Tunne sijoitushistoria!

Sijoitushistoriaa tuntematon on kuin maakrapu merellä. Ilman kokemusta ja elettyä tai opiskeltua historiaa tuntuu kaikki yllättävältä ja haastavalta.

Vähintään kerran sukupolvessa osakemarkkinat tuntuvan menevän sekaisin. Tämä tuntuu tapahtuvan lähes kellontarkasti 30 vuoden välein, kun uusi sukupolvi sijoittajia on taas tietämättömänä asettunut markkinoille. Pienempiä kuplia tuntuu ilmestyvän kerran vuosikymmenessä. Spekulantit saavat reilusti jalansijaa, helposti saatavaa (laina)rahaa on voitelemassa talouden väkipyöriä, nuoria kokemattomia urhoja astuu parrasvaloihin, kurssit kohoavat talouden peruselementeistä välittämättä ja kohta jokainen kynnelle kykenevä on mielestään mestarisijoittaja.

Ja sitten seuraa se väistämätön alamäki, kunnes mitään toivon kipinääkään ei enää ole. Kaikista kovimmat ja kokemattomimmat riskinottajat ovat (taas) saaneet unohtumattoman opetuksen.

Jokaisella nousu- ja laskukaudella on oma dynamiikkansa, jota jälkikäteen selvitetään ja selvennetään ammattilaisten voimin. Voiko historia opettaa meille mitään tulevasta? Voidaanko historian avulla selvittää edes karkeita lainalaisuuksia, jotka tuntemalla voidaan havaita vaaran merkkejä jo etukäteen ja ehkä välttyä pahimmalta?

Sijoitushistorian lukeminen auttanee selvittämään tiettyjä yhdenmukaisuuksia, jotka selvittämällä on vahvemmalla pohjalla kuin sijoittajatoveri, joka ei historiaa tunne lainkaan. Mikään takuuvarma rokote ei ole kyseessä, mutta väitän että jos sijoittamisen historia ei ole lainkaan tuttu, tulet epäonnistumaan varmasti ennemmin tai myöhemmin.

Sijoittamisen historiass vaihtavat isot omaisuuserät omistajaa, usein lopullisesti. Sijoitushistorian tunteminen on aivan olennainen kivijalka jokaiselle sijoittajalle. Vaikka sijoitushistoriaa tuntevakin voi epäonnistua markkinoilla, niin sitä tuntematon epäonnistuu varmasti.

Those who cannot remember the past are condemded to repeat it.”

George Santayana

-Petre Pomell, www.valistunutsijoittaja.com

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit