Siirry pääsisältöön

Tulosviikon tärpit: Microsoft, Tesla ja Apple

Käynnissä on erittäin mielenkiintoinen tulosviikko, kun mm. isot teknologiajätit Microsoftin, Teslan ja Applen johdolla julkaisevat tuloksiaan osakemarkkinoiden turbulenssin keskellä. Viikko antanee osviittaa siitä, onko tuloksista tuomaan valoa markkinalla vallitsevaan epätoivoon vai jatketaanko tuloskautta mollivoittoisissa merkeissä.

Synkkä startti tuloskauteen

Netflix avasi viime torstaina tuloskauden teknologiajättien osalta. Osakekohtainen tulos ylitti analyytikkojen ennusteet selvästi ja liikevaihtokin osui odotuksiin, mutta yhtiön vaisu arvio seuraavan kvartaalin tilaajamäärän kasvusta pelästytti sijoittajat. Hidastuva kasvu yhdistettynä valuuttakursseista johtuvaan väliaikaiseen paineeseen käyttökatteessa sai Netflixin osakekurssin perjantaina lähes 22 prosentin laskuun.

Tällä viikolla katse kääntyy tulosten osalta etenkin Microsoftiin, Teslaan ja Appleen. Microsoft julkaisee tuloksensa tänään tiistaina pörssin sulkeuduttua USA:ssa, Teslan tulos on vuorossa huomenna keskiviikkona ja viikko huipentuu Applen tulokseen torstai-iltana.

Microsoftilla jättikauppa vireillä

Microsoftilta nähtiin iso peliliike viime viikolla, kun yhtiö tiedotti ostavansa mm. Call of Duty- ja World of Warcraft -peleistään tunnetun Activision Blizzardin 68,7 miljardin dollarin eli noin 60,8 miljardin euron hintaan. Mikäli kauppa saa kilpailuviranomaisten hyväksynnän, Microsoftista tulee Tencentin ja Sonyn jälkeen maailman kolmanneksi suurin peliyhtiö. Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella kommentoi peleillä olevan keskeinen rooli myös metaverse-alustojen kehittämisessä.

Analyytikot odottavat Microsoftilta 18 % liikevaihdon kasvua ja 14 % osakekohtaisen tuloksen kasvua verrattuna vuodentakaisiin lukemiin. Kuten Netflixin tapauksessa viime viikolla nähtiin, odotuksiin osuminen tai edes pieni ylitys ei välttämättä kuitenkaan riitä, vaan myös tulevaisuuden näkymiä koskeva ohjeistus ja arviot etenkin pilvipalveluiden kasvusta tulevat painamaan sijoittajien vaakakupissa Microsoftin suoriutumista arvioidessa.

YhtiöEPSEPS YoYLiikevaihtoLiikevaihto YoY
🇺🇸 Microsoft$2.32+14 %$50.78B+18 %
Konsensusennusteet, lähde: Seeking Alpha

Teslalta odotetaan vahvaa kasvua

Tesla kertoi tammikuun alussa toimittaneensa ennätykselliset 308 600 autoa Q4:n aikana ylittäen selvästi analyytikkojen odotukset (267000 toimitettua autoa). Reippaan ylityksen myötä analyytikot nostivat ennusteitaan ja odottavat nyt Teslalta noin 55 % liikevaihdon kasvua ja osakekohtaisen tuloksen lähes kolminkertaistumista.

Teslan tuloksessa huomiota kannattaa kiinnittää etenkin marginaaleihin, jotka ovat parantuneet kovaa tahtia viime vuosineljännesten aikana – pystyykö Tesla kiihtyvästä inflaatiosta huolimatta edelleen kasvattamaan marginaalejaan? Mielenkiintoa kohdistuu myös tilannepäivityksiin tulevaisuuden kasvuajurien, kuten Berliinin ja Austinin “gigatehtaiden” sekä Cybertruckin osalta.

YhtiöEPSEPS YoYLiikevaihtoLiikevaihto YoY
🇺🇸 Tesla$2.36+194 %$16.65B+55 %
Konsensusennusteet, lähde: Seeking Alpha

Komponenttipula Applen haasteena

Bloombergin Mark Gurman vihjasi sunnuntaina Applen valmistelevan tälle syksylle historiansa laajinta valikoimaa uusia tuotteita. Haasteitakin on kuitenkin ollut. Applen toimitusjohtaja Tim Cook kertoi Applen edellisen osavuosikatsauksen yhteydessä komponenttipulan ja koronapandemiaan liittyvien tuotantohäiriöiden maksaneen yhtiölle noin kuusi miljardia dollaria. Apple varoitti haasteiden vaikuttavan myös nyt raportoitavaan vuosineljännekseen, eikä antanut kvartaalille myöskään liikevaihto-ohjeistusta. Analyytikkojen odotuksissa on 6 % liikevaihdon kasvu noin 118,3 miljardiin dollariin ja osakekohtaisen tuloksen kasvu 12 prosentilla vuodentakaiseen verrattuna.

YhtiöEPSEPS YoYLiikevaihtoLiikevaihto YoY
🇺🇸 Apple$1.88+12 %$118.31B+6 %
Konsensusennusteet, lähde: Seeking Alpha

Muita tuloksia tällä viikolla

Tiistai 26.1.

Pörssin sulkeuduttua (USA): Microsoft

Keskiviikko 26.1.

klo 8.30: Kreate
Ennen pörssin avausta (USA): AT&T, Boeing
Pörssin sulkeuduttua (USA): Tesla, Intel, Lam Research

Torstai 27.1.

klo 8.30: Elisa
klo 9.30–10.00: UPM
Ennen pörssin avausta (USA): Mastercard
Pörssin sulkeuduttua (USA): Apple, Visa

Perjantai 28.1.

klo 8.30: Wärtsilä, Stora Enso

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy. Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommenttia
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit