Tunne ETF:ien historia – tiedä mitä ostat!

Historian siipien havinaa

Ennemmin tai myöhemmin fiksu sijoittaja törmää sijoittaja-avaruutta luodatessaan exchange traded fundseihin eli kansanomaisemmin ETF:iin. Kyseessä on pörssilistattujen indeksiosuusrahastojen joukko, joiden markkinat ovat kasvaneet räjähdysmäisesti viimeisen vuosikymmenen aikana. Ensimmäiset tuotteet näkivät päivänvalon vuonna 1989 Kanadassa Toronto Index Participation Fundin muodossa (TIP 35). Vuonna 1993 saatiin USA:n ensimmäinen ETF-tuote; Standard & Poors Depository Receipts, tuttavallisemmin Spider, joka jäljitteli ja jäljittelee edelleen suosittua S&P 500-indeksiä. Loppu onkin historiaa.

Vuonna 1993 oli siis olemassa vain yksi ETF, ja sen hallinnoitavat varat olivat vaivaiset 0,5 miljardia taalaa. Vuonna 2000 ETF-tuotteita oli jo toista sataa ja varallisuuttakin oli hallinnoitavissa jo yli 65 miljardia dollaria. Tätä kirjoitettassa on ETF:ien määrä  jo toisella tuhannella ja hoidettavaa varallisuuttakin on kertynyt jo yli 1000 miljardia!

Kypsyvätkö markkinat?

 

Viime vuosina kasvu on ollut siis räjähtävän voimakasta. ETF-markkinoita seuraavat ennustavatkin orastavasti jo kypsymisen aikakautta. Sijoittajat ovat alkaneet suosia likvideimpiä ja halvimpia vaihtoehtoja, jotka ovat keränneet yhä enemmän sijoittajia ympärilleen. Kaikessa hiljaisuudessa kymmeniä ETF-tuotteita on myös sulautettu tai lakkautettu vuosittain.

Ennustankin, että lähivuosina tulee eteemme tilanne, jota kutsun huutokauppailmiöksi. Ilmiössä on kysymys lähes / täysin päällekkäisten tuotteiden elintilataistelusta, jossa kaikille ETF:lle ei enää löydy riittävästi kysyntää. Yhä useampi sijoittaja herää tällöin kysymään itseltään, mistä löydän haluamaani indeksiä seuraavan tuotteen vieläkin edullisemmin. Suurimmat ja likvideimmät ETF:t tulevat jäämään henkiin.

Petre Pomell, www.valistunutsijoittaja.com

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit