Siirry pääsisältöön

Tuomittu sijoitusneuvonta

 

Sijoituspalveluala on alana pulmallinen koska saatujen neuvojen tulos näkyy vasta myöhemmin. Joskus vasta kymmenien vuosien jälkeen. Jos neuvot osoittautuvat vääriksi, se on silloin myöhäistä. Pitkäjänteistä säästämistä kun ei oikein voi aloittaa uudelleen.

Kaikista valinnoista joita elämämme aikana teemme, säästämisvaihtoehtojen viidakosta oikean säästöratkaisun valitseminen on asiaan perehtymättömälle lähes mahdoton tehtävä. Asiantuntijat ehdottavat harvoin samoja asioita. Mitä useampaa asiantuntijaa kuulet, sitä vaikeammalta säästäminen vaikuttaa, jolloin homman aloittaminen jää helposti kesken.

Lisäksi kukaan ei oikeastaan “tiedä”. Tulevaisuudesta voi tehdä enemmän tai vähemmän perusteltuja arvauksia, mutta kukaan ei varmuudella osaa sanoa nousevatko osakekurssit ensi vuonna. Historia kuitenkin toistaa itseään sitä suuremmalla todennäköisyydellä, mitä pidempi tarkasteluaikaväli on. On huomattavasti todennäköisempää, että osakemarkkinat tuottavat seuraavan 200 vuoden aikana suunnilleen saman keskimääräisen vuotuisen tuoton kuin edelliset 200 vuotta, kuin ettei näin kävisi. Seuraavan viikon kehityksestä on mahdotonta sanoa mitään merkityksellistä.

Minun valintani

Siksi olen itse päätynyt säästömuotoon, jonka pystyn etukäteen todentamaan. Koska tutkimukset ja jopa Warren Buffett itse on todennut, että aktiivisilla osakevalinnoilla on vaikea saada aikaiseksi sellaista lisäarvoa, joka kattaisi tästä aktiivisuudesta usein syntyvät korkeammat kulut, olen päätynyt kustannustehokkaiden indeksirahastojen hyödyntämiseen.

Koska tutkimusten valossa tiedetään, että kolme neljäsosaa (3/4) aktiivisesti hoidetuista rahastoista jäävät vertailuindekseilleen pitkässä juoksussa (kulujensa verran), ja koska parhaiten tuottanut rahasto tyypillisesti vaihtuu matkan varrella, olen päätynyt minimoimaan sijoituskuluni. Näin tiedän, että saan (vertailu-) indeksituoton itselleni. Tuottoni ei siten koskaan tule olemaan vertailuryhmän paras, mutta se kuuluu pitkässä juoksussa aina vertailun ehdottomaan parhaimmistoon (top 1/4 ryhmään).

Kun tämän logiikan on sisäistänyt, elämä muuttuu helpoksi. Sijoittelet säästövarasi vain mahdollisimman kustannustehokkaisiin osakeindeksirahastoihin, osta ja unohda periaatteella, ja annat karttuvien vuosien tehdä korkoa korolle ilmiön avulla loput. Tässäkin neuvossa on vain yksi ongelma.

Sinun valintasi?

Tällainen pitkäaikaissäästämistapa toimii käytännössä vain kun kyseisen strategian on hyväksynyt, kokemuksesta oppinut ja henkisesti sisäistänyt. Silloin valittua polkua on helppo kulkea, askeleet ei paina, eikä pörssiromahdukset tai muut huolestuta. Tällöin valittua sijoitusstrategiaa on helppo toteuttaa myös käytännössä suunnitelman mukaisesti.

Mutta jos tyrkytän tällaista (niin kun niin usein teen), tai mitään muutakaan sijoitusratkaisua toiselle, homma mutkistuu. Se joka ei vielä ole löytänyt oman vakaumuksensa mukaisen sijoitustavan, ei pysy rauhallisena matkan varrella. Näin säästämisestä tulee poukkoilevaa, kallista ja kannattamatonta. Siksi myös ammattilaisten tekemisiä tutkitaan usein “style-driftin” kannalta osana attribuutio-analyysiä. Sijoittamisessa valittu tie on ainoa tie.

Valitse siis sijoitustapasi huollella. Pysy valitulla polulla. Ilman edellistä, jälkimmäinen ei onnistu. Ilman kumpakaan, epäonnistut varmasti.

 

Mitä mieltä sinä olet? Mistä sinä haluaisit näkökantoja? Kirjoita kommentti tai ota yhteyttä. Minut tavoittaa sähköpostitse osoitteesta martin.paasi@nordnet.fi, Twitteristä tunnuksella @MartinNordnet ja puhelimitse numerosta 050 5918292.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
14 Kommenttia
uusin
vanhin tykätyin
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit
Nimetön
Nimetön
13.03.2016 12:15

mikä on paras tuotte etf:llä pitkällä tähtäimellä joka kulkee kultaista keskitietä pitkin maaliin saakka asti

Nimetön
Nimetön
20.02.2016 18:38

Itsekin kuulisin lisää mielelläni tästä liikkeellelaskijan riskistä. Itse olen kuvitellut, että jos sijoitan etf rahastoon tai rahastoon, joka sijoittaa fyysisiin osakkeisiin niin silloin liikkeellelaskijan riskiä ei olisi. Jos tosiaan on niin, että liikkeellelaskijan mennessä nurin sijoituksen arvo laskee merkittävästi, niin sehän kyllä vähentää etf rahastojen houkuttelevuutta suhteessa suoriin osakesijoituksiin.

Nimetön
Nimetön
20.02.2016 10:44

Martin,

Sanot, että sijoitat vain ETF:iin. Miten otat liikkeeseenlaskijariskin huomioon? Jos sijoitat pitkällä tähtäimellä, itse en sijoittaisi senttiäkään ETF:ään, joka on ollut olemassa alle 20v. Edes Vanguardilta ei löyty montaa tuollaista ETF:ä (vai löytyykö yhtään?).

Esim. jos katsotaan 10v horisonttia, kumpi on todennäköisempää: Nordnetin Superrahastojen vai Hershey’n häviäminen markkinoilta? Itse veikkaan ensimmäistä…

ETF:ssä ja rahastoissa on nähtävillä todella vahvasti survivorship bias, jossa sulautumiset ja tuotteiden alasajot ovat arkipäivää. Tällaiset tilanteet saattavat tulla sijoittajalle todella kalliiksi…

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
20.02.2016 16:10

Mikä se ongelma on, jos passiivinen indeksissään pysyvä fyysinen rahasto lakkautetaan? Veroseurauksien lisäksi en keksi itse muuta ongelmaa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
20.02.2016 17:53

Itse olen enemmänkin huolissani vuoden 2008 tapaisista finanssikriiseistä. Jos katsot monia ETF:ä niin aika monen historia tuntuu yltävän maksimissaan vuoteen 2009. Kuinka moni passiivinen ETF ja rahasto meni nurin/hävisi viime finanssikriisissä?

ETF:n ja rahaston tapauksessa sijoitat samalla itse liikkeeseenlaskijaan, kuten esim. Nordnetiin, Vanguardiin, Blackrockiin jne. Jos liikkeeseenlaskija menee nurin tai johto päättää lakkauttaa tuotteen siitä tulee ylimääräisiä kustannuksia tai tappioita.

Martin voi ehkä korjata väittämäni, mutta eikö asiakas ole ETF:n ja rahaston tapauksessa pelkkä osuudenomistaja, jolloin liikkeeseenlaskijan konkurssissa menetät rahasi?

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
20.02.2016 20:37

Martin varmasti entisenä rahastonhoitajana tietää. Sikäli ETF-tyyppisten rahastojen nuori historia selittyy varmasti lähinnä sillä, että kyseessä on varsin nuori versio rahastoista. Outoa jos väitteesi pitää paikkansa. Sehän käytännössä tarkoittaisi, että liikkeellelaskija alkaisi käyttää rahaston sisällä olevaa rahaa johonkin muuhun kuin asiakkaiden rahojen sijoittamiseen.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.02.2016 08:48

Jos omistat ulkomaisia osakkeita ja Nordnetin alisäilyttäjä menee konkurssiin, niin sinulle korvataan tappiot vain 20.000€ asti, vaikka kenenkään ei pitäisi käyttää niitä rahoja.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.02.2016 09:14

ETF on juriidisesti rahasto (jonka osuudet vaan on listattu pörssiin).

ETN:t ja ETP:t ovat juriidisesti lainoja. Mikäli liikkeeseenlaskijapankki menee konkurssiin, menetät sijoittajana rahaa.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.02.2016 11:41

Jukka, eihän ko. alisäilyttäjä omista niitä ulkomaisia osakkeita, eikä sen konkurssipesällä niihin ole mitään oikeuksia? Sehän on nimensä mukaisesti säilyttäjä. Tuossa on muuten pörssisäätiön vastaus tuohon aiempaan ja elävän elämän esimerkki:

http://www.porssisaatio.fi/blog/2008/11/07/voiko-sijoitusrahasto-menna-konkurssiin/

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.02.2016 09:10

Tavallinen fyysinen (suoraan osakkeisiin sijoittava) rahasto ei voi mennä konkurssiin. Sen varat osuudenomistajien varoja (ei rahastoyhtiön).

Tämä siis ei koske synteettisiä ETFiä, ETN/ ETP yms missä vastapuoliriski.

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
21.02.2016 17:56

Kirjoitit: “…Tällaiset tilanteet saattavat tulla sijoittajalle todella kalliiksi…”

Ihan vastaavia tilanteita tulee osakkeidenkin kanssa. Vasta pari vuotta siten OP osti Pohjolan (ent OKO) ja pakkolunasti osakkeet vetäessään sen pois pörssistä. Allekirjoittanut kuten moni muukin sai tästä B&H-sijoitukseksi kaavaillusta erinomaisesta sijoituskohteestaan melkoiset myyntivoittoverot maksettavakseen.

Nimetön
Nimetön
20.02.2016 09:01

Lapselle mennyt indeksiin joka kuukausi 30 euroa vuodesta 2005 alkaen ja näin on todellisuudessa mennyt. Ei sinänsä hullummin viime aikojen markkinaheiluntaan. Parasostos +174 % 16.3.2009 ja huonoin 14.4.2015 -13 %.
Olisi tässäkin monelle aktiiviselle salkulle tekemistä.
Markkina-arvo 5 917,05
Hankinta-arvo 3 949,38
Muutos € 1 967,67
Muutos %49,82 %

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
22.02.2016 14:01

Hienoa saada näitä eletyn elämän esimerkkejä tänne – kiitos!

Nimetön
Nimetön
Vastaa  Nimetön
24.02.2016 10:21

Johannes kiitos hyväst esimerkistä !