Tulosvaroituskausi alkamassa

Päättynyt Q3/2012 oli pörssi-indeksien osalta varsin hyvä, mutta makrotalouden osalta heikko. Kvartaalin aikana sekä Euroopan keskuspankki että Yhdysvalloissa Federel Reserve joutuivat lanseeraamaan jälleen uusia toimenpiteitä markkinoiden rauhoittamiseksi ja talouskasvun palauttamiseksi. Hyvästä kurssikehityksestä ei siis voi vetää suoria johtopäätöksiä siitä, että alkavalla tuloskaudella olisi tiedossa erinomaisia tuloksia. Ainakin kaksi potentiaalista ostokohdettani ovat vaarassa varoittaa loppuvuoden osalta negatiivisesti.

Mennään vaihteeksi suoraan asiaan. Odotan tulosvaroituksia Oriola-KD:lta ja Stockmannilta.
Olen maininnut jo aiemmin molemmat yhtiöt potentiaalisiksi ostokohteikseni. Ensiksi mainittu on tuttu tulosvaroituskandidaatti jo viime vuodelta.

Oriola-KD ei ole nopealiikkeinen kasvuyhtiö, joten olen odottanut hetkeä, jolloin saan yhtiötä arvoyhtiön hinnalla. Vähitellen ostojen (ja yritysjohdon vaihdon) aika on koittamassa.
Lääkejakelija kiinnostaa minua ostokohteena siksi, että yhtiön

a) liiketoiminta on kassavirtojen (ei mahdollisten alaskirjausten!) osalta ennakoitavaa
b) ydintoimintoja tukee väestöpyramidiin liittyvä trendi
c) markkina-asema on Itämeren alueella erinomaisen vahva
d) nettovelka ei ole kohtuuttoman suuri (lyhytaikaisissa veloissa on kuranttia varastoa)
e) hinnoitteluvoima on ainakin kohtuullinen
f) kannattavuus on lähtökohtaisesti suhdanneneutraalia (globaali lamavuosi 2009 oli tulosennätys)
g) toimialan uusien kilpailijoiden tulokynnys on melko korkea ja
h) teknologinen riski on häviävän pieni.

Kyseessä on siis ennen muuta järkeen perustuva sijoituskohde. En usko, että Oriola-KD:n operatiivinen toiminta olisi vajonnut ojasta allikkoon viime kuukausien aikana. Sen sijaan uskon siihen, että yhtiön johto on ollut nyt kuudetta kertaa (vrt. viisi tulosvaroitusta viime vuosina) ylioptimistinen antamansa tulosennusteen kanssa. On selvää, että sijoittajan tulee välttää yhtiöitä, joiden toimivat johdot eivät ansaitse luottamusta. Omalla kohdallani ääriesimerkkinä ja ilman henkilökohtaisia antipatioita mainittakoon Sanoma.

Mutta takaisin Oriola-KD:n vallitsevaan tulosohjaukseen. Q2/12-tulosraportissa näkymät olivat seuraavassa muodossa (boldattu kohta on oma korostukseni tulosvaroituspotentiaaliin liittyen):

Oriola-KD:n liikevaihdon arvioidaan kasvavan 10-15 prosenttia ja liikevoiton
ilman kertaluonteisia eriä arvioidaan olevan 23-33 miljoonaa euroa vuonna 2012”

Kuinka epärealistinen tämä oletus onkaan? Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana Oriola sai kasaan 9,7 miljoonaa euroa raportoitua liikevoittoa. Kun tämän kertoo alkeellisesti kahdella, on koko vuoden liikevoittokertymä 19,4 miljoonaa euroa. Siis selvä tulosvaroituksen paikka, jos bisnekset eivät luista merkittävästi alkuvuotta paremmin loppuvuoden aikana.

Laitetaan vielä tarkasteluun viime vuoden lopun lukuja:

Q3/11 liikevoitto 3,7 miljoonaa euroa.
Q4/11 liikevoitto 5,8 miljoonaa euroa.

Siis H2/11 aikana yhtiön liikevoittokertymä oli yhteensä 9,5 miljoonaa euroa (jopa heikompi kuin H1/12!). Yhtiön tulee siten parantaa loppuvuoden liikevoittoaan edellisvuoteen nähden ainakin 40 prosenttia, jotta edes annetun liikevoittoennusteen alalaita olisi vaivalloisesti saavutettavissa. Ei kuulosta kovin konservatiiviselta ennusteelta ottaen huomioon yritysjohdon aiemman track recordin. Mahdollisen tulosvaroituksen uusi ohjeistus lienee liikevoiton osalta välillä 17-20 miljoonaa euroa.

Jos yhtiön mahdollinen tulosvaroitus ei kuitenkaan kerro konkurssista tai maksullisesta osakeannista, tulen aloittamaan ostot melko tukevalla osakemäärällä 1,80 euron tasolta. Tällöin en tule maksaneeksi yhtiön kasvusuunnitelmia omaavista liiketoiminnoista juuri mitään, vaan kasvuoptiot tulevat kaupanpäällisinä. Jos tulosvaroitusilmoitus sen sijaan sisältää myös tiedon yhtiön johdon vaihtumisesta, tulen aloittamaan ostot jopa 2,00 euron nykytasolta. Tässä ei ole tietenkään mitään henkilökohtaista. Katkeamaton negatiivisten tulosvaroitusten sarja vain hakee kohta vertaistaan.

Toinen tulosvaroituskandidaatti on Stockmann. Suunnilleen samalla alalla toimiva Kesko ehti syyskuussa ilmoittaa aloittavansa yt-neuvottelut heikentyneen markkinatilanteen vuoksi. Ottaen huomioon myös Stockmannin yritysjohdon aikaisemmat saavutukset – lähinnä negatiivisten varoittajien puolella – pidän mahdollisena tulosohjauksen lievää laskemista loppuvuodelle. Joudun kuitenkin tarkentamaan tätä arviota seuraavalla huomautuksella: Stockmannin tuloksen kannalta elintärkeä on Q4 ja joulusesonki, joten ennakoin yhtiön tulosvaroituksen suurimman todennäköisyyden vasta vuoden viimeisille viikoille tai alkuvuoteen 2013.

Nykymuodossaan yhtiön tulosnäkymät ovat seuraavat (jälleen boldaus omani):

Stockmann arvioi konsernin liikevaihdon ja liikevoiton olevan suurempia kuin vuonna 2011, jollei markkinatilanne heikkene merkittävästi.”

Uskon, että ainakin positiivisen tulosvaroituksen eväät ovat syödyt markkinatilanteen toteutuneen kehityksen myötä. Ennen tilinpäätöstiedotetta on mielestäni olemassa mahdollisuus siihen, että näkymät lasketaan muotoon ”Stockmann arvioi konsernin liikevaihdon kasvavan hieman ja liikevoiton säilyvän ennallaan vuoteen 2011 verrattuna”.

Lyhyen tähtäimen pessimismistäni huolimatta Stockmann kuitenkin kiinnostaa minua (suunnattoman) paljon ostokohteena. Yhtiöllä on mielestäni erinomaiset lähtökohdat pitkän aikavälin vakaaseen menestykseen. Erityisen paljon pidän siitä, että yhtiöllä on

a) vahva tavaramerkki
b) pitkä liiketoimintaosaaminen ydinmarkkinoillaan
c) uskollinen asiakaskunta eräissä segmenteissä
d) rajallinen kilpailu edellä viitatussa kuluttajasegmentissä
e) monistettava liiketoimintakonsepti
f) ajan mittaan kuluttajien varaan rakentuva toimintafokus ja
g) erinomainen sijoittautuminen maantieteellisesti (Pohjoismaat + Venäjä).

Osinkoja ihailevan sijoittajan näkökulmasta on myös huojentavaa, että Stockmannin (toivottavasti) raskain lyhyen aikavälin investointivaihe on nyt takana. Näin ollen liiketoiminnan vapaalla kassavirralla on selvät kasvumahdollisuudet, mikä parantaa yhtiön osingonmaksukykyä. Euron osinko ei ole tuulesta temmattu siinä vaiheessa, kun tulosnäkymät ovat edes kohtuulliset. Pitkän aikavälin eduksi voidaan laskea myös omistajarakenne. Vahvat taustavaikuttajat varmistavat sen, että Stockmannin konkurssi on vain kaukainen mahdollisuus. Edes sekoilut kasvumarkkinoilla eivät kykene nähdäkseni horjuttamaan yhtiön taloudellisesti melko vakaata asemaa. Stockmannin kohdalla ilmestyn ostolaidalle maltillisesti hintatasolla 14 euroa.

Mikään ei kuitenkaan takaa sitä, että tukiostoni pysäyttäisivät mainittujen osakkeiden luisun. Siksi hajautan ostoni ajallisesti. Oriola-KD:n osalta tulen ostamaan ensi vaiheessa puolet aikomastani hankintamäärästä ja Stockmannin osalta noin kolmanneksen. Laskun mahdollisesti jatkuessa lisään molempia positioita tasaisin euromäärin (siis kappalemääriltään nousevin toimeksiannoin) aina noin 5% laskun jälkeen. Kokonaisuutena osto-ohjelmat sisältävät täysin toteutuessaan 7-10 toimeksiantoa yhtiötä kohden. Mainittujen yhtiöiden painot jäävät salkussani kuitenkin parhaimmassakin skenaariossa maltillisiksi (< 3% salkun markkina-arvosta per yhtiö).

Kirjoittaja ei omista kirjoitushetkellä mainittuja yhtiöitä. Blogi ei sisällä sijoitussuosituksia. Kirjoittajaa voi seurata myös Twitterissä (@JukkaOksaharju).

Kommentit vanhasta Nordnet Blogista:

P1 Lokakuu, 2012Huomasitko N.Herlinin osakeomistuksen nostot viimeisen vuoden aikana? Tankannu A-rappuun oikein kunnolla tavaraa ja on jo kolmantena äänissä mitattuna. Onkohan menny hermot johdon vetkutteluun? Voi olla yks niistä harvoista kavereista täällä Suomessa, jolla on otsaa mennä sinne vähän “kovistelemaan” ku ei aikaan saada mitään.

Jukka Oksaharju1 Lokakuu, 2012P: Hyvä havainto. Olen itsekin todennut Mariatorpin omistuksen kasvun. Tähän viitaten en siis ole ainoa, joka näkee yhtiössä arvopotentiaalia. Kyllä pelaajat joutuvat kohta väistämättä vaihtoon, kun hallitukseen nousee uusia nimiä. Lyhyellä aikavälillä pöytää myös putsattaneen liikearvosta.

pekkis2 Lokakuu, 2012Mitenkä todennäköisenä pidät cargotecin tulosvaroitusta, päästäänkö ohjeistettuun voittomarginaaliin? Kurssi ainakin heiluu vauhdikkaasta toisinkun konecranes.

Petteri2 Lokakuu, 2012Kiitos hyvästä tekstistä jälleen, Jukka.

Olet joskus aikaisemmin kirjoittanut kiinnostuksestasi vakuutusyhtiöitä kohtaan. Oletko lainkaan katsellut sillä silmällä vakuutusyhtiöitä Pohjoismaiden ulkopuolelta? Esim. Munich Re tai Vienna Insurance Group?

Koala2 Lokakuu, 2012Stockmannin A-sarjan osakkeella on 10 ääntä ja B-sarjan osakkeella 1 ääni. Molemmilla sama osinko. Tänään (2.10) A-sarja on parhaimmillaan ollut 0,33 € halvempi kuin B-sarja, vaikka kaupat toteutuneet samoihin aikoihin. Periaattessahan A-sarjan osakkeen tulisi olla vähintään B-sarjan osakkeen hintainen. Osaatko arvioida mistä tämä johtuu?

Oletko itse valmis maksamaan preemiota A-sarjan osakkeesta suhteessa B-sarjaan?

Sam2 Lokakuu, 2012Koala

A- ja B-sarjan välinen hintaero johtuu pääosin osakkeiden vaihtomääristä eli volyymistä. B-sarja on huomattavasti likvidimpi kuin A-sarja. Riskisissä markkinatilanteissa sijoittajat maksat enemmän osakkeista, joista pääsee syöksyn tai rahan tarpeen tullen eroon nopeasti ilman suurta spreadia.

Jukka Oksaharju2 Lokakuu, 2012Pekkis: Cargotec ehti jo laskea koko vuoden ohjaustaan aiemmin tänä vuonna. Toivottavasti ovat antaneet tuolloin päivitetyn ennusteen konservatiivisin oletuksin. Suoraan sanoen en osaa Cargotecin tilannetta kovin hyvin kommentoida, sillä kotimaiset ostokohteeni kyseiseltä sektorilta ovat Kone, Konecranes ja Wärtsilä. Cargotec on näistä yhtiöistä laadultaan heikoin, mikä ilmenee tosin osakkeen arvostuksestakin.

Jukka Oksaharju2 Lokakuu, 2012Petteri: Münchener Rück on ollut useasti vakavassa harkinnassa, muistaakseni viimeksi noin satasen tasolla. Seuraan edelleen yhtiötä kiinnostuneena. Ongelma on vain se, että kyseisen osakkeen ollessa halpa, ovat useat muut osakkeet vieläkin alhaisemmissa arvostuksissa. Näin esimerkiksi viime vuoden marraskuussa, kun tankkasin Nordeaa. Tähän toiseen kandidaattiin pitää vielä tutustua, eli kiitos vihjeestä.

Jukka Oksaharju2 Lokakuu, 2012Koala: Samin kommentti tyhjensi pajatson täydellisesti. Charlie Mungeria suoraa lainaten: I have nothing to add. Osakkeen nopealla rahaksi muutettavuudella on arvonsa.

Elisa2 Lokakuu, 2012Juuri tällaisia nostoja voisi lukea enemmänkin. On myös mukavaa lukea tekstiä, jossa tuodaan esille pessimistisiä argumentteja. Kiitos realismista.

Anna2 Lokakuu, 2012Onko niin, että mielestäsi näillä yhtiöillä olisi potentiaalia parempaan suoritukseen, jos johdot vaihtuvat?

Jukka Oksaharju2 Lokakuu, 2012Anna: Vaikka johdot eivät vaihtuisi, niin molempien yhtiöiden ROE:n pitäisi olla selvästi nykyistä korkeampi. Muutokset yritysjohdoissa ovat esimerkki siitä, miten tulospotentiaali voidaan käytännössä kaivaa esiin. Yleensä johdon vaihtuminen edellyttää vahvaa hallitusta ja/tai kasvollista pääomistajaa.

083 Lokakuu, 2012Taas kerran asiallinen kirjoitus. Asiasta aivan toiseen, mitä mieltä olet nykyään “trendikkäästä” hajautuksesta (lähinnä etf)? Koska sijoituksesi, tai mitä kirjoituksista voisi päätellä, on hajautettu vain muutamiin (kymmeniin?) yhtiöihin, koetko että hajautus on riittävä vai uskotko taitoihisi voittaa markkinat juuri näillä yhtiöillä? Monet kirjoituksesi yhtiöt ovat kuitenkin suhteellisen suppealla alueella pohjoismaissa (pl. isot jenkkiyhtiöt) joten eikö tässä piile jonkinlaista riskiä? Tarkoituksena ei ole kehua etf sijoituksia, koska osakkeet kiinnostavat myös itseä enemmän. Kiinnostaisi vain mielipiteet hajautuksesta ja sen tarpeellisuudesta.

Pekka3 Lokakuu, 2012Kuinka todennäköisenä raati pitää negareita metsäsektorilta?

Timo A.4 Lokakuu, 2012Oletko lisäämässä UPM;ä, kun osake valuu jälleen kohti 8 tasoa? Kiitos vielä lukemisen arvoisesta blogista. Täällä tuntuu aiheellisesti lisääntyvän kävijämäärä, kun kommenteissa jo keskustellaan lukijoiden kesken.

Jukka Oksaharju4 Lokakuu, 201208: Voisin vastata kysymykseesi lähiaikoina erillisellä blogimerkinnällä. En ole koskaan hajauttanut osakesalkun sisältöä kymmeniin yhtiöihin. Tai omistanut ensimmäistäkään ETF:ä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että muiden tulisi tehdä samoin. Oma tyylini on valita sijoituskohteita tarkalla kriteeristöllä ja tämän jälkeen vahtia kaikkien kohteiden kehityskaaria mahdollisimman yksityiskohtaisesti. Se ei ole mahdollista, jos salkussa on esimerkiksi 50 eri osaketta. Olen toki hajauttanut varallisuutta allokaation tasolla myös asuntoihin ja listaamattomiin yhtiöihin (ml. oma sijoitusyhtiöni). Metsää, kiinteistöjä, rahastoja tai jalometalleja en omista lainkaan.

Jukka Oksaharju4 Lokakuu, 2012Pekka: 50% todennäköisyydellä negari, 40% todennäköisyydellä heikko tulos ja 10% todennäköisyydellä kohtuullinen tulos. Olen ostamassa UPM:ä näillä tasoilla (~8,50 EUR), jos osake treidaa samoissa hinnoissa vielä kahden viikon päästä, kun saan jälleen käteistä.

Jukka Oksaharju4 Lokakuu, 2012Timo A.: Edellinen kommenttini sisältää vastauksen kysymykseesi. Tulen kiihdyttämään UPM-ostoja lähiaikoina, kun saan käteistä.

Evli Stöö21 Lokakuu, 2012“Olen toki hajauttanut varallisuutta allokaation tasolla myös asuntoihin ja listaamattomiin yhtiöihin (ml. oma sijoitusyhtiöni).”

Mitä hyötyjä yhtiön kautta sijoittamalla saavuttaa?

Jukka Oksaharju22 Lokakuu, 2012Evli Stöö: Tämä on hieman monimutkainen kysymys, koska osakeyhtiö harjoittaa liiketoimintaa usealla toimialalla. Sijoitusomaisuus on siten osin kassavarojen hallintaa ja osin pitkäjänteistä sijoitustoimintaa. Valtaosa osakesijoituksistani on omissa nimissäni nyt ja myös jatkossa. En siis juurikaan keksi syitä, miksi sijoitustoimintaa kannattaisi Suomessa ohjata sijoitusyhtiöön ilman merkittävän kokoluokan omistusta. Esimerkiksi 10% omistusosuus pörssiyhtiöstä oikeuttaa osakeyhtiölle verovapaat osingot, mikä puoltaa sijoitustoiminnan harjoittamista yhtiön kautta elinkeinoverotuksesta annetun lain valossa. Kovin pienessä toiminnassa kaikki yritystoimintaan liittyvät kulut kasvavat varmasti liian suuriksi suhteessa tuotto-odotukseen.

P5 Marraskuu, 2012Nyt on veljekset Herlineillä kasvanut taas omistus KD:ssä. Ilkka Herlinin Wipunen varainhallinta oy hypänyt ihan puskista sijalle 12 äänimäärän mukaan. Mitäköhän pojat tuumaa. Hallitustuuletus edessä?

Etkö ole vielä Nordnetin asiakas? Tule asiakkaaksi tästä.

Alla olevassa kommenttikentässä voit kommentoida tämän blogikirjoituksen sisältöä ja lukea muiden jättämiä kommentteja. Kommenttien sisältö ei edusta Nordnetin mielipidettä. Nordnet ei tarkista kommentteja ennen niiden julkaisemista, mutta poistamme epäasialliset kommentit, jos sellaisia esiintyy.
Jos haluat tietää lisää siitä, miten Nordnet käsittelee henkilötietojasi, klikkaa tästä.

guest
0 Kommentti
Inline-palaute
Näytä kaikki kommentit