiön voittovaroihin kyseenalaistettiin, yhtiön maine kärsi, yhtiön johdon arvovalta sai kolauksen, osakkeenomistajien omistuksen arvo laski eikä poliittinen keskustelu pelasta ensimmäistäkään työpaikkaa.

Omistamme Metson osakkeita.

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

SH21 Syyskuu, 2012Valtio on metson ylivoimaisesti suurin omistaja ja omistajaohjauksesta vastannut ministeri piti ylimääräistä omistajien palkitsemista epäsopivana, jos yhtiö niin pahassa kriisissä, että sen on supistettava toimintaansa. Metson voidaan olettaa toisin sanoen tarvitsevan varoja itsensä pelastamiseen.

NK21 Syyskuu, 2012Eikä unohtaa sovi sitäkään, että luottoluokittaja Moody’s ennätti jo arvioida lisäosingon uhkaavan Metson luokitusta kassavirran ja nettovelkaantuneisuuden kautta. Olisi luokituksen lasku sitten ollut realistista tai ei, kertoo tämä osinkofarssi kokonaisuudessaan aivan käsittämättömästä toiminnasta yrityksen johdossa. Millaisella kokonaiskäsityksellä ja yhteispelillä tätä firmaa todellisuudessa luotsataankaan. Käsittämätöntä!

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit